RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Fundatia Orange a finantat crearea unor centre vocationale pentru tineri cu deficiente de vaz si auz

Fundatia Orange a finantat crearea unor centre vocationale pentru tineri cu deficiente de vaz si auz

In aceste centre, 50 de tineri cu surdocecitate vor invata o meserie care le va permite ulterior sa se integreze pe piata muncii.

(20 mai 2014)

Organizatia Sense International (Romania), cu sprijinul financiar al Fundatiei Orange Romania, va infiinta doua centre vocationale pentru tineri cu deficiente de vaz si auz (surdocecitate).

Este vorba despre doua mini-tipografii, una in Arad si cealalta in Timisoara, unde tinerii cu surdocecitate vor putea invata o meserie care le va permite ulterior sa devina adulti independenti.

Surdocecitatea, o deficienta gestionata necorespunzator


Surdocecitatea este o deficienta multisenzoriala grava, manifestata printr-o combinatie de deficiente de vaz si auz, congenitale sau dobandite in copilarie. De cele mai multe ori, ea este asociata si cu alte tipuri de deficiente: fizice, locomotorii sau mentale (deficiente senzoriale multiple - DMS). Copiii cu aceste afectiuni au dificultati mari in comunicare, informare, orientare si mobilitate.

La sfarsitul anului 2012, in Romania erau inregistrati 64 de copii cu surdocecitate, conform unui raport al UNICEF. Insa, la o incidenta de 0,04% a afectiunii, dintre care 30% - copii, ar reiesi ca in tara noastra exista peste 2500 de copii cu surdocecitate.

Ei au la dispozitie servicii specializate, dizabilitatea fiind recunoscuta de stat ca una distincta.

Insa, se pare ca adevarata problema de integrare apare odata ce cresc. Dupa ce parasesc sistemul educational, tinerii cu surdocecitate nu au nicio sansa sa-si gaseasca un loc de munca, sunt fortati sa se intoarca in familiile lor si sa depinda in totalitate de acestea.

Solutia: centre de integrare a tinerilor cu surdocecitate pe piata muncii

Tipografia de la Scoala Gimnaziala Speciala pentru Deficienti de Auz 'Sfanta Maria', Bucuresti
Cei de la Sense International au identificat problema si au propus o rezolvare a ei: infiintarea unor centre vocationale in care acesti tineri sa poate invata o meserie care sa le permita sa castige un venit si sa duca o viata independenta.

Trei astfel de centre au fost deschise deja anul trecut. Este vorba despre o mini-tipografie in Bucuresti, un centru de modelare a martipanului in Iasi si o mini-sera in Galati. In perioada 2014-2015, vor mai fi deschise 2 mini-tipografii in Arad si Timisoara.


Sera de la Scoala Profesionala Speciala “Paul Popescu Neveanu”, Galati

In total, in cele 5 centre vor invata o meserie 50 de tineri cu surdocecitate sau deficiente senzoriale multiple, iar alti 32 de copii vor avea acces la terapii specializate.

Crearea centrelor, posibila prin finantarile Fundatiei Orange


Infiintarea primelor 3 centre a fost posibila datorita unui grant obtinut de Sense International (Romania) de la Fundatia Orange in 2013, in competitia “Lumea prin culoare si sunet” (program de finantare a unor proiecte inovatoare destinate persoanelor cu deficiente de auz sau de vaz).

La editia din 2014 a competitiei, organizatia a mai castigat o finantare, in valoare de 226.797 de RON. Cu ajutorul ei, vor fi deschise mini-tipografiile din Arad si Timisoara.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro

4931

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Orange Romania | Proiecte ONG | Incluziune si diversitate | Asistenta sociala

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.