RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Holcim a lansat un program gratuit de calificare pentru zidari

Holcim a lansat un program gratuit de calificare pentru zidari

Aflati cum a fost gandit programul, de ce este nevoie de acesta si cum a beneficiat compania in urma mediatizarii lui.

(16 mai 2014)

Holcim Romania a lansat oficial un program gratuit de calificare si certificare pentru zidari-tencuitori, dupa doi ani de sesiuni-pilot in diverse orase ale tarii.

Este vorba despre “Scoala Zidarilor”, un program prin care compania ofera, timp de 6 zile, instruire teoretica si practica unor muncitori  in constructii care doresc o certificare a abilitatilor lor sau care vor sa afle ultimele noutati in materie de constructii, dar si a altor persoane interesate de o noua specializare.

Programul a inceput in 2011, cu o sesiune pilot care a avut loc in Bucuresti. Ulterior, a fost extins in alte 17 orase din tara, fiind implementat in parteneriat cu colegiile tehnice din fiecare localitate, alaturi de experti din partea Holcim.
 
Cativa dintre expertii Holcim implicati in program
Cativa dintre expertii Holcim implicati in program

Pana acum, au absolvit cursurile 400 de zidari. Acestia au aflat informatii de baza in domeniul constructiilor si au invatat efectiv cum sa prepare corect mortarul, cum sa-si aleaga cat mai eficient materialele si tehnicile, dar si care sunt noutatile in domeniul zidariei si tencuielii.

Incepand de anul acesta, cei care au absolvit sau vor absolvi cursurile vor putea trece printr-un proces de evaluare, care le va aduce o certificare de la Autoritatea Nationala pentru Calificari.

In 2014, programul va continua in inca 12 orase din Romania.

De ce este nevoie de calificare in domeniul zidariei


In Romania, 43.000 de oameni lucreaza in prezent in zidarie si domenii conexe (amenajari interioare si exterioare, izolatii etc.). Dintre acestia, doar 5.900 sunt zidari calificati.

Este adevarat ca, de cele mai multe ori, zidarilor nici nu li se cere calificare. Un studiu realizat la cererea Holcim, la inceputul anului 2014, pe un esantion de 1.050 de persoane, arata ca doar 17% dintre cei chestionati au cerut meseriasilor pe care i-au angajat pentru o lucrare de zidarie sa aiba si o specializare. Cei mai multi au luat in considerare doar recomandarile rudelor sau ale prietenilor (74%).

Insa, reprezentantii Holcim atrag atentia asupra faptului ca, de multe ori, calificarea inseamna calitate. Or, in conditiile in care in ultimii 10 ani s-a redus cu 90% numarul locurilor din scolile specializate, exista o nevoie reala de pregatire si perfectionare a fortei de munca in constructii pe piata din Romania, dupa spusele lui Francois Petry, Director General Holcim Romania.

Conform estimarilor Secretarului de Stat in Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Codrin Scutaru, pe piata vor mai fi create in urmatorii 5 ani inca 10.000-15.000 mii de locuri de munca in acest domeniu. Prin urmare, institutiile statului incurajeaza astfel de initiative din mediul privat:Codrin Scutaru, Secretar de Stat in Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale

In contextul diminuarii ofertei educationale in randul scolilor profesionale, resimtita acum de cei mai multi angajatori industriali, muncitorii din Romania trebuie sa profite de orice oportunitate de pregatire pusa la dispozitie de mediul privat.

Programul “Scoala Zidarilor” raspunde astfel unei nevoi identificate pe piata fortei de munca. Conform reprezentatilor companiei, necesitatea lui a fost demonstrata si de o consultare a stakeholderilor, care a constat dintr-un un studiu cantitativ si calitativ realizat atat pe consumatorii finali, cat si pe cei care au absolvit deja cursurile.

Lansarea "Scolii Zidarilor", realizata intr-un mod inedit


Programul “Scoala Zidarilor” a fost lansat oficial ieri, intr-o conferinta de presa care a avut loc la Casa Universitarilor din Bucuresti.

Ceea ce a fost cu adevarat interesant la aceasta lansare a fost modul in care organizatorii, alaturi de agentia GMP PR, i-au implicat pe cei prezenti. I-au impartit pe jurnalisti si pe bloggeri in 4 echipe, le-au asigurat echipament de protectie, i-au instruit si i-au pus sa construiasca peretii unei case. Echipa cu cele mai multe caramizi de BCA zidite a castigat competitia.
 
Echipa de jurnalisti si bloggeri care au participat la competitia Holcim
Echipa de jurnalisti si bloggeri care au participat la competitia Holcim

Unul dintre contribuitorii la constructia peretilor a fost Codrin Scutaru, Secretar de Stat in Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, prezent in cadrul conferintei.

Codrin Scutaru, contribuind la constructia unui perete de BCA
Codrin Scutaru, contribuind la constructia unui perete de BCA

Participantii nu au fost pusi la munca in zadar. Pentru fiecare caramida zidita, compania s-a angajat sa doneze 50 de euro pentru reabilitarea unui teren de sport al unei scoli din Romania.

Intrucat suma “stransa” nu s-a dovedit a fi foarte generoasa, Holcim a triplat-o, ajungandu-se astfel la 10.000 de euro. Scoala castigatoare va fi desemnata in urma unui concurs organizat pe pagina de Facebook a companiei.

Atat modul inedit de implicare a celor prezenti, cat si prezenta unor oficialitati au fost criteriile care i-au asigurat companiei o buna mediatizare, pe canale media precum: Europa FM, Adevarul, Wall-Street, Mediafax, Agenda Constructiilor etc.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


1988

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Holcim Romania | Implicare in comunitate | Educatie | Asistenta sociala | Stakeholder engagement

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.