RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Eco-Rom Ambalaje: competitia "Orasul Reciclarii" 2015, pe final

Eco-Rom Ambalaje: competitia "Orasul Reciclarii" 2015, pe final

A mai ramas o luna in care municipalitatile pot demonstra ca sunt cele mai performante la colectarea selectiva a deseurilor.

(21 mai 2015)

Municipalitatile care s-au inscris in competitia ”Orasul Reciclarii” 2015 mai pot demonstra pana la sfarsitul lunii iunie ca au cel mai performant sistem de colectare separata a deseurilor de ambalaje si ca desfasoara cele mai ample activitati de colectare si de educare a populatiei.

”Orasul Reciclarii” este o competitie de reciclare a deseurilor, organizata anual de Eco-Rom Ambalaje si aflata deja la cea de-a treia editie.

Anul acesta, s-au inscris in concurs 46 de municipii si orase. Este vorba despre: Adjud, Aiud, Arad, Bacau, Barlad, Brasov, Braila, Sectorul 6 Bucuresti, Sectorul 1 Bucuresti, Campia Turzii, Campina, Calarasi, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Deva, Drobeta Turnu Severin, Fagaras, Falticeni, Focsani, Galati, Gura Humorului, Iasi, Medias, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Otopeni, Pitesti, Ploiesti, Radauti, Resita, Roman, Satu Mare, Sfantu Gheorghe, Sighetu Marmatiei, Sinaia, Slatina, Slobozia, Suceava, Targoviste, Targu Jiu, Targu Secuiesc, Tulcea, Vaslui si Zalau.

Din ianuarie si pana acum, acestea au colectat selectiv 4 milioane de kg de deseuri de ambalaje, dintre care: 1,3 milioane de kg de plastic si metal, aproape 2 milioane de kg de hartie si peste 400.000 de kg de sticla.

Criteriile de evaluare si premiile


Dupa 30 iunie 2015, organizatorii vor evalua performantele orasele si le vor selecta pe primele 3 ca punctaje obtinute. In jurizare, vor conta:
  • calitatea serviciilor de colectare separata a deseurilor de ambalaje; se va tine cont de accesibilitatea la punctele de colectare separata, de aspectul containerelor si de calitatea deseurilor din interiorul containerelor.
  • cantitatea de deseuri colectate separat per locuitor; lunar, centrele de salubritate raporteaza cantitatea de deseuri colectate selectiv, iar astfel se poate calcula cantitatea medie per locuitor.
  • numarul si amploarea activitatilor de promovare a colectarii selective desfasurate pe parcursul celor 6 luni de competitie.

Primul oras clasat va castiga un parc cu mobilier realizat din deseuri reciclabile si cu panouri de informare despre colectarea selectiva a deseurilor, in valoare de 12.000 de euro. Orasul de pe locul al doilea va beneficia, timp de o luna, de prezenta autocarului high-tech din cadrul programului educational „Laboratorul Verde al Reciclarii”. Iar pentru cel de-al treilea oras clasat, Eco-Rom Ambalaje va desfasura o campanie de informare si educare a populatiei cu privire la importanta separarii deseurilor de ambalaje, in valoare de 3.000 de euro.

De ce e importanta competitia


Conform unui sondaj comandat de Eco-Rom Ambalaje si realizat de IMAS in ianuarie 2015, doar 3 din 10 romani colecteaza selectiv deseurile.

Exemplu de colectare selective a deseurilor
Exemplu de colectare selective a deseurilor

Datele Eurostat arata ca ratele de reciclare sunt foarte mici in Romania. Analistii estimeaza ca, in 2013, am reciclat doar 2,6% din deseurile menajere, pe cand media la nivel european a fost de aproape 42%. In ceea ce priveste reciclarea de ambalaje, stam mai bine: am reciclat in 2012 aproape 57% din deseurile de ambalaje, comparat cu o medie europeana estimata la 64.6%.

Deocamdata, legislatia europeana obliga Romania sa recicleze 55% din deseurile de ambalaje. In 2030 insa, rata de reciclare va trebui sa creasca pana la 80%. In aceste conditii, incurajarea colectarii separate si a reciclarii devine o necesitate.

Conform reprezentantilor Eco-Rom Ambalaje, prin competitia “Orasul reciclarii”, si-au propus sa stimuleze primariile sa isi dezvolte si sa isi eficientizeze sistemul de colectare separata a deseurilor de ambalaje, dar si sa inceapa colaborari cu industria, pentru a colecta cel putin atat cat prevede legislatia europeana.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


1973

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Eco-Rom Ambalaje | Protectia mediului | Reciclare

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro