RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Eficientizarea energetica: idei de afaceri inedite premiate de GreenBiz

Eficientizarea energetica: idei de afaceri inedite premiate de GreenBiz

Aflati cum persoanele private, companiile sau dezvoltatorii pot economisi prin recuperarea pierderilor de energie.

(11 aug 2014)

Irosim anual aproximativ jumatate din energia pe care o producem. In aceste conditii, dezvoltarea unor solutiile de eficientizare energetica este din ce in ce mai necesara.

Va prezentam in continuare 3 astfel de solutii, premiate in cadrul unei competitii organizate de publicatia GreenBiz.

Platforma de crowfunding pentru eficientizarea energetica a caselor


Modernizarea unei case pentru reducerea consumului de energie este, in general, destul de costisitoare. Iata insight-ul de la care a plecat un antreprenor din Statele Unite in dezvoltarea unei platforme de crowdfunding pentru finantarea unor proiecte de eficientizare energetica a caselor private.

Platforma se numeste “Retrofund” si functioneaza astfel: proprietarul unei case care doreste sa o modernizeze publica anuntul pe site, mai multi investitori il ajuta sa stranga suma de care are nevoie, iar apoi proprietarul returneaza banii din economia de la factura de energie electrica, datorata eficientizarii energetice.

De exemplu, o familie cu 4 membri din Arizona, care locuia intr-o casa de 200 mp si platea pentru utilitati 400 USD pe luna, avea nevoie de 10.000 USD pentru izolarea podului si a pardoselii si inlocuirea condensatorului.

20 de investitori i-au acordat fiecare cate 500 de dolari. In urma modernizarii, consumul de energie a scazut cu 15%, ducand la o economie de 60 de dolari pe luna. Din acesti bani proprietarii vor returna imprumutul primit.

Proiecte de pe platforma Retrofund
Proiecte de pe platforma Retrofund


Dispozitiv care identifica pierderile de energie din cladiri


O alta companie care are ca scop eficientizare energetica a cladirilor este Verdigris Technologies. Fondatorii ei au dezvoltat un dispozitiv pe baza de senzor, capabil sa inregistreze consumul de energie si sa transmita datele prin cloud, in timp real, catre un centru de control. De aici, expertii analizeaza informatiile, detecteaza pierderile si avertizeaza clientii.

Dispozitivul Verdigris Technologies
Dispozitivul Verdigris Technologies

Astfel, sustin fondatorii, se poate recupera peste 70% din energia irosita din cauza ineficientei cladirilor. Se pare ca 70% din totalul de energie electrica produsa este consumata de cladiri, iar jumatate din aceasta se pierde.

Dispozitiv care reduce pierderile de energie in parcurile de panouri solare


Odata cu folosirea pe scara larga a energiei solara, a aparut si nevoia reducerii costului de productie. Daca, in 2008, 70% din costurile unei centrale de panouri solare erau reprezentate de tehnologia necesara si 30% de mentenanta, in 2012 panourile se ieftinisera atat de mult incat reprezentau doar 30% din investitie. Restul de 70% reprezinta acum costurile de mentenanta.

Atenti la acest aspect, un grup de antreprenori reuniti sub numele de Dragonfly Systems au dezvoltat un dispozitiv care permite un control mai bun al consumului fiecarui panou, astfel incat, per total, parcul sa fie mai eficient.

Tehnologia Dragonfly Systems, de eficientizare a functionarii panourilor solare
Tehnologia Dragonfly Systems, de eficientizare a functionarii panourilor solare

Iata, de fapt, ce se intampla: panourile solare sunt conectate in serie; daca unul dintre ele nu functioneaza corect, influenteaza performanta celorlalte panouri (similar becurilor de la instalatiile de pom). Dispozitivul Dragonfly Systems detecteaza problema si o transmite catre un operator.

Odata identificata, disfunctionalitatea poate fi rezolvata, energia pierduta este recuperata, iar costurile cu mentananta scad. Fondatorii Dragonfly Systems sustin ca, astfel, recupereaza anual la fel de multa energie cat ar putea produce 7 centrale nucleare.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


3005

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Protectia mediului | Inovatie sociala | Produse responsabile | Investitii sustenabile

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro