RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Impactul de mediu al produselor de origine animala

Impactul de mediu al produselor de origine animala

Aflati de la cercetatorii unui celebru institut israelian ce alimente polueaza mai mult: lactatele, carnea de vaca, porc, pui sau ouale

(01 sep 2014)

O echipa de cercetatori de la prestigiosul institut israelian de stiinta Weizmann si doi specialisti americani au facut o cercetare comparativa despre impactul pe care il au diverse alimente de origine animala asupra mediului.

Acestia au comparat amprentele de carbon generate pentru productia unui gram de produs sau a unei calorii, pentru cele mai importante surse de proteine animale, respectiv: produse lactate, carne de vita, carne de porc, carne de pui si oua.

In calcularea amprentei de carbon, au luat in considerare o serie de factori care afecteaza mediul inconjurator: distrugerea biodiversitatii din cauza exploatarii pamantului, consumul de apa pentru irigatii, emisiile de gaze cu efect de sera si folosirea de fertilizatori cu nitrogen, care polueaza apa.

Carnea de vita, cea mai poluanta


Cercetarea arata ca cea mai poluanta este carnea de vita. Descoperirea nu a fost tocmai o surpriza pentru autori, care banuiau de dinainte acest lucru. Surprinzatoare a fost insa constatarea ca polueaza de 10 ori mai mult decat celelalte alimente de origine animala.

Acest lucru se datoreaza faptului ca, in procesul de crestere a vitelor, se foloseste de 28 de ori mai mult pamant, de 11 ori mai multa apa pentru irigatii, de 6 ori mai mult nitrogen si se produc de 5 ori mai multe gaze cu efect de sera.

O alta surpriza a fost concluzia ca produsele lactate nu au un impact mai mic decat celelalte alimente analizate, asa cum se credea. Aceasta se explica prin faptul ca, pentru hranirea vacilor de lapte, este necesara cultivarea pamantului, care presupune necesitatea irigarii si fertilizarii lui.

 Amprenta de carbon a celor 5 alimente de origine animala
Amprenta de carbon a celor 5 alimente de origine animala

Scopul cercetarii: incurajarea alegerilor responsabile


Prin intermediul cercetarii, autorii si-au propus pe de o parte sa ii ajute pe consumatori sa ia decizii mai bine-informate cu privire la impactul alimentelor pe care le consuma, iar pe de cealalta parte - sa ofere autoritatilor informatii valoroase, care sa poata fi folosite in momentul elaborarii politicilor agricole.

Raportul rezultat in urma cercetarii poate fi consultat in intregime pe site-ul www.pnas.org.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro

1731

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Cercetari CSR | Protectia mediului | Achizitii responsabile

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro