RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

GDF SUEZ

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro

Va recomandam:


Advertisement


Idei de afaceri sociale finaliste la o competitie europeana de inovatie

Idei de afaceri sociale finaliste la o competitie europeana de inovatie

Descoperiti modelele de afaceri ale unor intreprinderi sociale din domeniul reciclarii, agriculturii si integrarii pe piata muncii.

(06 mai 2014)

Comisia Europeana a lansat toamna trecuta cea de-a doua editie a European Social Innovation Competition, o competitie de afaceri sociale al caror scop este cel de a crea noi locuri de munca.

In total, au fost inscrise 1.200 de proiecte, de doua ori mai multe decat la prima editie. Romania s-a situat pe locul al treilea ca numar de inscrieri, cu 98 de proiecte. Doua dintre acestea au ajuns pana in semi-finala.

Recent, Comisia i-a anuntat pe cei 10 finalisti. Va prezentam in continuare cateva dintre ideile lor.

Afaceri sociale bazate pe revalorificare unor deseuri


Unul dintre finalisti s-a gandit sa valorifice obiecte uzate si deseuri, reparandu-le sau folosindu-le pentru confectionarea de obiecte noi. Pentru aceasta, a creat in orasul Ferrara din Italia LOWaste, o retea public-privata la care au acces peste 200 de membri: societati care se ocupa cu managementul sau reciclarea deseurilor, artizani si designeri, dar si societati mici si mijlocii care pot folosi deseurile ca materie prima secundara.

Deseuri colectate in centrul LOWaste
Deseuri colectate in centrul LOWaste

Cu banii de la Social Innovation Competition, initiatorii proiectului ar vrea sa infiinteze Waste Fab Lab, un laborator unde specialisti in design pot proiecta noile produse si ii pot invata pe viitorii angajati cum sa repare sau sa confectioneze noi obiecte din deseuri.

Tot pe folosirea deseurilor se bazeaza si o afacere inscrisa de o alta echipa din Italia. Este vorba despre echipa QUID, care isi propune sa creeze un brand eco-responsabil de imbracaminte, confectionata exclusiv din resturi de materiale de calitate superioara ramase in atelierele unor branduri italiene consacrate. In plus, in atelierele QUID urmeaza sa lucreze femei dezavantajate, coordonate de tineri designeri.

Magazinul QUID, cu imbracaminte din materiale reciclate
Magazinul QUID, cu imbracaminte din materiale reciclate

Si o echipa din Viena a creat un atelier care foloseste deseuri pentru confectionarea de noi produse. Este vorba despre placi uzate de snowboard, din care cei de la RUFFBOARDS confectioneaza longboards (un tip de placa de skateboarding).

Si angajatii RUFFBOARDS provin din medii sociale dezavantajate: sunt tineri infractori, pe care initiatorii proiectului ii ajuta sa se reintegreze in societate.

Afaceri sociale care incurajeaza agricultura locala


Cultura de ciuperci din mediul urbanO echipa din Bruxelles a propus valorificarea spatiilor urbane nefolosite (cum ar fi acoperisuri de bloc, fatade sau cladiri abandonate) in... agricultura. Mai exact, este vorba despre agricultura urbana, un concept bazat pe dezvoltarea unor culturi acvaponice (plante crescute pe apa), culturi de ciuperci sau de insecte comestibile.

Conform initiatorilor, proiectul poate crea 6000 de locuri de munca intr-o capitala in care unul din trei tineri nu are un loc de munca.

Un alt proiect finalist care pune in valoare agricultura locala este Epelia, un magazin online care comercializeaza doar produsele micilor fermieri prezenti in diverse piete traditionale.

Piata traditionala, ai caror fermieri comercializeaza produsele online, pe epelia.com
Piata traditionala, ai caror fermieri comercializeaza produsele online, pe epelia.com

Cumparatorul care comanda pe internet produse dintr-o singura piata le primeste intr-un singur pachet, platind o singura taxa de transport.

Afaceri sociale care faciliteaza gasirea unor locuri de munca


Tinerii fara experienta si persoanele in varsta au cele mai mari dificultati in identificarea unor locuri de munca. Cateva echipe finaliste s-au gandit la solutii pentru acestia.
Aplicatia Task Squad’s
De exemplu, cativa antreprenori din Marea Britanie au creat Task Squad’s, o platforma pe care tinerii intre 18 si 25 de ani pot identifica oferte de munca platite, dar pe termen scurt (de la doua ore pana la o saptamana).

Prin intermediul platformei, tinerii isi creeaza un portofoliu care ii poate ajuta sa se angajeze full-time ulterior. Iar ONG-urile si intreprinderile mici si mijlocii, care au de obicei nevoie de astfel de colaboratori, au acces la persoane dispuse sa lucreze pe baza de proiect.

Angajatii HazelHeartwoodO alta idee de integrare a persoanelor care, din cauza varstei, nu au un loc de munca a fost propusa de HazelHeartwood, o companie de consultanta cu angajati persoane in varsta, dar cu o bogata experienta. Compania a propus un program de schimb de angajati, care ii motiveaza pe cei aflati in pragul pensionarii sa mai ramana in campul muncii.

Pentru mai multe detalii despre aceste proiecte sau despre ceilalti finalisti, puteti accesa site-ul competitiei, socialinnovationcompetition.eu.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


1819

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Antreprenoriat social | Protectia mediului | Achizitii responsabile | Dezvoltare comunitara | Inovatie sociala | Reciclare

Iti recomandam si articolul:

Raport Unilever: progresul in asigurarea sustenabilitatii uleiului de palmier

Aflati ce impact are industria producatoare de ulei de palmier asupra mediului inconjurator si cum incearca Unilever sa il reduca.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.