RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Enel si Wild Watch incearca sa salveze soimul dunarean, specie protejata de lege

Enel si Wild Watch incearca sa salveze soimul dunarean, specie protejata de lege

Aflati ce au facut cele 2 organizatii pentru a evita disparitia speciei si de ce este nevoie de interventia lor.

(19 iun 2015)

Enel Distributie Banat si Asociatia de protectie a mediului Wild Watch au instalat o camera video pe un stalp de inalta tensiune, pentru a inregistra si a transmite in timp real imagini dintr-un cuib de soim dunarean, o specie rara, pe cale de disparitie.

Imaginile vor fi transmise pe site-ul wildliferomania.com. Acestea ii vor ajuta pe cercetatori sa inteleaga comportamentul soimilor si sa identifice apoi solutii pentru protejarea lor.

Initiativa face parte din incercarea companiei de a pastra sau a reface biodiversitatea in comunitatile in care opereaza.

De ce e importanta protejarea soimilor dunareni


Soimul dunarean se afla pe Lista Rosie a speciilor pe cale de disparitie realizata de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN). In Romania, mai exista doar cateva perechi de soimi dunareni, in Banat si in Dobrogea.

Disparitia lor e accelerata de degradarea habitatelor, de folosirea pesticidelor si de lipsa locurilor pentru cuibarit. O particularitate interesanta a acestei specii o reprezinta faptul ca nu isi face cuib. In lipsa alternativelor, isi creste puii in cuiburi construite de alte pasari rapitoare, pe stalpii de inalta tensiune.

Cum pot fi protejati soimii dunareni


Pentru a le stimula reproducerea, Enel Distributie Banat si Asociatia Grupul Milvus au instalat 34 de cuiburi artificiale pe stalpii de inalta tensiune, in perioada 2012-2014. In unul dintre aceste cuiburi, din Campia de Vest, a fost montata si camera video, insa doar dupa ce s-a incheiat sezonul de crestere a puilor, pentru a nu le afecta dezvoltarea.

camera video pe un stalp de inalta tensiune, pentru a inregistra si a transmite in timp real imagini dintr-un cuib de soim dunarean


Cristian Ilea, membru fondator Wild Watch, a explicat rolul initiativei:
Wildliferomania.com este o gradina zoologica virtuala, mai exact este prima gradina zoologica online din Romania cu animale salbatice aflate in libertate. Prin proiecte de acest gen vrem sa comunicam oamenilor ca speciile pe cale de disparitie trebuie protejate, iar noi credem cu tarie in acest lucru: ca sa poti proteja eficient pe cineva, trebuie sa-l cunosti cat mai bine.
Instalarea camerei nu este prima actiune Enel pentru protejarea biodiversitatii Dunarii. Alaturi de Asociatia Milvus, compania a instalat teci electroizolante la peste 1.460 de stalpi ai liniilor electrice de medie tensiune din judetele Timis si Arad, pentru a evita electrocutarea soimilor si a altor pasari protejate.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


1857

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Enel Romania | Protectia mediului

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro