RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Holcim Romania a investit 6 milioane de euro intr-o fabrica de co-procesare a deseurilor

Holcim Romania a investit 6 milioane de euro intr-o fabrica de co-procesare a deseurilor

Compania si-a crescut astfel capacitatea de a transforma deseuri in combustibil alternativ, pe care il foloseste in productia cimentului.

(15 sep 2014)

Holcim Romania a investit 6 milioane de euro in extinderea capacitatii de co-procesare a uneia dintre cele 2 platforme ale sale de revalorificare a deseurilor, respectiv cea din Campulung.

O parte din suma, respectiv 1,6 milioane de euro, a fost acordata de Ministerul Economiei, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Rolul co-procesarii in industria producatoare de ciment


In procesul de fabricare a cimentului, se consuma o cantitate mare de energie, care este obtinuta prin arderea unor combustibili fosili. Acesti combustibili fosili, neregenerabili, pot fi insa inlocuiti, intr-un anumit procent, cu combustibili alternativi. Astfel de combustibili sunt reziduurile industriale, precum zgura si cenusa, sau deseurile municipale pre-sortate, nereciclabile.

Aceste deseuri ajung in fabricile de ciment, unde sunt procesate si incinerate, pentru obtinirea energiei termice necesare procesului de productie. Gazele emise din arderea lor sunt tratate pentru a nu fi nocive, iar cenusa rezultata este si ea refolosita, intrand in componenta cimentului. Procesul poarta numele de co-procesare.

Un astfel de sistem functioneaza in fabricile Holcim Romania inca din 2005, cand compania a infiintat societatea ecovalor, care se ocupa cu tratarea deseurilor si pregatirea lor pentru revalorificare energetica. De atunci, compania a investit in tehnologii de co-procesare 32 de milioane de euro.

In ce a constat extinderea platformei din Campulung


Proiectul de extindere a capacitatii de co-procesare a platformei din Campulung a durat 20 de luni si a presupus achizitionarea a 10 echipamente tehnologice si construirea unei hale de tocare si preomogenizare a deseurilor, cu o suprafata de peste 1.000 mp.

Fabrica Holcim si platforma de co-procesare din Campulung

Referitor la aceasta investitie, directorul general ecovalor, Nils Kruse, a declarat:
Prin implementarea acestui proiect, competitivitatea companiei noastre va creste, in special in ceea ce priveste reducerea decalajelor de productivitate, prin co-procesarea eficienta a deseurilor solide. Totodata, investitia va conduce la crearea imediata de noi locuri de munca.
In momentul actual, capacitatea de co-procesare a Holcim Romania depaseste cantitatea de deseuri pre-sortate disponibile pe piata. Acest lucru se intampla pentru ca, in Romania, rata revalorificarii deseurilor este destul de mica. Conform datelor Eurostat, in 2010, de exemplu, mai mult de jumatate dintre deseuri au ajuns la groapa de gunoi, in timp ce media UE a fost de 28%.

Co-procesarea deseurilor in fabricile de ciment, o solutie "de mijloc"


Initiativa pentru ciment sustenabil a „World Business Council for Sustainable Development” recomanda producatorilor de ciment sa ia in considerare folosirea in procesul lor de productie a unor combustibili alternativi obtinuti din deseuri sau produse secundare. Pe site-ul initiativei, exista chiar un ghid de bune-practici in alegerea combustibililor, adresat producatorilor si stakeholderilor.

Conform acestui ghid, co-procesarea este o solutie aflata la mijlocul unei scari a sustenabilitatii managementului deseurilor, fiind mai daunatoare decat reducerea, reutilizarea sau reciclarea deseurilor, dar mai putin daunatoare decat transformarea lor in energie, incinerarea sau depozitarea lor in gropile de gunoi.

Scara sustenabilitatii managementului deseurilor

Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


2679

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Protectia mediului | Investitii sustenabile | Reciclare | Achizitii responsabile

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro