RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Lafarge Romania a publicat primul sau raport de CSR la nivel de tara

Lafarge Romania a publicat primul sau raport de CSR la nivel de tara

Raportul inventariaza 40 de indicatori din standardul GRI 3.1, din domenii precum dezvoltarea comunitatilor sau impactul de mediu

(18 nov 2013)

Raportul de Dezvoltare Durabila al Lafarge Romania, pentru anul 2012.Lafarge Romania a publicat recent primul sau Raport de Dezvoltare Durabila, care evalueaza operatiunile desfasurate de companie in Romania, pe parcursul anului 2012.

Raportul inventariaza informatii corespunzatoare a 40 de indicatori din standardul GRI 3.1. si a fost realizat in colaborare cu Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC).

Raportul este structurat pe 3 axe principale, in concordanta cu prioritatile de sustenabilitate la nivel de grup. Acestea sunt: dezvoltarea comunitatilor, dezvoltarea economiei circulare (care cuprinde actiuni pentru protectia mediului) si constructii sustenabile.

Va prezentam mai jos cele mai importante concluzii din raport.

Dezvoltarea comunitatilor


Conform raportului, o prima tema care se inscrie in axa de dezvoltare a comunitatilor o reprezinta sanatatea si siguranta la locul de munca.

Compania a adoptat o politica de “zero fatalitati si eliminarea efectiva a incidentelor cu intreruperea timpului de lucru”, pe care a reusit sa o atinga doar partial. In 2012, s-a inregistrat un accident rutier mortal, iar rata de frecventa a incidentelor a fost mai mare decat obiectivul stabilit. Totusi, comparativ cu 2011, in 2012 s-a inregistrat o scadere cu 24% a accidentelor cu victime.

Lafarge a organizat traininguri despre sanatatea si siguranta la locul de munca, totalizand peste 16.000 de ore de curs. La acestea, au participat toti angajatii, cel putin o data.

O alta tema prezentata in raport pe axa dezvoltarii comunitatilor o constituie dezvoltarea profesionala a angajatilor. Compania si-a propus sa asigure diversitatea culturala, egalitatea intre sexe, dar si oportunitati de dezvoltare pentru angajati.

Conform Raportului, in cadrul Lafarge Romania, in 2012, 40% dintre functiile de management erau ocupate de femei, situatie care depaseste obiectivul grupului, de 35% pana in 2020.

Angajatii Lafarge sunt evaluati periodic, li se realizeaza planuri de dezvoltare individuala si au posibilitatea de a solicita interviuri cu privire la cariera.

In cazul disponibilizarilor, Lafarge se angajeaza sa ofere compensatii financiare, dar si cursuri de reconversie profesionala sau consultanta pentru cei interesati sa-si dezvolte propria afacere. Spre exemplu, in urma disponibilizarilor de la fabrica din Hoghiz, compania a oferit 110.000 de euro pentru infiintarea unei afaceri cu produse traditionale. Aceasta se numeste “Centrul Regional de Produse Traditionale ECOPROD “ si asigura locuri de munca pentru 12 localnici.

In ceea ce priveste investitiile in initiative comunitare, raportul arata ca Lafarge a alocat aproximativ 600.000 de euro in 2012 pentru acestea. Proiectele au avut 54.000 de beneficiari.

 Beneficiarii sponsorizarilor acordate de Lafarge Romania in 2012, pentru dezvoltarea comunitatilor.


Pentru identificarea si implementarea lor, compania a facut parteneriate cu Habitat for Humanity, WWF Romania, Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” si Fundatia “Pro Patrimonio”.

Domeniile cu cele mai mari investitii au fost dezvoltarea comunitatii si protectia mediului. Acestora le-au fost alocate in total 85% din bugetul de sponsorizari.

Domeniile sponsorizarilor acordate de Lafarge Romania in 2012.


Pe langa investitiile financiare, Lafarge si-a implicat angajatii in actiuni de voluntariat, alaturi de “Let’s do it, Romania!”, Habitat for Humanity sau de autoritati locale. Pentru 2012, compania raporteaza un total de 1.000 de ore de voluntariat ale angajatilor sai, in timpul programului de lucru.

Dezvoltarea economiei circulare


Raportul ofera si informatii despre evolutia impactului asupra mediului inconjurator. In privinta emisiilor sunt insa folositi doar indicatori absoluti (ex. tone CO2) si nu indicatori relativi (ex. tone CO2 / tona ciment produsa), care ar fi mai relevanti pentru o imagine corecta asupra performantei de mediu.

Emisiile atmosferice ale companiei Lafarge Romania, in 2012.
Nivelul emisiilor de CO2 a scazut cu peste 24% comparativ cu 1990, cand amploarea operatiunilor Lafarge era mai mica. Se remarca si reduceri ale emisiilor comparativ cu 2008, nivelul de CO2 fiind mai mic cu 41% in 2012, iar cel de praf cu 43%. Aceste reduceri au insa doar un caracter orientativ, deoarece, fiind prezentate in indicatori absoluti, ele nu tin cont de scaderea productiei Lafarge (spre exemplu, intreaga industrie de ciment din Romania a avut scaderi de peste 30% ale volumului de productie, in aceasta perioada).

In ceea ce priveste consumul de apa, compania a elaborat un plan de actiune pentru reducerea si optimizarea consumului, mai ales in zonele unde aceasta resursa este limitata.

Investitiile in tehnologii noi au condus la eficientizarea consumului de energie. In 2012, compania a alocat 3 milioane de euro pentru dezvoltarea unor procese care folosesc “combustibili alternativi” (respectiv deseuri municipale sau provenite de la alte industrii). Acestea asigura 10% din totalul materiei prime incluse in procesul de productie a cimentului.

O alta tema importanta pentru industria cimentului este managementul biodiversitatii. Raportul arata ca, alaturi de WWF Romania si alti stakeholderi, Lafarge a finalizat in 2012 planuri de management al biodiversitatii pentru toate siturile aflate in perimetrul sau, din apropierea ariilor protejate, aflate in custodia Natura 2000. 11 din cele 18 cariere Lafarge sunt in aceasta situatie, ceea ce inseamna ca trebuie respectate o serie de masuri de management pentru protectia speciilor de interes comunitar. In ultimii 3 ani, Lafarge a reabilitat si a redat in circuitul natural 200 de hectare de terne in zonele afectate de exploatarile sale de cariere sau balastiere.

Constructii sustenabile


In final, raportul prezinta proiectele companiei referitoare la contributia sa la dezvoltarea sustenabila a oraselor. In acest sens, Lafarge a organizat anul trecut un concurs international de arhitectura si a participat ca membru fondator in doua asociatii pentru asigurarea eficientei energetice, Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (ROGBC) si Asociatia Romana pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE).

Alte informatii despre performantele de sustenabilitate ale Lafarge Romania in 2012, puteti gasi in cadrul Raportului complet.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


3114

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Implicare in comunitate | Protectia mediului | Rapoarte CSR | Dezvoltare comunitara

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro