RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Fundatia Orange a finantat dezvoltarea unui soft de accesibilizare a diagramelor pentru nevazatori

Fundatia Orange a finantat dezvoltarea unui soft de accesibilizare a diagramelor pentru nevazatori

Softul permite redarea in format audio a unor informatii complementare, necesare pentru intelegerea corecta a unor planse tiparite in relief

(10 iun 2014)

Asociatia pentru Dezvoltare Urbana, cu sprijinul financiar al Fundatiei Orange Romania, a dezvoltat un soft de accesibilizare a diagramelor pentru persoane cu deficiente de vaz. Softul ii ajuta pe nevazatori sa inteleaga grafice, scheme, formule sau harti, redand in format audio o serie de explicatii care le-au fost asociate in prealabil. 

Persoanele cu deficiente de vedere intampina adevarate probleme in studierea unor discipline cu profil mai tehnic, cum ar fi fizica, matematica sau chimia. Aceste probleme apar deoarece conversia in Braille a formulelor stiintifice, de exemplu, este dificila. Prin urmare, accesul lor la educatie este limitat la licee cu profil uman, ceea ce le reduce sansele de integrare sociala. Iar asta se vede si in statisticele care arata ca doar 4% dintre adultii nevazatori apti de lucru sunt incadrati pe piata muncii.

Exista insa solutii pentru ca aceste persoane sa aiba acces si la altfel de informatii decat cele in format traditional. Este vorba despre o serie de diagrame tactile, tiparite cu ajutorul unor imprimante speciale, pe foi care au capacitatea de a se umfla in zonele unde se deseneaza cu carbon. Astfel, se obtin imagini in relief, care pot fi ”citite” de nevazatori prin pipaire. Insa, pentru ca acestia sa inteleaga informatia, au nevoie de explicatii suplimentare.

De exemplu, daca vor pipai conturul unui pix, ei nu vor sti daca este pix sau pai, intrucat nu au formata in memorie imaginea conceptuala a unui pix. De aceea, un profesor trebuie sa stea langa un nevazator pe tot parcursul parcurgerii graficului, pentru a-i explica ce lucru atinge si la ce serveste acel lucru.

Ei bine, softul realizat de Asociatia pentru Dezvoltare Urbana elimina nevoia asistarii individuale a elevilor. Practic, profesorii vor crea inregistrari audio cu explicatii suplimentare necesare pentru intelegerea diagramelor tactile, iregistrarile vor fi asociate cu anumite zone ale diagramelor, iar softul le va reda in momentul in care respectivele zone vor fi atinse. Acest lucru va fi posibil cu ajutorul unor tablete, care vor filma pe camera miscarea mainilor nevazatorilor si vor reda inregistrarile doar cand mainile vor atinge zonele pentru care vor fi disponibile informatii.

Exemplu de harta disponibila in softul Asociatiei pentru Dezvoltare Urbana

Materialele didactice astfel create vor fi incarcate intr-o biblioteca online, la care vor avea acces toate scolile pentru nevazatori din Romania, dar si toti cei care se inregistreaza si prezinta un document care le demonstreaza dizabilitatea.

In plus, biblioteca digitala va cuprinde si 30.000 de lucrari in format pdf, puse la dispozitie de Biblioteca Nationala a Romaniei.

In etapa pilot de implementare a proiectului, organizatorii vor dota o scoala speciala pentru persoane cu deficiente de vedere, cu 10 tablete, pentru a testa si imbunatati softul.

Finantarea oferita de Fundatia Orange Romania pentru acest proiect este de aproximativ 67.000 de RON. Aceasta a fost obtinuta in unrma competitiei “Lumea prin culoare si sunet”, program de finantare a unor proiecte inovatoare destinate persoanelor cu deficiente de auz sau de vaz.

Mai multe detalii despre acest proiect puteti afla de pe blogul pasdeelefant.wordpress.com.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


3272

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Orange Romania | Proiecte ONG | Educatie | Incluziune si diversitate

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro