RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Etichetele ecologice de pe produse consolideaza reputatia si cresc vanzarile

Etichetele ecologice de pe produse consolideaza reputatia si cresc vanzarile

BSR si Forum For the Future au publicat un studiu despre beneficiile transparentei, prin etichete, in privinta impactului de mediu.

(21 apr 2008)

Business for Social Responsibility si Forum For the Future au publicat recent un studiu despre mesajele ecologice pe care companiile le transmit referitor la produsele si serviciile lor. Cercetarea "Eco-Promising: Communicating the Environmental Credentials of Your Poducts and Services" se bazeaza pe rapoarte facute de terte parti si pe o serie de interviuri cu responsabilii de CSR ai unor companii de renume ca Nike, Unilever, Timberland, Apple sau Dell.

Studiul analizeaza avantajele si amenintarile pe care le implica promisiunile ecologice facute de companii. Autorii studiului ofera si directii de actiune pentru a ajuta companiile sa comunice credibil si eficient despre impactul asupra mediului pe care il au produsele lor.

Promisiunile ecologice pot fi transmise prin diverse metode: in reclame, pe site-uri sau chiar prin ambalajele produselor. Formele pe care le iau promisiunile ecologice sunt si ele variate: imagini cu peisaje verzi, texte explicite sau etichete ecologice sub forma unor logo-uri.

Coperta studiului


Cercetarea se concentreaza asupra etichetelor ecologice. Acestea sunt folosite pentru a promova produsele care au un impact redus asupra mediului. Conform ISO (The International Organization for Standardization), ele se pot clasifica in trei categorii:
 • etichete aplicate numai dupa certificarea produsului de catre un organism independent ( de exemplu eticheta ecologica EU)
 • etichete ecologice care reprezinta angajamentul individual fata de mediu al companiei, fara a implica o verificare din exterior
 • etichete care transmit date cuantificabile despre impactul produsului (de exemplu energia folosita in ciclul de viata al produsului).

Avantajele transparentei in problemele de mediu

Conform studiului, o atitudine transparenta privind impactul asupra mediului aduce unei companii patru mari beneficii:

Imbunatatirea managementului operational si de risc. Pentru a comunica eficient atributele ecologice ale unui produs, o companie trebuie mai intai sa faca o analiza atenta a ciclului de viata al acelui produs. O astfel de analiza scoate deseori la lumina pierderi in procesul de productie sau de distributie, riscuri sau oportunitati legate de lantul de furnizori.

Consolidarea reputatiei
. Conform studiului, comunicarea angajamentelor fata de mediu si a inovatiilor aduse de companie in vederea protejarii naturii imbunatatesc reputatia acesteia.

Cresterea vanzarilor. Astfel de mesaje ecologice pot creste vanzarile unei companii, cu atat mai mult cu cat piata produselor ecologice cunoaste o crestere rapida. Studiul da exemplul companiei Marks& Spencer, a caror linie de imbracaminte facuta din materiale organice a cunoscut o rata de crestere a vanzarilor de 10% pe an.

Modelarea cadrului legislativ. Etichetarea ecologica este o actiune voluntara, companiile nefiind obligate sa aplice astfel de simblouri pe produsele lor. Proactivitatea in ceea ce priveste protejarea mediului plaseaza o companie pe o pozitie mai puternica atat in fata competitiei, cat si a autoritatilor care stabilesc normele in domeniu. Actiunea voluntara din partea companiilor poate determina autoritatile sa renunte la impunerea unor norme obligatorii.

Cum ar trebui sa actioneze companiile

Autorii studiului ofera cateva sfaturi companiilor care doresc sa comunice eficient depre impactul asupra mediului al produselor lor. Astfel, in opinia lor, o companie trebuie:
 • sa cunoasca impactul real al produselor pe care le fabrica
 • sa fie transparenta
 • sa-si sustina promisiunile cu certificari ale unor organisme independente
 • sa faca promisiuni numai in contextul unui program de mediu mai amplu
 • sa implice consumatorii si sa-i incurajeje sa actioneze pentru protejarea mediului
 • sa elimine in timp produsele neecologice, facand astfel alegerea clientului mai usoara
 • sa convinga clientii sa cumpere produse ecologice apeland la promotii
 • sa mearga dincolo de eticheta si sa-si comunice angajamentul si prin site-uri, brosuri, linii telefonice speciale sau proiecte educationale
 • sa vorbeasca despre probleme de mediu mai importante
 • sa colaboreze cu autoritatile, implicandu-se astfel in procesul de stabilire al normelor
 • sa fie la curent cu noile tehnologii in etichetarea produselor. Mai nou, etichetele electronice ale produselor permit stocarea unui volum mare de informatie despre provenienta si impactul de mediu al produsului.


4536

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Cercetari CSR

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro