RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

GDF SUEZ

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro

Va recomandam:


Advertisement


Holcim: investitie intr-o instalatie de valorificare a caldurii reziduale, unica in Europa

Holcim: investitie intr-o instalatie de valorificare a caldurii reziduale, unica in Europa

Printr-o tehnologie inovatoare, instalatia transforma caldura reziduala in electricitate si asigura 15% din necesarul fabricii de la Alejd.

(14 nov 2013)

Holcim Romania a inaugurat recent o instalatie de revalorificare a energiei termice reziduale in fabrica sa de ciment de la Alesd, Oradea. Caldura este transformata printr-un proces mecanic in energie electrica asigurand astfel 15% din cantitatea necesara in procesul de productie.
Instalatia de recuperare a energiei reziduale asigura 15% din necesarul de energie electrica in fabrica Holcim Alesd.
Trebuie spus ca in productia cimentului cea mai mare cantitate de energie este folosita pentru incalzirea la temperaturi foarte mari a cuptorului de "clincher" (material intermediar, rezultat din mai multe procese de prelucrare a calcarului si a argilei). Totodata, o cantitate mare de energie, in special electrica, e folosita apoi pentru racirea brusca a clincherului.

Instalatia de recuperare a energiei reziduale a fost proiectata de ingineri romani. La constructia ei au participat 300 de persoane, dintre care peste jumatate romani.In aceste conditii, instalatia inaugurata de Holcim la Alejd revalorifica energia termica reziduala de la cuptorul de clincher si o transforma, prin procese mecanice (care au la baza principiul turbinei cu aburi), in energie electrica. Rezulta astfel o energie verde, produsa fara combustibili fosili, zgomot sau orice forma de poluare. Totodata, fabrica isi reduce semnificativ emisiile de CO2 rezultate din consumul de electricitate.

La construirea instalatiei de la Alesd au lucrat peste 300 de muncitori, iar investitia Holcim s-a ridicat la 15 milioane de euro. Tehnologia care sta la baza ei este unica in Europa si a fost dezvoltata de ingineri romani.

Daniel Bach, Directorul General Holcim RomaniaLa evenimentul de inaugurare a fost prezent si Directorul General al Holcim Romania, Daniel Bach. El a vorbit despre importanta unor astfel de proiecte inovatoare, atat pentru reducerea impactului de mediu, cat si pentru sustenabilitatea si competitivitatea economiei romanesti.

Daniel Bach s-a adresat si autoritatilor centrale si locale, cerandu-le sa incurajeze astfel de initiative, recompensandu-le spre exemplu prin certificate verzi. Totodata el a amintit cat de important este ca industriei de ciment din Romania sa i se aloce un numar optim de certificate de carbon (in cadrul schemei europene EU ETS), dat fiind ca industria sustine 20.000 de locuri de munca, insa competitivitatea ei risca sa fie afectata de aceasta alocare.

Investitii constante pentru reducerea consumului si limitarea emisiilor, la fabrica de la Alesd


Proiectul de fata face parte dintr-o serie de astfel de initiative ale Holcim, prin care compania isi propune sa-si reduca impactul de mediu, respectiv consumul de energie sau de materii prime si implicit emisiile emisiile specifice.

Spre exemplu, in perioada 2005 - 2012, Holcim si-a redus cantitatea de praf generata anual, de la 359 de tone la 18 tone. E vorba de o cantitate de emisii care este cu aproximativ 70% mai mica decat limita impusa de Uniunea Europeana.

In plus, incepand cu anul 2007, compania a investit in fabrica de la Alesd 32 de milioane de euro in initiative de revalorificare a deseurilor industriale si municipale. Aceste deseuri sunt folosite drept "combustibili alternativi" si asigura 20% din necesarul de combustibil al fabricii.


Material realizat de Irina Breniuc si Dragos Dehelean

1253

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Holcim Romania | Protectia mediului | Produse responsabile | Investitii sustenabile

Iti recomandam si articolul:

Holcim a donat un aparat de anestezie de ultima generatie catre spitalul din Campulung

Cu ajutorul lui, medicii vor putea efectua peste 600 de anestezii anual, imbunatatind astfel calitatea serviciilor medicale in localitate.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.