RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Idee revolutionara: bioplastic din resturi alimentare

Idee revolutionara: bioplastic din resturi alimentare

Aflati cum aceasta idee dezvoltata de cercetatori italieni poate combate 2 probleme majore: incalzirea globala si risipa alimentara.

(05 sep 2014)

O echipa de cercetatori de la un institut italian de tehnologie a dezvoltat o metoda prin care transforma deseurile alimentare in bioplastic. Rezultatele cercetarii lor au fost publicate recent in Macromolecules, revista stiintifica a Societatii Americane de Chimie (ACS).

Cu ajutorul acestei tehnologii inovatoare, va fi posibil ca ceea ce ramane din recoltarea cerealelor sau dupa consumul altor legume sa inlocuiasca partial petrolul din care sunt confectionate obiecte precum plasele de cumparaturi sau articolele de mobilier.

Descoperirea lor vine in contextul in care consumam mai mult plastic decat oricand in istorie. In 2012, au fost necesare 288 de milioane de tone la nivel global. Pe langa faptul ca plasticul are nevoie de zeci de ani pentru a se degrada, el este confectionat dintr-o resursa non-regenerabila: petrolul.

Recent, au aparut tehnologii de producere a bioplasticului, adica plastic obtinut partial din plante. Insa, se pare ca procesul de productie necesita mai multa energie decat cel conventional, intrucat presupune mai multe etape. In plus, se irosesc astfel alimente care ar putea fi destinate consumului uman.

De aceea, ideea cercetatorilor italieni de a produce plastic din resturi alimentare pare a fi o solutie sustenabila pe termen lung. La nivel global, se arunca anual 1,3 miliarde de tone de mancare, conform United Nations Environment Program (UNEP). Aceasta inseamna nu doar o pierdere de 750 de miliarde de dolari, ci si un consum de apa echivalent cu debitul raului Volga si o eliminare de gaze cu efect de sera de 3,3 miliarde de tone.

Conform cercetatorilor, metoda dezvoltata de ei pentru a obtine bioplasticul nu implica foarte multe etape, ceea ce i-ar putea incuraja pe producatori sa apeleze la ea. In testarea tehnologiei, italienii au amestecat un acid organic cu resturi de patrunjel, spanac, orez si cacao, obtinand materiale cu diverse calitati: de la rigid si fragil pana la moale si elastic - la fel ca plasticul.

Iata unul dintre materialele obtinute:
Plastic din resturi alimentare

 Puteti afla mai multe detalii despre descoperirea cercetatorilor de pe site-ul ACS sau consultand concluziile cercetarii din revista Macromolecules.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


1759

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Protectia mediului | Produse responsabile | Reciclare

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro