RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Idei simple, dar foarte eficiente, de revalorificare a resturilor alimentare

Idei simple, dar foarte eficiente, de revalorificare a resturilor alimentare

Inspirati-va din 4 modele de afaceri sociale din Marea Britanie, care folosesc ca materie prima alimente care ar fi ajuns la cosul de gunoi.

(02 apr 2014)

In fiecare an, irosim la nivel global o treime din totalul alimentelor pe care le producem. Din datele Comisiei Europene, doar in Europa aruncam anual 90 de milioane de tone de mancare.

Exista insa si solutii pentru a evita aceasta risipa. TreeHugger, o publicatie pe teme de mediu din Marea Britanie, a identificat cateva afaceri care folosesc ca materie prima resturile alimentare.

Va prezentam in continuare cateva idei de astfel de afaceri.

Produse nevandute, gatite si servite saracilor

 
FoodCycle este o organizatie din Marea Britanie care ofera mancare gatita unor persoane dezavantajate, folosind produsele alimentare care raman pe rafturile supermarketurilor.

Lanturile la retail doneaza aceste alimente pe care altfel le-ar fi aruncat, companiile sau fundatiile comunitare pun la dispozitie bucatarii si spatii pentru servit mancarea, iar voluntarii organizatiei pregatesc mancarea.

Din 2009, de cand functioneaza programul, FoodCycle a servit peste 86.000 de mese. Urmariti in materialul video de ce considera beneficiarii ca acest program este unul special:  




Surplusul de legume si fructe, transformat in produse conservate


O alta metoda de a recupera alimentele nefolosite este aceea de a le transforma in compoturi, gemuri, zarzavaturi si alte produse conservate. Este intocmai ceea ce face “Rubies in the Rubble”, o asociatie care recupereaza fructe si legume care ar fi urmat sa fie aruncate si le transforma in produse noi.

Pe langa misiunea ecologica, asociatia are si o misiune sociala: angajatii ei sunt persoane dezavantajate.

Urmariti mai jos povestea asociatiei, spusa de cea care a fondat-o:



Fructe si legume imperfecte, perfecte pentru oamenii nevoiasi


Un alt antreprenor social din Marea Britanie s-a gandit ca unele alimente sunt aruncate inca dinainte de a ajunge pe rafturile supermarketurilor. Este vorba despre fructele si legumele cu imperfectiuni, pe care retailerii nu le accepta.

Ca sa evite risipa, a infiintat “The Gleaning Network”, o retea care preia direct de la fermieri alimentele imperfecte si le doneaza organizatiilor caritabile, pentru a fi redistribuite saracilor. Puteti urmari mai jos cum reusesc zecile de voluntari care culeg fructele si legumele sa hraneasca in jur de 5000 de persoane:



Porci hraniti cu resturi alimentare


Acelasi antreprenor care a infiintat “The Gleaning Network” a mai creat un proiect care revalorifica resturile alimentare care nu pot fi consumate de oameni. Cum? Hranind cu ele porcii - o practica straveche, pe care se pare ca societatea moderna a uitat-o.

Antreprenorul a contactat companiile producatoare de alimente si le-a cerut sa doneze reziduurile alimentare: zerul de la branza, fructe si legume perimate etc.

Apoi a fondat “The Pig Idea”, o afacere care proceseaza resturile si le vinde fermierilor, mai ieftin decat hrana traditionala. In plus, asociatia face lobby la nivel guvernamental, pentru a transforma ideea intr-o politica.

Iata cum explica fondatorul conceptul:





Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


2854

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Antreprenoriat social | Inovatie sociala | Reciclare | Asistenta sociala

Iti recomandam si articolul:

Fondul pentru Democratie: 70.000 RON pentru proiecte civice

Pana pe 31 iulie, ONG-urile sau grupurile de initiativa pot depune idei de proiecte care contribuie la consolidarea democratiei.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro