RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Ikea va vinde doar becuri LED, peste tot in lume, din septembrie 2015

Ikea va vinde doar becuri LED, peste tot in lume, din septembrie 2015

Compania va deveni primul retailer global care va oferi, in proportie de 100%, o gama completa de solutii de iluminat LED

(09 aug 2015)

Ikea a anuntat ca va renunta la comercializarea becurilor cu halogen si la cele fluorescente compacte ("becuri economice", asa cum au fost cunoscute in Romania). Procesul de schimbare se va finaliza, la nivel global, in septembrie 2015, iar compania va comercializa exclusiv becuri LED.

Desi tehnologia de tip LED este mult mai eficienta si are un impact de mediu mai mic, una dintre problemele adoptarii ei pe scara larga larga a constat pana acum cativa ani in pretul sau mult prea mare.

De aceea, compania sustine ca a lucrat impreuna cu furnizorii sai pentru a imbunatati performanta tehnologiei LED si pentru a oferi solutii mai ieftine, sustenabile, de inalta calitate si cu un design atractiv, pentru toti clientii sai.

La ora actuala, in magazinele IKEA, inclusiv cel din Romania, exista o gama larga de becuri LED, de diferite forme si dimensiuni. Conform companiei, acestea vor permite solutii noi de design, care nu ar fi fost posibile in cazul becurilor cu incandescenta clasice. Spre exemplu, sursele de iluminare LED pot fi integrate in cadrul mobilierului sau in cadrul unor modele mai complicate de design interior.    

Romania: schimbarea a fost deja introdusa, preturile au ramas insa uriase

 
In magazinul IKEA din Bucuresti deja nu se mai comercializeaza alte becuri decat cele pe baza de LED. Vezi oferta IKEA Romania de surse LED.

Insa asa cum ne-a obisnuit, IKEA Romania ofera produse la preturi similare/mai mari decat in tari cu mult mai dezvoltate, cum ar fi Marea Britanie (desi salariul mediu de acolo este de aproximativ 8 ori mai mare decat in Romania). Spre exemplu, in oferta IKEA UK se poate observa ca un bec LED de 14.2 W are un pret egal cu acelasi bec LED, comercializat in Romania.

Pentru cei care vor totusi sa faca tranzitia la iluminatul pe baza de LED, trebuie sa stiti ca, pe internet pot fi gasite numeroase resurse care permit comparatia intre diversele tipuri de iluminat. Spre exemplu, iata un astfel de ghid de inlocuire. Puteti vedea ca unui bec cu incandescenta, avand intre 75 si 100 de wati, ii corespunde un bec LED intre 10 si 15 wati.

Avantajele iluminarii pe baza de LED


Printre avantajele becurilor LED se numara:
  • Folosesc cu aproximativ 85% mai putina energie (fata de becurile cu incandescenta clasice)
  • Dureaza de pana la 20 de ori mai mult decat acestea
  • Au o durata de viata de 25.000 de ore de functionare (aproape 3 ani de zile)
  • Nu contin mercur (o substanta extrem de nociva), dar nici alte substante periculoase pentru mediu
  • Au forme si dimensiuni care permit solutii inovatoare de design
  • Nu se incalzesc, deci nici nu afecteaza temperatura spatiilor in care sunt plasate

Pentru mai multe detalii, urmariti un film de prezentare a tehnologiei LED, realizat de IKEAMaterial realizat de Loredana Boghiu, colaborator ResponsabilitateSociala.ro


2821

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Protectia mediului | Produse responsabile

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro