RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Global Compact a publicat raportul global de CSR pe anul 2013

Global Compact a publicat raportul global de CSR pe anul 2013

Raportul include 1.700 de companii si evalueaza progresul acestora privind integrarea sustenabilitatii in strategia de business.

(12 sep 2013)

United Nations Global Compact (UNGC ), platforma Natiunilor Unite pentru incurajarea afacerilor sustenabile, a publicat recent Raportul global de CSR pentru anul 2013. Documentul evalueaza progresul companiilor din intreaga lume referitor la integrarea sustenabilitatii in strategia de business.

Raportul are la baza un chestionar care a fost aplicat membrilor UNGC incepand cu luna noiembrie 2012. Au raspuns solicitarii 1.712 membri din 113 tari.

Printre aspectele analizate se numara :
 • actiunile intreprinse de companii pentru a integra practici sustenabile in strategia de business, activitati si cultura organizationala. Politici dezvoltate de companii referitoare la cele 10 principii
 • masurile de stimulare sau verificare a furnizorilor, in scopul adoptarii unor principii similare de-a lungul intregului procesul de productie. 
 • masura in care companiile au reusit sa implementeze cele 10 principii fundamentale ale initiativei Global Compact, din cele 4 sfere: cea a drepturilor omului, dreptului muncii, protectiei mediului si anti-coruptiei.
Iata principalele concluzii:

Companiile isi iau angajamente si stabilesc politici de CSR, dar exista inca o mare diferenta intre angajamente pe care le iau si actiunile desfasurate.
 • De exemplu, in 65% dintre companii, conducerea se angajeaza sa integreze sustenabilitatea in modelul de business, insa doar in 35% managerii sunt instruiti pentru a realiza acest lucru.
 • 90% dintre consiliile de conducere au pe agenda sustenabilitatea, insa doar 8% ofera bonusuri pentru performanta in domeniu.
 • 72% dintre companii au coduri de aparare a drepturilor omului, insa doar jumatate au infiintat mecanisme de sDificultatile companiilor privind performanta de sustenabilitateesizare a incalcarilor.
Marile corporatii sunt mai active in domeniu sustenabilitatii decat IMM-urile. 
 • Companiile cu peste 250 de angajati sunt de doua ori mai dispuse sa investeasca in mecanisme de sesizare a incalcarii drepturilor omului, sa monitorizeze si sa evalueze performanta in ceea ce priveste protectia mediului sau sa faca publice politicile si practicile din domeniul muncii.
 • In timp ce jumatate dintre corporatii evalueaza riscurile de coruptie, doar 15% dintre IMM-uri procedeaza la fel.
 • IMM-urile nu dispun de resurse financiare similare pentru a investi in sustenabilitate, insa incearca sa prinda din urma corporatiile.
Companiile nu verifica performanta intregului lant de aprovizionare in ceea ce priveste sustenabilitatea afacerilor. Demersurile de promovare a sustenabilitatii in lantul de aprovizionare
 • 83% dintre cei chestionati prefera ca furnizorii sa adere la principiile UNGC si 57% o cer in mod expres.
 • Doar 18% ofera furnizorilor asistenta necesara in setarea obiectivelor si numai 9% contribuie la remedierea problemelor.
 • Companiile nu considera verificarea sustenabilitatii furnizorilor o prioritate, fie din lipsa posibilitatilor financiare sau de personal, a cunostintelor sau a informatiilor disponibile.
Companiile au inceput sa constientizeze importanta integrarea sustenabilitatii in principiile de business pentru combaterea problemelor sociale.
 • Printre aspectele cele mai stringente pe care acestea ar vrea sa le solutioneze, se numara: educatia, eradicarea saraciei, schimbarile climatice, ocuparea forta de munca si dezvoltarea economica.
 • Companiile incep sa inoveze pentru a asigura comunitatilor dezavantajate acces la un sistem de sanatate, apa curata, igiena, tehnologii de comunicare si servicii financiare.
 • Companiile au creat cu 14% mai multe parteneriate pentru dezvoltarea durabila, in comparatie cu 2010. Majoritatea se realizeaza la nivel local si implica ONG-uri.
Raportul poate fi citit integral pe site-ul UNGC.


Material realizat de Irina-Nicoleta Breniuc, Colaborator ResponsabilitateSociala.ro.

2880

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Rapoarte CSR

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro