RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Idei inedite de afaceri sociale, care folosesc ca materie prima deseurile

Idei inedite de afaceri sociale, care folosesc ca materie prima deseurile

Aflati detalii despre intreprinderile sociale create de Salvati Dunarea si Delta si Eco-Rom Ambalaje prin proiectul "Eco-Social"

(14 ian 2014)

Imaginati-va o camera plina de deseuri: peturi, anvelope si geamantane uzate, paleti si ladite din lemn, papura si niste rumegus. Si acum incercati sa va inchipuiti ca locuiti in ea. Vi s-ar parea grotesc?

Dar daca v-am spune ca toate aceste gunoaie recuperate din tomberon au fost transformate de fapt in mobilier de colectie sau in alte obiecte folositoare?

Camera mobilata cu obiecte obtinute din deseuri
Camera mobilata cu obiecte obtinute din deseuri

Ce am descris mai sus nu este o fantezie. Acest lucru se intampla deja, in cadrul unui proiect al Asociatiei Salvati Dunarea si Delta si Eco-Rom Ambalaje . Este vorba despre “Economia sociala, o solutie pentru mediul inconjurator”, un proiect cu finantare europeana, care s-a derulat in perioada 2011-2013.

Ideea care a stat la baza proiectului a fost de a dezvolta o serie de afaceri sociale care valorifica deseuri si asigura totodata locuri de munca pentru persoane vulnerabile din punct de vedere social sau economic.

La finalul proiectului, organizatorii au anuntat ca au infiintat 4 astfel de intreprinderi, in cadrul carora au angajat 80 de persoane vulnerabile: fosti detinuti, persoane cu dizabilitati, victime ale violentei, someri pe termen lung, dar si alte categorii defavorizate.

Intreprinderile functioneaza in Bucuresti si in trei judete din tara: Arges, Neamt si Tulcea. In fiecare dintre acestea, se valorifica anumite tipuri de deseuri, in functie de ceea ce se genereaza pe plan local din activitatile economice specifice zonei.

In Bucuresti, mobila veche este reconditionata, iar ambalajele devin obiecte decorative


Conform organizatorilor, in Bucuresti exista o cerere pentru servicii de colectare a mobilei vechi, pe care operatorii de salubritate nu sunt obligati sa o ridice. De aceea, au infiintat un atelier unde mobila veche sau alte obiecte uzate capata o noua viata.

Sub indrumarea unor voluntari (tamplari, artisti plastici, restauratori sau designeri), angajatii Eco-Social Bucuresti confectioneaza paturi sau mese din paleti de lemn, lampi din PET-uri, scaune de gradina din cauciucuri uzate si dulapuri din geamantane stricate.

Scaun de gradina confectionat dintr-un cauciuc uzat
Scaun de gradina confectionat dintr-un cauciuc uzat

Stuf si papura, transformate in obiecte artizanale in judetul Tulcea


In Delta, exista suprafete mari acoperite cu papura sau stuf invechit, care dauneaza apei. Pentru ca speciile sa se regenereze si biodiversitatea sa se conserve, este nevoie de igienizare lor. Acest lucru se face fie prin arderea, fie prin taierea stufului si a papurei. In timp ce prima varianta pune in pericol vegetatia, cea de-a doua genereaza deseuri.

Asociatia Salvati Dunarea si Delta a gasit insa o modalitate de a valorifica aceste deseuri, prin resuscitarea unui mestesug stravechi: impletitul stufului si al papurei. Pentru asta, reprezentantii Asociatiei au organizat cursuri de impletit si i-a invatat pe localnici o arta pe care o uitasera.

Curs de impletit papura, organizat in cadrul intreprinderii Eco-Social Tulcea
Curs de impletit papura, organizat in cadrul intreprinderii Eco-Social Tulcea

In prezent, in intreprinderea Eco-Social din Tulcea, localnicii creeaza acoperisuri si materiale de constructie, dar si obiecte artizanale, precum cosarci si cutii de depozitare.

Deseurile vegetale si zootehnice din Arges devin ingrasamant ecologic


In judetul Arges, organizatorii au identificat oportunitatea de a folosi deseurile rezultate in urma activitatilor agricole sau a celor de crestere a animalelor. Cu alte cuvinte, preiau resturile ramase pe campuri dupa recoltare (paie, strujeni etc.), cat si balegarul din ferme de animale, le proceseaza si le transforma in compost, adica un produs folosit ca ingrasamant in agricultura.

Pentru a-si asigura o sursa constanta de materia prima, Eco-Social Arges colaboreaza cu asociatii de agricultori locali, cum ar fi producatorii de cereale.

Rumegusul rezultat din taierea lemnelor, folosit ca sursa de incalzire


In judetul Neamt, prelucrarea lemnului reprezinta o activitate economica importanta, din care rezulta, inevitabil, rumegus. Acest deseu poate fi comprimat si transformat in brichete de rumegus, care sunt folosite pentru incalzire, in locul altor resurse, precum carbunele, lemnul sau gazele naturale.

Intreprinderea sociala creata prin proiectul Eco-Social in judetul Neamt are ca obiect de activitate exact productia si comercializarea unor astfel de brichete.

Campanie de comunicare pentru promovarea economiei sociale


Pe langa infiintarea intreprinderilor care valorifica deseuri, Salvati Dunarea si Delta si Eco-Rom Ambalaje si-au mai propus sa promoveze avantajele economiei sociale in randurile publicului larg.

Pentru aceasta, au creat o campanie ce comunicare pentru mediul online, radio si TV, care a inclus:
  • prezentarea unor concepte teoretice despre economia sociala, prin intermediul unei platforme online, eco-social.ro ; tot aici publicul poate afla ultimele stiri despre activitatile din cadrul proiectului;
  • difuzarea unui spot video si a unui spot audio, care promoveaza ideea de a confectiona obiecte din deseuri;

    Spot video:

    Spot radio:
  • o conferinta pe tema economiei sociale, in timpul careia au fost prezentate rezultatele proiectului si o camera mobilata cu deseuri, ca exemplu al activitatii Eco-Social Bucuresti.

Puteti afla mai multe detalii despre activitatile din cadrul proiectului de pe site-ul eco-social.ro .Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro

8111

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Proiecte ONG | Antreprenoriat social | Investitii sustenabile | Reciclare

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.