RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


GSK a finantat realizarea unui ghid despre bronsita cronica, "boala fumatorului"

GSK a finantat realizarea unui ghid despre bronsita cronica, "boala fumatorului"

Ghidul este gratuit si ofera informatii despre simptomele bolii si tratament, pe care peste 75% din bolnavi nu le cunosc sau nu le aplica.

(28 ian 2014)

Fumatul ucide 6 oameni pe minut. Iata o statistica infioratoare, care a determinat Organizatia Mondiala a Sanatatii sa avertizeze ca acest viciu urmeaza sa devina prima cauza de mortalitate din intreaga lume.

Una dintre bolile determinate in 90% dintre cazuri de fumat este BPOC sau boala pulmonara obstructiva cronica (”cronica” - inseamna ca nu se poate vindeca, iar ”obstructiva” - inseamna ca este determinata de o infundare a conductelor prin care circula aerul in plamani). Popular, mai este numita si bronsita cronica, insa nu trebuie confundata cu bronsita acuta, care este declansata de gripa si este vindecabila.

La inceput, pacientii confunda BPOC cu o raceala. Simptomele nu sunt foarte diferite: bolnavul oboseste atunci cand depune efort, gafaie sau are impresia ca il strange ceva in piept.

Aceleasi lucruri le simtea si domnul Alexandru Scrobotovici (foto), acum 10 ani, cand a mers la doctor pentru a se trata de o ”raceala mai puternica”. A aflat atunci ca are BPOC si ca principala cauza era fumatul. Fuma "de vreo 20 de ani”. Dupa diagnostic, a fost nevoit sa se lase si sa ia tratamentul prescris de medic. Insa nu sunt multi cei care ii urmeaza exemplul.

Alexandru Scrobotovici, are bronsita cronica de mai bine de 10 ani, dupa 20 de ani de fumat
Alexandru Scrobotovici, are bronsita cronica de mai bine de 10 ani, dupa 20 de ani de fumat

BPOC, ignorata de pacientii romani, in ciuda statisticilor ingrijoratoare


Peste 1 milion de romani sufera de BPOC, insa doar 25% iau tratament constant (conform Ministerului Sanatatii). Restul fie nu sunt dispusi sa se lase de fumat, fie nu au bani pentru tratament sau nu sunt constienti de gravitatea bolii.

Specialistii pneumologi avertizeaza ca, netratata, boala poate fi fatala. BPOC este, intr-adevar, a patra cauza de deces la nivel mondial (din datele OMS). Anual, aceasta afectiune ucide 2,75 de milioane de pacienti, de 2 ori mai multe decat accidentele de masina sau virusul HIV/SIDA.

BPOC este a patra cauza de deces la nivel mondial

Romania se afla pe locul al treilea in Europa in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de BPOC. Si, desi aceasta afectiune apare de obicei la persoanele in varsta, Societatea Romana de Pneumologie (SRP) avertizeaza ca suntem una dintre tarile cu cei mai tineri pacienti.

Un ghid util pentru pacientii, publicat de SRP si GSK


Ingrijorati de statistici, Societatea Romana de Pneumologie a publicat, cu sprijinul GSK Romania, un ghid de informare si monitorizare a bolii pulmonare obstructive cronice. Acesta se numeste "Jurnalul Pacientului cu BPOC” si va fi distribuit gratuit de catre medici.

Ghidul cuprinde informatii despre simptome, analize, semne de agravare a bolii, sfaturi practice despre tratamente, diete recomandate sau renuntarea la fumat. De asemenea, contine un test de evaluare a bolii de catre pacient si fise de observatie pentru medic, utile in monitorizarea bolii.

Puteti consulta mai jos varianta electronica a "Jurnalului Pacientului cu BPOC":

Jurnalul pacientului cu BPOC from responsabilitate_sociala

In prima faza, au fost tiparite 17.000 de exemplare, urmand sa se produca si altele, la cerere. Ghidul a fost lansat in cadrul unei conferinte in Bucuresti, dar va fi prezentat si medicilor din alte orase, in cadrul evenimentelor SRP.

Aceasta nu este prima initiativa prin care GSK sustine pacientii cu boli respiratorii. Anul trecut, compania a finantat publicarea unui jurnal similar, pentru pacientii cu astm.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro

3583

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


GSK Romania | Campanii sociale | Sanatate | Marketing social

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro