RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

GDF SUEZ

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro

Va recomandam:


Energie pentru fapte bune


Franta a adoptat cea mai avansata legislatie cu privire la raportarea obligatorie de CSR

Franta a adoptat cea mai avansata legislatie cu privire la raportarea obligatorie de CSR

Noua lege impune companiilor cu peste 500 de angajati sa publice informatii despre impactul de mediu si social.

(10 sep 2012)

Statul francez a adoptat recent noi prevederi legislative care obliga companiile sa raporteze informatiile privind impactul de mediu si social. In plus, noua lege impune ca aceste informatii sa fie verificate de o terta parte autorizata.

Legea franceza a mediului, GrenellePana acum, in Franta, doar companiile listate la bursa erau obligate sa raporteze, conform unei legi instituite in 2001. Prevederile intrate in vigoare in acest an (articolul 225 din legea franceza a mediului, Grenelle II) extinde aceasta cerinta, incluzand si companiile nelistate la bursa.

Obligatia de raportare se impune companiilor nelistate, in trei etape:
  • Din 2012 pentru companiile cu cifra de afaceri de peste 1 miliard de euro si peste 5.000 de angajati
  • Din 2013 pentru companiile care au cifra de afaceri de peste 400 de milioane de euro si cu un numar de angajati de peste 2.000
  • Din 2014 pentru companiile care au o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro si peste 500 de angajati
Legea solicita un set suplimentar de informatii companiilor listate la bursa, fata de celelalte companii.  

De asemenea, legea mai prevede verificarea informatiilor furnizate de companie de catre o terta parte, incepand cu 2012 pentru companiile listate, respectiv din 2017 pentru restul companiilor. Organizatia care verifica trebuie sa aiba acreditare de la Comitetul francez de acreditari (COFRAC ) sau sa fie o organizatie acreditata international.

Dezbateri legate de noua lege


Conform reprezentantilor Deloitte, Franta se situeaza in fruntea Europei in ceea ce priveste raportarea de CSR, citeaza cotidianul “La Tribune ”. Cu toate acestea, o mare parte din societatea civila franceza sustine ca actuala reglementare ar putea fi mai stricta. Criticile se refera in special la lista dubla de indicatori de raportare existenta in lege: una pentru companiile listate si alta pentru restul companiilor.

Astfel, “Forumul cetatenilor pentru Responsabilitate Sociala si de Mediu” (Forum citoyen pour la RSE ) considera ca legea revizuita nu este destul de stricta, din cauza acestei diferentieri intre companii, si a facut recurs . De asemenea, Confederatia generala a muncii (CGT ), unul dintre sindicatele salariatilor din Franta, este impotriva aceastei legi, pe care o considera in favoarea companiilor.

Trebuie mentionat ca, in cadrul conferintei Rio 20+, Franta, alaturi de Danemarca, Brazilia si Africa de Sud, si-a luat angajamentul de a impune companiilor sa raporteze masurile pe care le iau in favoarea dezvoltarii durabile.


Material realizat de Monica Marincas, Redactor ResponsabilitateSociala.ro.

2285

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Tendinte CSR

Iti recomandam si articolul:

Impactul de mediu al industriei alimentare: provocari si solutii

Un raport Oxfam arata ca emisiile poluante ale celor mai mari 10 companii depasesc emisiile produse de toate tarile scandinave la un loc


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.