RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Fundatia Orange a finantat accesibilizarea MNAR pentru persoanele cu deficiente de vaz si auz

Fundatia Orange a finantat accesibilizarea MNAR pentru persoanele cu deficiente de vaz si auz

Printre facilitati se numara si o aplicatie inovatoare de realitate augmentata, care ofera informatii suplimentare despre operele de arta.

(30 apr 2014)

Jan Brueghel cel Batran picta in secolul al XVI-lea “Vaza cu flori”, un tablou apreciat indeosebi pentru precizia stiintifica prin care artistul a reusit sa redea pana si cel mai mic detaliu al florilor.

Vaza cu flori, de Jan Brueghel cel Batran

Aflandu-te in fata lui, iti poti imagina cum un fluture zboara in jurul buchetului, cum gazele zumzaie si ele undeva in fundal sau cum o broasca strapunge linistea cu oracaitul ei. Ca sa nu mai vorbim despre mirosul pregnant al atator flori puse laolalta...

Iti poti imagina sau chiar le poti vedea, auzi si simti, cu ajutorul unei aplicatii de realitate augmentata.

Este vorba despre ARTtouch, o aplicatie creata de Muzeul National de Arta al Romaniei. Prin intermediul ei, muzeul ofera persoanelor cu deficiente de auz, vorbire si vedere sansa sa cunoasca si sa inteleaga mai bine operele de arta expuse.

Tabloul 'Flori in vaza', in aplicatia ARTtouch

Aplicatia poate fi descarcata gratuit din AppStore si Google Play si poate fi testata si online, scanand cu telefonul sau tableta, direct de pe ecranul computerului, imaginea de pe site-ul MNAR.

Deocamdata, aceasta ofera utilizatorilor posibilitatea de a vedea tabloul “Flori in vaza” si cateva elemente ale sale in format 3D, dar si o serie de informatii suplimentare despre pictura, contextul in care a fost realizata, artistul care a creat-o si dinastia din care facea parte. In plus, da posibilitatea de a vizualiza si alte tablouri in care buchetele de flori joaca un rol important.

"Flori in vaza", parte a proiectului de accesibilizare a muzeului


Varianta augmentata a tabloului “Flori in vaza” este doar una dintre experientele multimedia gandite de MNAR pentru persoanele cu deficiente senzoriale, in cadrul unui proiect dezvoltat cu sprijinul financiar al Fundatiei Orange.

Proiectul se numeste ARTtouch si cuprinde:
  • un tur al Galeriei de Arta Europeana din cadrul muzeului, adaptat nevoilor persoanelor cu deficiente de vaz, auz si vorbire, prin intermediul tehnologiei touch screen, tabletelor si castilor. Doua lucrari deja adaptate sunt „Sfantul Francisc si Sfantul Benedict ascultand un inger muzicant”, de Guercino, si "Poarta (Saint-Tropez)", de Paul Signac.
  • mai multe lucrari accesibilizate prin elemente de realitate augmentata, o serie de replici tactile ale unor lucrari, mostre textile, sunete si mirosuri care vor insoti imaginile;
  • ateliere de interpretare a creatiilor artistice pentru persoanele cu deficiente de vaz si auz.

ARTtouch, castigator al unei competitii organizate de Fundatia Orange


Proiectul ARTTouch a fost unul dintre proiectele castigatoare in competitia „Lumea prin culoare si sunet”, organizata anual de Fundatia Orange Romania. Acesta a primit o finantare de aproximativ 217.000 de RON, valoarea totala a proiectului MNAR fiind de aproximativ 289.000 RON.

Pentru a afla detalii si despre alte proiecte castigatoare, puteti accesa site-ul Fundatiei Orange.Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro

3604

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Orange Romania | Inovatie sociala | Incluziune si diversitate

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro