RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


IKEA si practicile responsabile in lantul aprovizionarii cu bumbac

IKEA si practicile responsabile in lantul aprovizionarii cu bumbac

Compania a investit 4,5 milioane Euro pentru a reduce impactul negativ al aprovizionarii cu bumbac, asupra mediului si comunitatilor locale.

(14 oct 2013)

Bumbacul este a doua cea mai folosita materie prima in produsele comercializate de IKEA. In acest context, compania a anuntat recent rezultatele pe care le-au avut in 2012 politicile sale de achizitie sustenabila a bumbacului. 

Impactul negativ al industriei bumbacului


Pentru a obtine 1 kg de bumbac, poate fi nevoie de la 9.000 la peste 20.000 de litri de apa, in functie de tehnologia folosita. De asemenea, cultivarea bumbacului impune folosirea unor cantitati mari de insecticide si pesticide, afectand biodiversitatea si starea de sanatate a muncitorilor.

Totodata, in multe state aflate in curs de dezvoltare, precum India sau Uzbekistan, exploatarea bumbacului se face incalcand drepturi fundamentale ale omului, cum ar fi folosirea muncii copiilor.

Better Cotton InitiativeIn acest context, o serie de companii care comercializeaza produse textile au pus bazele Better Cotton Initiative (BCI), o initiativa globala care promoveaza practicile sustenabile in industria bumbacului. Aceasta organizatie, infiintata in 2005, reuneste toate tipurile de stakeholderi din industria bumbacului: furnizori, organizatii ale producatorilor, companii (printre care IKEA, H&M, Adidas sau Nike) si organizatii ale societatii civile.

Afilierea la BCI implica aderarea la obiectivele initiativei, respectiv:
  • reducerea impactului cultivarii bumbacului asupra mediului
  • gestionarea eficienta a resurselor locale si cresterea productivitatii 
  • imbunatairea conditiilor socio-economice in zonele in care se cultiva bumbacul
  • introducerea in lantul de aprovizionare a unor practici responsabile, inclusiv in ceea ce priveste relatia cu angajatii si cu membrii comunitatii locale

Prima recolta de bumbac generata in conformitate cu principiile BCI a fost in perioada 2010-2011, provenind de la fermieri din India, Pakistan, Brazilia si Mali. Acestora li s-au adaugat, din 2012, fermieri din China si Turcia.

 

IKEA si aprovizionarea cu bumbac


Impactul cultivarii bumbacului si politicile sustenabile ale IKEA Pentru produsele din materiale textile pe care le comercializeaza, IKEA foloseste anual aproximativ 0,6% din productia mondiala de bumbac. Acesta este unul dintre motivele pentru care compania a fost unul dintre fondatorii BCI.

Inca din anul 2000, IKEA aplica un set de standarde in relatia cu toti furnizorii sai, IWAY, care defineste cerintele minime pe care furnizorii IKEA trebuie sa le indeplineasca in ceea ce priveste mediul, conditiile sociale si de munca (inclusiv exploatarea minorilor). Acest set de standarde a fost completat cu principiile BCI.

Astfel, IKEA si-a luat angajamentul ca pana in 2015, intreaga cantitate de bumbac pe care o foloseste sa provina din surse afiliate BCI. In 2012, din cele 150.000 de tone de bumbac pe care le-a folosit, IKEA a achizitionat 11.000 de tone de la producatori afiliati BCI.

Totodata, IKEA a investit in ultimii 7 ani 4,5 milioane de euro in proiecte de cultivare sustenabila a bumbacului. In cadrul acestora, peste 100.000 de fermieri au participat la programe de formare referitoare la imbunatatirea tehnicilor de cultivare bumbacului.

Ca urmare a unor astfel de eforturi derulate in cadrul BCI, in perioada 2011-2012, pentru fermierii asociati initiativei s-au inregistrat imbunatatiri precum:
  • o crestere a productiei cu 20% si o reducere cu 20% a cantitatii de apa in India
  • o reducere a pesticidelor cu 38% si a ingrasamintelor chimice cu 33%, corelata cu o crestere a profiturilor cu 35% in Pakistan

Lupta impotriva exploatarii muncii copiilor


Una dintre problemele pe care le pune industria bumbacului in statele aflate in dezvoltare este exploatarea minorilor. In India, spre exemplu, 400.000 de copiii lucrau in 2007 in industria bumbacului. Desi contrara standardelor IKEA, aceasta practica ramane o problema, in contextul in care, doar in India, exista in continuare 28 milioane de copiii exploatati prin munca (UNICEF, 2011).

La nivel local, IKEA sprijina, prin IKEA Foundation, organizatii precum UNICEF India sau Salvati Copiii India, contribuind la demersurile acestora de a reduce exploatare minorilor si de a le oferi acces la educatie.

Mai multe informatii despre practicile responsabile din industria bumbacului gasiti pe site-urile IKEA sau BCI.


Material realizat de Cezara Hurduc, Coordonator de proiect, ResponsabilitateSociala.ro


4059

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Dezvoltare comunitara | Achizitii responsabile

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro