RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Fundatia Orange a finantat infiintarea unui cabinet care poate testa auzul copiilor nou-nascuti

Fundatia Orange a finantat infiintarea unui cabinet care poate testa auzul copiilor nou-nascuti

Cabinetul a fost amenajat in spitalul Marie Curie din capitala, unde zeci de copii cu deficiente de auz vor beneficia de testari gratuite.

(22 ian 2014)

Se numeste Luana, are 6 ani, stie sa spuna poezii si sa cante. Nimic extraordinar pentru un copil de varsta ei, veti spune. Luana este insa unul dintre cei peste 200 de copii din Romania care se nasc anual fara auz.

Luana, primul copil operat la Spitalul Marie Curie pentru un implant cohlear
Luana, primul copil operat la Spitalul Marie Curie pentru un implant cohlear

La varsta de doi ani, medicii de la Spitalul Marie Curie i-au facut un implant cohlear: i-au montat un aparat electronic care transforma sunetele in impuls electric si le trimite la nervul auditiv, pentru a forma perceptia sonora. De atunci, Luana aude. Iar asta i-a permis, dupa zeci de vizite la medic si lectii de logopedie, sa invete sa vorbeasca si sa mearga la o gradinita normala.

Luana este un caz fericit. Insa, in Romania, diagnosticarea copiilor cu deficiente de auz se face de obicei mult prea tarziu pentru ca acestia sa mai poata fi recuperati.

Dan Cristian Gheorghe, medic primar ORL la spitalul Marie Curie, ne-a explicat importanta acestei diagnosticari timpurii:
S-aDan Cristian Gheorghe, medic primar ORL la spitalul Marie Curie demonstrat la ora actuala ca diagnosticul hipoacuziei trebuie facut pana la varsta de 3 luni si pana la varsta de 6 luni sa se intreprinda o actiune  terapeutica, fie o protezare auditiva, deci un aparat auditiv, fie alta metoda prin care auzul sa fie restaurat. Altfel, copilul sufera o intarziere in achizitionarea limbajului. Exista studii care arata ca procentul de reusita de reintegrare in scoala normala a copiilor cu implant cohlear este destul de mare in jurul varstei de 2 ani si sub 2 ani, iar pe masura ce varsta creste, acest procent scade, astfel incat, dupa varsta de 5 ani, doar 10% dintre cei implantati reusesc sa se recupereze si sa redevina niste copii normali.
Problema este ca, in tara noastra, exista prea putine centre unde se efectueaza teste de auz din primele luni de viata. Unul dintre acestea a fost inaugurat recent, in cadrul Spitalului Marie Curie.

Este vorba despre un cabinet modern de audiologie, care permite, pe langa efectuarea procedurilor ORL obisnuite, si testarea auzului copiilor nou-nascuti. Intrucat acestia sunt prea mici pentru a putea raspunde daca aud sau nu, testarea se face sub anestezie, cu ajutorul unui aparat performant care masoara reactiile creierului la sunete.

Pana acum, au fost testati in mod gratuit 30 de copii si alti 30 sunt programati pana in luna martie a acestui an. Medicii au efectuat deja 16 implanturi cohleare, iar alte 20 sunt pe lista de asteptare, pentru a primi finantare din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Reglarea aparatelor in urma unui implant cohlear
Reglarea aparatelor in urma unui implant cohlear

Amenajarea si dotarea cabinetului s-a facut printr-o finantare de 41.000 de euro, acordata de Fundatia  Orange, pentru un proiect al Asociatiei Audiosofia. Este vorba despre proiectul “Sunetele viitorului ”, castigator in competitia de granturi “Lumea prin culoare si sunet”, editia 2013.

Puteti afla mai multe detalii despre proiect de pe site-ul Fundatiei Orange si tot aici gasiti informatii despre o noua runda de finantari prin programul “Lumea prin culoare si sunet” (data limita de depunere a proiectelor este 27 ianuarie).


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


4819

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Orange Romania | Sanatate | Incluziune si diversitate

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro