RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

GDF SUEZ

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro

Va recomandam:


Energie pentru fapte bune


Idei pentru dezvoltarea comunitatilor sarace, premiate la o competitie de afaceri sociale

Idei pentru dezvoltarea comunitatilor sarace, premiate la o competitie de afaceri sociale

Aflati cum au imbunatatit cativa antreprenori sistemul de invatamant, sistemul medical si economia unor comunitati izolate din Asia.

(09 sep 2014)

Universitatea Nationala din Singapore si DBS Bank au anuntat castigatorii unei competitii de afaceri sociale din Asia: Social Venture Challenge Asia. Solutiile propuse de antreprenori pot fi insa luate ca exemplu si pentru tari europene mai putin dezvoltate, unde accesul la educatie, sanatate si bunastare nu sunt asigurate in comunitatile cele mai sarace.

Va prezentam in continuare afacerile sociale castigatoare:

Tele-educatia, solutia pentru asigurarea calitatii invatamantului


In India, doar jumatate dintre elevi termina cursurile primare si foarte putini ajung la facultate. Se pare ca unul dintre motive este acela ca, in lipsa unui invatamant de calitate, copiii si parintii subestimeaza importanta studiilor. Scolile din comunitatile rurale ale Indiei nu au nici profesori bine-pregatiti, nici infrastructura tehnologica necesara pentru a suplini lipsa de resurse.

Aceasta este problema pe care incearca sa o rezolve Zaya Learning Labs, o intreprindere sociala care a dezvoltat si a implementat o solutie inovatoare de tele-educatie. Cei de la Zaya Learning Labs au creat un dispozitiv asemanator unei tablete, care funtioneaza ca router Wi-Fi, server si dispozitiv de stocare de date, l-au echipat cu material educational de calitate si cu un sistem de management al predarii si l-au introdus in scoli, alaturi de un proiector.

Profesorii sunt instruiti cum sa foloseasca tehnologia pentru a lucra in grup sau individual cu elevii si cum sa faca lectiile mai interactive. Aflati de la fondatorii companiei ce i-a inspirat:Proiectul Zaya Learning Labs a fost desemnat castigatorul locului intai la Social Venture Challenge Asia.

Troc pentru o educatie privata de calitate


Nici in Nepal calitatea sistemului de invatamant din mediul rural nu este mai buna. Multi dintre parintii copiilor, cel mai adesea si ei lipsiti de educatie, accepta situatia fara a incerca sa o schimbe.

Nu este insa si cazul unui antreprenor care a creat prima scoala privata cu invatamant de calitate, la care elevii pot merge gratuit, dar care nu functioneaza pe baza de donatii. Pentru cursurile pe care le ofera copiilor, Maya Universe Academy le cere parintilor sa lucreze 2 zile pe luna la proiectele pe care le au: o crescatorie de animale, plantatii de fructe si ghimbir si ateliere de creatie de accesorii de imbracaminte. Cu banii pe care ii obtin din vanzarea produselor, fondatorii reusesc sa se auto-finanteze.

Urmariti-l in materialul de mai jos pe unul dintre fondatori, explicand modul in care functioneaza sistemul:Proiectul Maya Universe Academy s-a clasat pe locul al doilea la Social Venture Challenge Asia.

Solutie de e-learning pentru instruirea cadrelor medicale din zone izolate


La o populatie de 1,2 miliarde de locuitori, India se confrunta cu un deficit sever de personal medical. In unele zonele izolate, singurii care asigura servicii medicale sunt asistentii medicali, si ei slab instruiti.

Venind in intampinarea acestei situatii, doi antreprenori au creat un software de e-learning medical, care poate fi instalat pe computere, tablete sau telefoane. Cu ajutorul lui, asistentii invata despre probleme medicale complexe, precum malaria, tuberculoza, cataracta, intr-un mod simplu, accesibil si interactiv. In plus, comunitatile pot achizitiona si o tableta special creata pentru software, la pretul de doar 65 USD.

In materialul video de mai jos, fondatorii proiectului, denumit Bodhi Health Education, vorbesc despre problemele sistemului medical din India si despre cum reuseste intreprinderea sociala pe care au creat-o sa sa contribuie la rezolvarea lor:Proiectul lor a ocupat locul al treilea la Social Venture Challenge Asia, alaturi de urmatorul proiect.

Agroturismul, o sursa de venit si o metoda de conservare a traditiilor


In zonele rurale slab dezvoltate, turismul nu este vazut ca o optiune pentru castigarea existentei. Agro-turismul, turismul in care cazarea si mancarea sunt asigurate de oamenii din comunitate, devine insa din ce in ce mai popular.

Este solutia propusa de 2 tineri din Thailanda pentru dezvoltarea unor comunitati sarace. Acestia au creat o platforma de turism, CBT (Community Based Tourism), prin care ofera turistilor tururi ghidate de localnici si experiente de vacanta autentice.

Urmariti mai jos povestea acestei afaceri sociale:
Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


192

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Antreprenoriat social | Educatie | Incluziune si diversitate | Sanatate | Dezvoltare comunitara

Iti recomandam si articolul:

Impactul de mediu al industriei alimentare: provocari si solutii

Un raport Oxfam arata ca emisiile poluante ale celor mai mari 10 companii depasesc emisiile produse de toate tarile scandinave la un loc


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.