RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


EFdeN: un concept revolutionar de casa sustenabila, care aduce natura in interior

EFdeN: un concept revolutionar de casa sustenabila, care aduce natura in interior

Aflati cum va arata prototipul care va participa in acest an la cea mai prestigioasa competitie internationala de arhitectura solara.

(07 mar 2014)

Despre case eficiente energetic, dotate cu panouri solare si alte instalatii inteligente, s-a mai vorbit. La fel si despre case construite din materiale sustenabile, reciclate sau reciclabile.

Dar ce ati spune sa ajungeti acasa si sa va simtiti ca intr-o gradina? Si nu orice fel de gradina, ci una din care puteti culege legume si fructe proaspete - un fel de sera urbana, integrata in propria locuinta.


Este conceptul in jurul caruia o echipa de peste 50 de studenti de la 3 universitati din Bucuresti (viitori ingineri, arhitecti, comunicatori) au dezvoltat un prototip de casa solara pentru mediul urban.

Echipa de studenti de la Universitatea Tehnica de Constructii, Universitatea de Arhitectura si Urbanism 'Ion Mincu' si Universitatea Politehnica
Echipa de studenti de la Universitatea Tehnica de Constructii, Universitatea de Arhitectura si Urbanism ‘Ion Mincu’ si Universitatea Politehnica

Proiectul lor se numeste “EfdeN” si va reprezenta Romania la cea mai prestigioasa competitie internationala de arhitectura solara si tehnologii integrate care se adreseaza universitatilor si institutiilor de invatamant.

Este vorba despre “Solar Decathlon”, care anul acesta va avea loc la Versailles. Aici, 20 de echipe din 16 tari isi vor prezenta conceptele. Casele vor fi testate, monitorizate si vizitate timp de 2 saptamani, dupa care vor fi desemnati castigatorii.

Prototipul EFdeN, un concept revolutionar


Faptul ca prototipul EFdeN integreaza un spatiu verde generos este insa doar unul dintre aspectele care il caracterizeaza.

Casa a fost gandita sa cuprinda un parter cu bucatarie, living, dinning si baie, dar si un etaj cu doua dormitoare si o baie. Locuinta are un design interior modular, care poate fi transformat in functie de necesitati. De exemplu, masa din bucatarie este de doua persoane, dar poate fi extinsa si pentru 8 invitati. Similar, canapeaua din living poate fi aranjata in nenumarate feluri.

Simulare mobilier din casa EFdeN
Simulare mobilier din casa EFdeN

Pe langa designul inovator, prototipul EFdeN include si sisteme inteligente de incalzire si electricitate, care transforma casa intr-una nu doar eficienta, ci autonoma energetic:
  • electricitatea necesara este generata de panouri fotovoltaice;
  • apa calda este asigurata de panouri solare montate pe acoperis;
  • incalzirea se realizeaza printr-un sistem care foloseste materiale capabile sa inmagazineze caldura si sa o elibereze treptat iarna, iar vara sa absoarba surplusul de caldura;
  • iluminarea se face printr-un sistem hibrid, pe baza de lumina naturala si LED-uri;
  • controlarea tuturor acestor sisteme se poate face de la distanta, datorita automatizarii.
Initiatorii proiectului au proiectat casa pentru spatiile industriale din Bucuresti, astazi neutilizate.

Simulare ansamblu rezidential din case EFdeN
Simulare ansamblu rezidential din case EFdeN

In perioada 17 martie - 9 iunie, prototipul va fi construit si expus publicului in parcarea Baneasa Shopping City.

Numeroase companii sustin proiectul EFdeN


Romstal, Schneider Electric si Saint-Gobain sunt doar cateva dintre companiile care sustin proiectul EFdeN, oferind echipamentele necesare construirii prototipului. Puteti consulta lista completa de parteneri pe site-ul efden.org, unde gasiti si alte detalii despre proiect.Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro

5217

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Protectia mediului | Inovatie sociala | Produse responsabile

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro