RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Intreprindere sociala care ofera servicii medicale in schimbul gunoiului din gospodarii

Intreprindere sociala care ofera servicii medicale in schimbul gunoiului din gospodarii

Cititi despre o idee revolutionara, prin care un ONG din Indonezia a castigat o competitie de antreprenoriat social organizata de Unilever.

(12 feb 2014)

Cum ar fi sa putem plati consultatia la o clinica medicala cu… gunoi? Pare ireal.

Este insa solutia cu care a venit un ONG din Indonezia pentru a imbunatati accesul populatiei la servicii medicale, in conditiile in care sistemul de sanatate din tara respectiva sufera de lipsuri majore.

Statul indonezian aloca acestui sector mai putin de 3% din PIB anual, facand din Indonezia una dintre tarile cu cel mai mic buget de sanatate (conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii). Asta desi tara se confrunta cu numeroase epidemii: este a treia din Asia ca numar de infectii HIV/SIDA, iar boli precum febra oaselor rupte, gripa aviara sau malaria au o incidenta ridicata.

In aceste conditii, ONG-ul IndonesiaMedika a creat un program, denumit Garbage Insurance Clinic, prin care chiar si cei mai saraci dintre locuitori pot beneficia de serviciile unor clinici medicale, aproape in mod gratuit.

Tot ce trebuie sa faca este sa stranga deseurile produse in gospodarie si sa le duca, la sfarsit de saptamana in centrele de colectare din apropierea clinicilor. Aici, deseurile organice sunt transformate in compost si apoi vandute ca fertilizator pentru agricultura, iar cele non-organice (hartie, plastic, metal si sticla) sunt procesate si vandute ulterior unor firme de recilare.

Procesarea gunoiului care este folosit ca sursa de finantare pentru clinici
Procesarea gunoiului care este folosit ca sursa de finantare pentru clinici

Fondurile obtinute din reciclarea deseurilor sunt folosite atat pentru a asigura oamenilor care participa la program consultatii si tratamente gratuite, cat si pentru a plati personalul medical care lucreaza in acestea.

 
Voluntarii Garbage Insurance Clinic, luand glicemia unui beneficiar

Pana acum, cei de la IndoesiaMedika au recrutat 88 de voluntari, 15 medici si 12 asistente. Acestia nu se limiteaza doar la a-i consulta pe oameni si a le prescrie tratamente, ci creeaza deopotriva campanii de informare pentru prevenirea bolilor si programe de reabilitare a pacientilor diagnosticati cu boli grave.

Campanie pentru prevenirea cancerului la san
Campanie pentru prevenirea cancerului la san

Decernarea premiilor 'Unilever Sustainable Living Young Entrepreneurs Awards', la care a participat si Printul Charles al Marii Britanii
Programul “Garbage Insurance Clinic” functioneaza deja in 5 zone din Indonezia, iar reprezentantii ONG-ului care l-a creat isi propun sa il extinda in toata tara.

Pana acum, ideea le-a adus marele premiu la o competitie de antreprenoriat social sustenabil, organizata de Unilever. Este vorba despre “Unilever Sustainable Living Young Entrepreneurs Awards”, care are sustinerea Printului Charles al Marii Britanii.

Pentru a va inspira si din alte idei inovatoare de afaceri sociale sustenabile, puteti gasi citi despre ceilalti finalisti pe site-ul competitiei.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


3218

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Antreprenoriat social | Inovatie sociala | Sanatate | Dezvoltare comunitara

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro