RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

GDF SUEZ

Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Fundatia Orange finanteaza 4 proiecte ONG sustinute de angajatii Orange

Fundatia Orange finanteaza 4 proiecte ONG sustinute de angajatii Orange

Aflati cum vor reusi angajatii si ONG-urile sa imbunatateasca vietile unor copii cu boli grave sau a unor persoane defavorizate.

(26 feb 2014)

Fundatia Orange a anuntat recent castigatorii unui program intern de stimulare a implicarii angajatilor in comunitate. Este vorba despre “Sustine un ONG”, un concurs prin care angajatii Orange au putut obtine finantare pentru un proiect al unei organizatii nonguvernamentale.

Mecanismul concursului a fost simplu: prin intermediul intranetului, compania si-a anuntat angajatii ca pot castiga o finantare de pana la 32.000 de RON pentru un proiect pe care il vor initia si dezvolta impreuna cu un ONG.

Pentru aceasta, ei au avut la dispozitie o luna sa se consulte cu reprezentantii ONG-ului si sa redacteze aplicatia proiectului, pe baza unui formular si a unui ghid de completare a acestuia. In plus, s-au angajat sa fie coordonatori de proiect, sa asigure legatura dintre ONG si fundatie si sa intocmeasca rapoarte de activitate.

In total, au fost inscrise 37 de proiecte din intreaga tara. Acestea au trecut intai printr-o etapa de preselectie, iar proiectele selectate au fost evaluate de catre un juriu format din reprezentanti Orange si specialisti in domeniul CSR sau ONG, precum: Dana Deac - Presedinte al Consiliului Director al Fundatiei Orange, Amalia Fodor - Director al Fundatiei Orange, Madalina Marcu - Director dezvoltare resurse ARC Romania sau Cristina Bazavan - jurnalist si blogger.

Juriul a desemnat cele mai bune 4 proiecte, in functie de urmatoarele criterii:
  • impact: s-a urmarit implicarea unui numar cat mai mare de beneficiari
  • eficienta: s-a evaluat daca solutia propusa este realista si rezolva problema existenta
  • rezultate estimate: s-a verificat daca acestea sunt concrete si sustenabile
  • buget: s-a urmarit raportul dintre bugetul solicitat si rezultatele proiectului, precum si contributia ONG-ul (financiara sau in natura)
Va prezentam mai jos povestile celor 4 proiecte castigatoare.

O caravana educativa pentru copiii defavorizati din Satu Mare


In municipiul Satu Mare, copiii strazii si alte sute de copii din familii defavorizate isi pot cu greu imagina cum e sa ai o viata decenta. Cei mai multi traiesc in conditii inumane, in adaposturi improvizate, baraci sau blocuri insalubre. Unii dintre ei nu au nici macar certificat de nastere. Prin urmare, putini au ”experimentat” vreodata consultul medical sau mersul la scoala.

In lipsa educatiei, perspectivele lor de viitor sunt sumbre: nu au sanse sa-si gaseasca prea curand un loc de munca si sunt uneori nevoiti sa cerseasca pentru a supravietui.

Situatia lor o cunosc cel mai bine voluntarii de la Asociatia Stea. De aproape 10 ani, ei lupta impotriva cersetoriei si exploatarii copiilor si tinerilor, asigurandu-le o alternativa prin diverse programe educative si servicii sociale desfasurate in centrul lor de zi.

Activitate de educare a copiilor defavorizati in centrul de zi al Asociatiei Stea
Activitate de educare a copiilor defavorizati in centrul de zi al Asociatiei Stea

Insa, exista copii si tineri care nu beneficiaza de aceste servicii, intrucat fie nu le cunosc, fie nu sunt constienti de beneficiile pe care li le-ar putea aduce.

De aceea, Andrei Henciu, angajat al Orange Satu Mare in departamentul Business to Consumer, a decis sa-i ajute pe cei de la Asociatia Stea sa gaseasca o solutie pentru a ajunge la cat mai multi copii.

Impreuna, au creat o caravana care se va deplasa in comunitatile defavorizate din Satu Mare si ii va implica pe copii si tineri in activitati educative (scris, citit, socotit, lectii de cultura generala), artistice, sociale sau sportive.

In plus, un asistent social va discuta cu parintii si va incerca sa-i convinga de importanta educatiei pentru dezvoltarea copiilor si de necesitatea propriei implicari in tot acest proces. De asemenea, parintii vor afla cum pot beneficia de servicii sociale prin care sa-si asigure un minimum de resurse pentru a-si satisface nevoile de baza (hrana, caldura, igiena, securitate).

Echipamente medicale pentru tratamentul copiilor cu cancer internati la Fundeni


Din cele 5000 de internari care au loc anual la Clinica de Pediatrie a Institutului Clinic Fundeni, peste 500 sunt cazuri de leucemie, cancere sau alte boli grave. Micutii pacienti sunt nevoiti sa isi intrerupa cursul vietii, sa stea in spital perioade indelungate si sa urmeze tratamente chinuitoare cu citostatice.

Si de parca aceasta incercare nu ar fi de ajuns pentru organismele lor fragile, sistemul medical nu le asigura conditiile optime pentru realizarea tratamentelor.

Cu ajutorul unor echipamente speciale, dozele de citostatice ar trebui programate astfel incat sa picure in vene intr-un anumit interval de timp si cu o anumita frecventa. Altfel, venele s-ar putea sparge, ducand la o mutilare permanenta, cu efecte psihice pe termen lung.

La Clinica de Pediatrie de la Fundeni insa, echipamentele pentru administrarea citostaticelor sunt vechi si aproape imposibil de folosit. De aceea, Asociatia „Aripi Spre Viata” si-a propus achizitionarea unor aparate medicale noi, cu care sa se asigure aplicarea sigura si corecta a tratamentelor.

Cunoscand situatia, Mihael Mircea, angajat Orange din departamentul CRM And Business Intelligence Unit, si-a propus sa ii ajute. A completat formularul din cadrul programului „Sustine un ONG” si a castigat.

Cu finantarea obtinuta, asociatia va achizitiona un prim set de aparate, urmand sa continue sa stranga fonduri pentru celelalte echipamente si pentru alte activitati desfasurate in spital.
 
Activitati recreationale organizate de Asociatia 'Aripi Spre Viata' pentru copiii bolnavi de cancer
Activitati recreationale organizate de Asociatia „Aripi Spre Viata” pentru copiii bolnavi de cancer

Cursuri de reconversie profesionala pentru locuitorii unei foste platforme industriale


In comuna Savinesti din judetul Neamt locuiesc in prezent 6400 de oameni. Multi dintre acestia lucrau intr-un combinat de ingrasaminte chimice care s-a inchis. Dintr-o platforma industriala, Savinesti s-a transformat intr-o zona afectata de depopulare, somaj si saracie.

Contextul economic dramatic l-a determinat pe Dragos Oboroceanu, angajat Orange in departamentul Sales&Distribution, sa le propuna celor de la Fundatia "Solidaritate si Speranta", Iasi, sa organizeze cursuri de formare profesionala si sa infiinteze un atelier protejat in zona.

Cu sprijinul Orange, acest lucru va fi posibil. Vor sustine 4 cursuri de croitorie si 4 de antreprenoriat, fiecare a cate 5 zile. La acestea vor participa peste 30 de persoane din categorii sociale vulnerabile: femei, persoane de etnie roma sau persoane cu dizabilitati. La sfarsitul lor, participantii vor beneficia de consiliere, astfel incat sa-si poata gasi un loc de munca sau sa invete sa obtina venituri pe cont propriu.

Curs de croitorie organizat de Fundatia 'Solidaritate si Speranta', Iasi
Curs de croitorie organizat de Fundatia "Solidaritate si Speranta" Iasi

De asemenea, fundatia va infiinta un atelier protejat in care va angaja cel putin 3 persoane dintre cele care au urmat cursurile de croitorie. Aici, vor crea atat produse traditionale (ii si veste brodate, articole textile cu modele traditionale), cat si produse din materiale durabile (sacose si genti din panza).

O camera de stimulare multisenzoriala pentru copii cu deficiente neuropsihomotorii


In 2012, existau in Romania peste 60.000 de copii cu dizabilitati (conform datelor furnizate de Directia de Protectie a Persoanelor cu Handicap). Pentru cei cu deficiente neuropsihomotorii, recuperarea este un proces indelung si dificil: ei trebuie sa urmeze sedinte de kinetoterapie, fizioterapie, stimulare cognitiva, logopedie sau terapie ocupationala.

Recent, s-a descoperit ca toate aceste metode clasice de tratament se pot realiza mai usor in camere care le stimuleaza simultan mai multe simturi copiilor. Aceasta terapie se numeste Snoezelen si presupune expunerea pacientilor la diverse sunete, lumini, miscari, pentru ameliorarea simptomelor din timpul exercitiilor medicale. De exemplu, cand un pacient este asezat pe un pat care emite vibratii, muschii i se relaxeaza si simte mai putina durere decat in mod normal, ceea ce usureaza si munca terapeutului.

Exercitii de stimulare pentru copii cu deficiente neuropsihomotorii

Cu ajutorul finantarii obtinute de Andreea Popescu, angajat Orange in departamentul Customer Service, Asociatia ”Pedia pentru Sprijinirea Copiilor cu Deficiente Neuropsihomotorii” din Bucuresti va putea apela la aceasta solutie de tratament.

Va achizitiona materialele necesare terapiei si va amenaja o camera multisenzoriala Snoezelen intr-un centru de recuperare cu care este asociata (Centrul Medical de Recuperare "Darin"). In acest centru, urmeaza terapii 50 de copii cu deficiente senzoriale severe, dizabilitati profunde sau cu probleme neurologice.

Cele 4 proiecte urmeaza sa fie implementate in perioada martie - octombrie 2014.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


3002

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Orange Romania | Proiecte ONG | Voluntariat | Antreprenoriat social | Dezvoltare comunitara | Incluziune si diversitate | Sanatate | Asistenta sociala

Iti recomandam si articolul:

Campanii de CSR premiate la Gala Effie Romania 2015

Aflati care au fost ideile campaniilor si cum au reusit companiile sa faca legatura cu brandurile promovate.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.