RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


GSK: dezbatere despre sistemul romanesc de sanatate si asistenta medicala

GSK: dezbatere despre sistemul romanesc de sanatate si asistenta medicala

Aflati ce au discutat reprezentantii sectoarelor privat, public si ONG, la prima astfel de conferinta organizata de GSK Consumer Healthcare.

(05 feb 2015)

GSK Consumer Healthcare a organizat pe 5 februarie 2015, prima editie a forumului "Healthcare Connections", o serie de conferinte despre situatia sistemului de asistenta medicala din Romania. 

La dezbatere, au participat reprezentanti ai mediului privat si neguvernamental care, prin natura activitatii lor, influenteaza dezvoltarea sistemului medical romanesc. Este vorba despre:
 • Helen Tomlinson, General Manager GSK Consumer Healthcare Romania & Adriatics;
 • Cristina Horia - Director Executiv Fundatia Sensiblu;
 • Razvan Iordache - Industry Analyst Google;
 • Fady Chreih - CEO Regina Maria;
 • Gabriela Alexandrescu – Presedinte Executiv "Salvati Copiii";
 • Oana Cuzino - Director Editorial "Ce se intampla, doctore?"
 • Mihaela Scarlatescu - PricewaterhouseCoopers (PwC);
 • Katie Rizvi - Fondator al Asociatiei Little People;
 
Primul panel al forumului ‘Healthcare Connections’

In sala au fost insa prezenti si reprezentanti ai autoritatilor publice.

Helen Tomlinson, General Manager GSK Consumer Healthcare Romania & Adriatics, ne-a explicat de ce au organizat conferinta:

Helen Tomlinson, General Manager GSK Consumer Healthcare Romania&Adriatics
"De cand am venit in Romania, am intalnit multi oameni care fie lucreaza intr-un ONG, fie au un business social sau desfasoara proiecte cu statul pentru a imbunatati sistemul de sanatate romanesc. M-am gandit ca este util sa-i aducem pe toti acestia impreuna, pentru a incepe o dezbatere publica, la care sa invatam unii de la altii, sa impartasim bune-practici, sa ne consolidam parteneriatele sau sa construim altele noi. Statisticile din domeniul sanatatii si asistentei medicale in Romania sunt ingrijoratoare comparativ cu cele din alte state europene. De aceea, pentru a schimba ceva, trebuie sa colaboram."

Situatia sistemului de sanatate romanesc


In cadrul conferintei, au fost prezentate o serie de statistici referitoare la starea sistemului de sanatate si asistenta medicala din Romania. Iata cateva dintre acestea:
 • ne aflam abia pe locul 35 din 36 in Indexul European al Sanatatii Consumatorilor in 2014;
 • avem cel mai mic nivel de investitii in sistemul de asistenta medicala la nivel european (0,18% din PIB) si printre cele mai mici niveluri de investitii in ceea ce priveste domeniul sanatatii (4% din PIB);
 • desi 80% dintre fondurile investite in sanatate sunt in domenul public, 60% dintre pacienti ar prefera sa se trateze in sistemul privat;
 • in 2012, am avut cea mai mare rata a mortalitatii infantile in Romania (in jur de 9 la mie, conform statisticilor europene);
 • avem una dintre cele mai mici sperante de viata la nivel european, de doar 71 de ani la barbati si 78,1 la femei, comparativ cu media europeana, de 77,5 de ani, respectiv 83,1.
 
Conform organizatorilor conferintei, toate aceste statistici confirma nevoia intensificarii colaborarii intre sectoarele public, privat si neguvernamental.

Colaborarea dintre companii si ONG-uri


Despre colaborarea dintre mediul privat si sectorul neguvernamental au vorbit Helen Tomlinson, Cristina Horia, Gabriela Alexandrescu si Katie Rizvi. Va prezentam mai jos doua dintre declaratiile lor:
Cristina Horia - Director Executiv Fundatia Sensiblu

Cristina Horia a insistat pe importanta stabilirii unor parteneriate strategice si a unor obiective comune intre companii si partenerii lor din sectorul ONG:

"Adesea, ONG-urile vin cu planuri foarte bine facute si cer doar finantare pentru implementarea proiectelor. Ceea ce multe nu inteleg este nevoia companiilor de a discuta termenii parteneriatelor, de a stabili obiective individuale si comune si de a determina beneficiile colaborarii."

Katie Rizvi a pus accentul pe puterea de schimbare a sistemului medical pe care o au pacientii:
Katie Rizvi, Fondator al Asociatiei Little People

Unul dintre lucrurile pe care le-am invatat este acela ca, in construirea parteneriatelor si reformarea sistemului medical, trebuie implicat si cel mai important partener: consumatorul insusi. Nu trebuie sa subestimam rolul pacientilor in formarea obiceiurilor legate de sanatate. Cu cat acestia inteleg mai bine, cu atat pot fi mai buni avocati ai propriei sanatati si pot influenta modul in care se realizeaza educatia pentru sanatate. Iar toate acestea pot conduce la initierea unor schimbari ale politicilor de sanatate.” 

Colaborarea dintre companii si stat


Invitat sa vorbeasca despre colaborarea pe care institutiile private de sanatate o au cu institutiile publice, Fady Chreih, CEO-ul retelei Regina Maria, a intrebat retoric, glumind: “Care colaborare? ”.

Se pare ca mai putin de 8% din profitul anual al retelei Regina Maria vine de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Cu toate acestea, conform declaratiilor lui Fady Chreih, sectorul public de sanatate il considera pe cel privat un dusman:
  
Fady Chreih - CEO Regina Maria
Am fost vazuti ca dusmani, iar nu ca parteneri, timp de multi ani, de catre multi ministri si secretari de stat. Toti considerau ca singurul nostru scop este sa luam banii publici, ceea ce, in Romania, este perceput ca un lucru negativ. De aceea nici nu am dezvoltat o strategie pentru accesarea fondurilor de la stat.” 

Fady Chreih a mai vorbit despre lipsa stimulentelor fiscale pentru dezvoltarea infrastructurii medicale si despre lipsa unei strategii pentru stoparea migratiei medicilor romani.

 
Al doilea panel al forumului ‘Healthcare Connections’
Al doilea panel al forumului ‘Healthcare Connections’

"Healthcare Connections" nu este prima initiativa prin care GSK Consumer Healthcare isi propune sa contribuie la imbunatatirea sistemului de sanatate romanesc. In trecut, a mai dezvoltat proiecte cu ONG-uri pe teme precum: mortalitate infantila, acces la servicii de ingrijire orala in comunitati defavorizate sau ingrijire paliativa.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


2736

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


GSK Romania | Evenimente CSR | Sanatate | Stakeholder engagement

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro