RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

GDF SUEZ

Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro

Va recomandam:


Advertisement


Infrastructura electrica a unui oras inteligent, construita de Enel la EXPO Milano 2015

Infrastructura electrica a unui oras inteligent, construita de Enel la EXPO Milano 2015

Aflati care sunt cateva dintre tehnologiile care ne vor permite in viitor sa construim orase inteligente, sustenabile si eficiente energetic

(05 mai 2015)

Compania multinationala Enel a contribuit la dezvoltarea infrastructurii electrice din primul prototip de oras inteligent complet electric din lume. Sistemul a fost construit in cadrul expozitiei internationale Expo Milano 2015, care va deschisa pana pe 31 octombrie 2015, la Milano.

Tema expozitiei este ”Hranirea planetei, Energie pentru viata”. Peste 140 de tari si sute de organizatii si companii din intreaga lume vor expune, timp de 6 luni, tehnologii dezvoltate pentru a asigura sustenabilitatea sistemului alimentar. Cu ajutorul lor, participantii incearca sa demonstreze ca se poate furniza hrana sanatoasa, sigura si suficienta pentru intreaga populatie a globului, fara a afecta insa echilibrul Planetei.

Cum arata infrastructura unui oras inteligent complet electric


Enel este unul dintre partenerii globali oficiali ai evenimentului Expo Milano 2015. In aceasta calitate, s-a angajat sa instaleze in toate pavilioanele expozitiei un sistem energetic inteligent, complet electric si eficient energetic, care poate asigura energia necesara unui oras de 100.000 de locuitori.

Printre tehnologiile inovatoare instalate de companie, se numara:
  • o retea inteligenta, formata din 100 de posturi de transformare de medie tensiune, care pot furniza energia electrica necesara alimentarii tuturor pavilioanelor; capacitatea instalata este de 75 MW, iar consumul zilnic estimat este de 1.000.000 kWh;
  • sisteme de control si management al retelei, prin care se asigura eficienta energetica;
  • centrale de stocare a energiei electrice, care vor optimiza fluxul local de energie;
  • 8.500 becuri LED, care reduc consumul de energie cu 36% (280.000 kWh), comparativ cu cel al unui sistem cu becuri normale;
  • o infrastructura de incarcare a vehiculelor electrice, formata din 100 de statii de incarcare pentru vehicule electrice; 30 dintre acestea sunt situate in zona expozitionala, iar 70 - in afara ei;
  • un sistem inteligent de iluminare stradala, care foloseste becuri LED pentru iluminarea spatiului din exteriorul pavilioanelor;
  • un pavilion propriu, proiectat sub forma unei paduri virtuale; padurea este iluminata interactiv, folosind energia solara produsa de panourile instalate pe pavilion;
Puteti urmari in materialul video de mai jos o prezentare a tehnologiilor Enel de la Expo Milano:Pavilionul Enel, inspirat de tema expozitiei


”Padurea virtuala” se intinde pe o suprafata de 900 mp. Este formata din 650 de tuburi de policarbonat, de o grosime de 15 cm si inaltimi cuprinse intre 5,3 si 7 m. Tuburile sunt luminate in diverse moduri, in functie de pozitia spectatorilor si de interactiunea lor cu elementele din padure.

Planul de ansamblu al padurii virtuale
Planul de ansamblu al padurii virtuale


Pe langa acesti copaci virtuali, exista si o bogata vegetatie naturala, dar si camere de control, in care vizitatorilor le este explicat modul de functionare a intregului mecanism.

Imagini din pavilionul Enel, construit sub forma unei paduri iluminate
Imagini din pavilionul Enel, construit sub forma unei paduri iluminate


Reprezentantii Enel au explicat din ce s-au inspirat in realizarea padurii virtuale si care este legatura cu tema intregii expozitii:
Designul pavilionului a fost inspirat de ceea ce sta la baza participarii Enel la Expo: ideea ca alimentele si energia, datorita dezvoltarii de noi tehnologii, au mai multe in comun decat s-ar crede. Viitorul in aprovizionarea cu alimente si furnizarea de energie vor implica aceleasi solutii: solutii inteligente, productie mai rationala si mai putin intensa, distribuirea mai eficienta si impartasirea durabila a resurselor disponibile. Toate acestea vor ajuta la satisfacerea nevoilor rasei umane.

Organizarea expozitiei, contestata de localnici


Organizarea expozitiei EXPO Milano 2015 a fost anuntata pentru prima data in 2008. De atunci, sute de localnici, majoritatea studenti, s-au opus organizarii ei. Acestia au acuzat guvernul de faptul ca favorizeaza companiile participante, singurele care vor avea de castigat din expozitie, in opinia lor.

Localnicii au initiat o campanie de protest, intitulata noexpo, si au organizat proteste in preajma zilei de 1 mai, data la care s-a deschis expozitia. Unul dintre liderii protestatarilor a declarat:
Expozitia nu rezolva problema foametei si nu raspunde intrebarii pe care multi si-o pun, si anume: „De ce nu au oamenii acces la hrana si apa?”. Iar motivul pentru care expozitia nu poate raspunde acestei intrebari este acela ca organizatorii, marile corporatii, sunt cei vinovati de faptul ca oamenii nu au acces la hrana si apa.

Gasiti mai multe detalii despre expozitia EXPO Milano 2015 pe site-ul oficial. Iar pe site-ul expo2015, puteti afla mai multe detalii despre solutiile propuse de Enel pentru obtinerea eficientei energetice.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


201

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Protectia mediului | Investitii sustenabile

Iti recomandam si articolul:

GRI: cum raportezi despre initiativele de integrare a persoanelor cu dizabilitati

Companiile si organizatiile au la dispozitie un ghid cu recomandari GRI, dar si exemple de buna-practica ale unor companii active in domeniu


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.