RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Eco-Rom Ambalaje va premia orasul cel mai activ in reciclarea deseurilor in 2015

Eco-Rom Ambalaje va premia orasul cel mai activ in reciclarea deseurilor in 2015

Pentru a castiga, autoritatile trebuie sa colecteze cat mai multe deseuri de ambalaje si sa promoveze cat mai bine colectarea selectiva.

(14 ian 2015)

Eco-Rom Ambalaje a anuntat inceperea unei competitii de reciclare a deseurilor, adresata primariilor oraselor din Romania. Este vorba despre ”Orasul Reciclarii”, competitie aflata deja la a treia editie.

Societatea va premia autoritatile care vor dovedi ca au cel mai performant sistem de colectare separata a deseurilor de ambalaje si ca desfasoara cele mai ample activitati de colectare si de educare a populatiei.

Posterul competitiei Orasul Reciclarii

In concurs, s-au inscris pana acum 46 de municipii si orase, respectiv: Adjud, Aiud, Arad, Bacau, Barlad, Brasov, Braila, Sectorul 6 Bucuresti, Sectorul 1 Bucuresti, Campia Turzii, Campina, Calarasi, Cluj Napoca, Constanta, Craiova, Deva, Drobeta Turnu Severin, Fagaras, Falticeni, Focsani, Galati, Gura Humorului, Iasi, Medias, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Otopeni, Pitesti, Ploiesti, Radauti, Resita, Roman, Satu Mare, Sfantu Gheorghe, Sighetu Marmatiei, Sinaia, Slatina, Slobozia, Suceava, Targoviste, Targu Jiu, Targu Secuiesc, Tulcea, Vaslui si Zalau.

Criteriile de evaluare


Pana pe data de 30 iunie, autoritatile locale trebuie sa demonstreze ca orasul lor merita sa fie declarat ”Orasul Reciclarii 2015”. Pentru aceasta, trebuie sa tina cont de urmatoarele criterii de evaluare:
  • calitatea serviciilor de colectare separata a deseurilor de ambalaje;

    Vor fi luate in calcul trei aspecte: accesibilitatea la punctele de colectare separata (containerele trebuie sa fie vizibile si sa fie in spatii publice la care oamenii pot ajunge usor), aspectul containerelor (sa fie curate si semnalizate corespunzator prin autocolante) si calitatea deseurilor din interiorul containerelor (respectiv masura in care acestea contin deseurile aferente semnalizarii).
  • cantitatea de deseuri colectate separat per locuitor;

    Lunar, centrele de salubritate vor raporta cantitatea de deseuri colectate selectiv. Aceasta se va imparti la numarul de locuitori ai orasului si se va obtine o cantitate medie, care va conta in calcularea punctajului final.
  • numarul si amploarea activitatilor de promovare a colectarii selective desfasurate pe parcursul celor 6 luni de competitie.

Premiile acordate oraselor castigatoare


Daca pana acum Eco-Rom Ambalaje recompensa financiar doar primul oras clasat, anul acesta va acorda 3 premii.

In orasul cu cel mai mare punctaj, va fi amenajat un parc cu mobilier realizat din deseuri reciclabile si cu panouri de informare despre colectarea selectiva a deseurilor. Valoarea acestuia va fi de 12.000 de euro.

Orasul clasat pe locul al doilea va beneficia de prezenta autocarului high-tech din cadrul programului educational „Laboratorul Verde al Reciclarii”. Timp de o saptamana, elevii din acest oras vor invata ce inseamna reciclarea, prin intermediul unor animatii si jocuri interactive.

Pentru cel de-al treilea oras clasat, Eco-Rom Ambalaje va organiza o campanie de informare si educare a populatiei cu privire la importanta separarii deseurilor de ambalaje. Valoarea campaniei va fi de 3.000 de euro.

Rolul competitiei pentru incurajarea reciclarii in Romania


Conform Directorului General al Eco-Rom Ambalaje, Sorin Cristian Popescu, competitia are un rol important in mobilizarea resurselor existente la nivel local.
Sorin Cristian Popescu, Directorul General al Eco-Rom AmbalajeAn de an, competitia Orasul Reciclarii s-a dovedit a fi un proiect extrem de util, atat prin rolul educativ, cat si prin factorul competitiv, care a mobilizat din ce in ce mai multe autoritati locale sa se implice in dezvoltarea sistemului de colectare separata pentru populatie. Numarul primariilor inscrise in proiect a crescut cu 60% (de la 20 in 2012 la 46 anul acesta). Eco-Rom Ambalaje sustine si investeste anual 35% din aportul membrilor sai in parteneriatul cu autoritatile locale, pentru ca performanta serviciilor de colectare separata a deseurilor de ambalaje sa creasca. Iar Orasul Reciclarii este o initiativa care ne arata ca se poate.

Initiativa Eco-Rom de incurajare a colectarii selective a deseurilor vine in contextul in care Romania are probleme in a-si indeplini obiectivele de reciclare stabilite la nivel european.

Pana in 2020, tara noastra ar trebui sa recicleze jumatate din cantitatea de deseuri reciclabile generata in gospodariile populatiei, adica 20% din deseurile menajere. Insa, conform datelor Eurostat, in 2012 am reciclat doar 2,6%, in timp ce media in UE a fost de 41.3%.

Si in ceea ce priveste cantitatea de deseuri de ambalaje reciclate suntem sub media europeana: in 2011, am reciclat 50% din aceste deseuri, pe cand Uniunea Europeana a reciclat in medie 63,6%.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


2041

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Eco-Rom Ambalaje | Protectia mediului | Reciclare

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro