RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Idei pentru o lume mai buna, exprimate la summit-ul World Economic Forum 2015

Idei pentru o lume mai buna, exprimate la summit-ul World Economic Forum 2015

Aflati ce cred liderii unor organizatii precum WEF, UNGC sau GRI despre directia in care ar trebui sa se indrepte sustenabilitatea.

(03 feb 2015)

Recent, a avut loc la Davos, Elvetia, intalnirea anuala a Forumului Economic Mondial. Timp de 4 zile, intre 21 si 24 ianuarie 2015, cei mai influenti lideri globali au discutat despre cum pot schimba in bine lumea in care traim.

Au fost prezenti:
  • conducatori de tari si guverne, precum: cancelarul german Angela Merkel; presedintele francez Francois Hollande; Secretarul de stat al SUA John Kerry;
  • presedinti ai unor institutii internationale, precum: Ban Ki-moon, Secretarul General al ONU; Christine Lagarde, Directoarea FMI;
  • oameni de afaceri sau reprezentanti ai sectorului ONG, precum: Bill Gates, in calitate de director de fundatie; Marrisa Mayer, Presedinte Yahoo SUA; Sheryl Sandberg, membru al board-ului Facebook SUA; Winnie Byanyima, Directoarea Oxfam; Muhammad Yunus, creatorul conceptului de micro-creditare si castigator al Premiului Nobel pentru Pace; etc.
Reporterii celebrei publicatii The Guardian au discutat cu cativa dintre lideri de organizatii prezenti la eveniment si i-au intrebat care ar fi din punctul lor de vedere solutiile pentru rezolvarea celor mai mari provocari ale planetei. Iata ce au raspuns acestia:

Comunicarea performantelor de sustenabilitate, esentiala


Paul Hilder, director executiv al Here NowComunicarea publica a informatiilor referitoare la performantele companiilor in domeniul sustenabilitatii are un rol esential in influentarea deciziilor consumatorilor si, astfel, si in stimularea raspandirii unor initiative precum: tranzitia spre folosirea unor energii 100% verzi, dezvoltarea unor tehnologii sustenabile sau implementarea unor proiecte de reimpadurire.

Au spus-o Paul Hilder, director executiv al Here Now, platforma de promovare a initiativelor din domeniul protejarii mediului, si Jeremy Heimans, CEO Purpose, platforma de promovare a proiectelor cu impact social. Jeremy Heimans, CEO Purpose

Conform acestora, “Exista multe companii care si-au asumat angajamente curajoase pentru limitarea schimbarilor climatice, dar prea putine care vorbesc consumatorilor despre aceste initiative. […] Mobilizandu-se, companiile ar putea face din anul 2015 anul celor mai curajoase actiuni climatice. Tot ce trebuie sa faca e sa inceapa sa vorbeasca si sa ceara si altora sa procedeze la fel.

Termeni precum "ciclu de viata" sau "sfarsitul vietii", depasiti


William McDonough, responsabilul cu promovarea economiei circulare in cadrul Forumului Economic Mondial, a declarat ca lumea ar trebui sa renunte la a mai lua in calcul concepte precum “ciclul de viata al produselor” sau “sfarsitul duratei de viata a produselor”.
William McDonough, responsabilul cu promovarea economiei circulare in cadrul Forumului Economic Mondial
Conform acestuia, economia ar trebui sa se axeze pe dezvoltarea unor metode prin care produsele sa poata fi refolosite la nesfarsit, una dintre aceste metode fiind transformarea deseurilor in energie.

William McDonough a propus inlocuirea expresiei “Less is more” cu “Endless is more”.

Colaborare pentru rezolvarea celor mai grave probleme ale planetei


Knut Haanaes, partener si coordonator al departamentului de sustenabilitate al firmei de consultanta BCG, a citat un studiu realizat de compania sa, care spunea ca doar 21% dintre directorii de companii sustin initiativele din domeniul sustenabilitatii.
Knut Haanaes, partener si coordonator al departamentului de sustenabilitate al firmei de consultanta BCG
In acest context, Knut Haanaes a declarat ca: “Cei aflati pe pozitia de CEO joaca un rol cheie in stabilirea strategiei companiei. Prin urmare, e de la sine inteles ca orice efort serios din sfera sustenabilitatii are nevoie de sustinere din partea lor pentru a fi unul de success.”

In plus, reprezentantul BCG a recomandat companiilor sa se axeze pe una sau doua directii de CSR daca vor sa aiba rezultate notabile si sa colaboreze cu alte companii daca vor sa contribuie la rezolvarea celor mai mari probleme ale planetei.

Obiectivele trebuie sa ia in calcul dovezile stiintifice


Georg Kell, Directorul Executiv al UN Global CompactGeorg Kell, Directorul Executiv al UN Global Compact, a declarat ca, in urma discutiilor de la Davos, s-au conturat o serie de probleme care trebuie abordate si la viitoarea conferinta ONU despre schimbarile climatice de la Paris. Este vorba despre:
  • stabilirea unei politici globale de achizitionare a certificatelor de carbon;
  • alinierea obiectivelor companiilor cu obiectivele stabilite de mediul stiintific;
  • adoptarea unor politici globale pentru transparentizarea raportarii emisiilor de carbon.

In opinia sa, la aceste subiecte, ar trebui sa se adauge si o discutie despre contributia societatilor in curs de dezvoltare la accelerarea schimbarilor climatice.

Niciun aspect al sustenabilitatii nu e mai important decat altul


Michael Meehan, CEO GRI (Global Reporting Initiative)Michael Meehan, CEO GRI (Global Reporting Initiative), a declarat ca, inainte de summit-ul de la Davos, se intreba care dintre diferitele aspecte ale sustenabilitatii vor ocupa prim-planul dezbaterilor: inegalitatea economica, egalitatea de gen, schimbarile climatice sau drepturile omului.

Conform declaratiei sale, raspunsul pe care l-a obtinut este unul multumitor, si anume acela ca liderii au inteles in sfarsit ca toate obiectivele de sustenabilitate ale ONU sunt importante si trebuie abordate simultan.

Pentru declaratiile exacte ale liderilor intervievati, puteti consulta articolul din The Guardian.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


2401

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Tendinte CSR | Evenimente CSR

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro