RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

GDF SUEZ

Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Resurse pentru respectarea Legii Voluntariatului, publicate de Federatia VOLUM

Resurse pentru respectarea Legii Voluntariatului, publicate de Federatia VOLUM

ONG-urile si companiile au acum la dispozitie contracte tip si alte ghiduri pentru aplicarea noii legi.

(17 sep 2014)

Federatia VOLUM, federatia organizatiilor care sprijina dezvoltarea voluntariatului in Romania, a publicat recent un set de modele de documente necesare pentru aplicarea Legii Voluntariatului, intrata in vigoare in luna iunie 2014.

Confrom noii legi, Legea 78/2014, in cazul unei colaborari bazate pe voluntariat, trebuie respectate o serie de conditii, respectiv:
 • sa existe in regulamentul intern al organizatiei prevederi care sa reglementeze implicarea voluntarului si modul de coordonare a activitatii lui de catre organizatie;
 • sa se incheie in mod obligatoriu un contract de voluntariat;

  Intrucat contractul contine datele personale ale voluntarului, organizatiile care il incheie trebuie sa se acrediteze ca operator de date cu caracter personal.

  Descarcati modele de contract de voluntariat propuse de Federatia VOLUM, atat pentru adulti, cat si pentru minori. In cazul minorilor, contractul de voluntariat trebuie insotit si de acordul parintelui sau reprezentantului legal.
 • sa se semneze o fisa a voluntarului;

  Fisa voluntarului, similara unei fise de post, specifica sarcinile si responsabilitatile voluntarului. Semnarea ei trebuie insotita de o sesiune de orientare initiala a voluntarului. Mai mult, pe tot parcursul colaborarii, voluntarilor trebuie sa li se aloce un coordonator.

  Descarcati modelul de fisa a voluntarului propus de Federatia VOLUM.
 • sa se semneze o fisa de protectie;

  Fisa de protectie cuprinde reglementari legate de sanatatea si securitatea in munca a voluntarului. Descarcati modelul de fisa de protectie propus de Federatia VOLUM.

  In ceea ce priveste asigurarea voluntarilor impotriva riscurilor de accident sau boala, aceasta poate fi solicitata de voluntar, dar nu este obligatorie pentru organizatie. De aceea, VOLUM a pus la dispozitia organizatiilor o “Declaratie de remitere si renuntare”, prin care voluntarul se angajeaza sa nu traga la raspundere organizatia in cazul unor accidente rezultate din nerespectarea normelor de protectie a muncii stabilite anterior. Completarea si semnarea acestei declaratii este optionala.

  Totusi, in caz de incidente, organizatia ar trebui sa completeze un raport de incident si sa anunte persoanele co-interesate (manager de proiect, directorul executiv sau parintii, in cazul in care in incident au fost implicati minori).

  Mai multe detalii despre rolul si modalitatea de completare a fisei de protectie, a declaratiei de remitere si renuntare si a raportului de incident gasiti in acest ghid.
 • sa se acorde un certificat de voluntariat;

  Certificatul de voluntariat trebuie sa cuprinda elemente unice de identificare a voluntarului si are rolul de a recunoaste activitatea sa ca experienta profesionala, atata timp cat aceasta a fost realizata in domeniul studiilor absolvite.

  Federatia VOLUM a initiat deja un grup de lucru pentru stabilirea unei proceduri unitare de eliberare a acestor certificate.
Pentru elaborarea documentelor de mai sus, Federatia VOLUM a coordonat in perioada mai-septembrie 2014 un grup de lucru format din reprezentanti ai organizatiilor membre ale Federatiei VOLUM, printre care: Pro Vobis - Centrul National de Resurse pentru Voluntariat, Organizatia Habitat for Humanity Romania, Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, Oragnizatia Salvati Copiii Romania, Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei si Comitetul National Roman pentru Drepturile Copilului.

Va amintim ca noua lege a voluntariatului aduce schimbari majore fata de legislatia anterioara. Voluntariatul este recunoscut ca experienta profesionala, iar interesele voluntarilor si ale organizatiilor sunt mai bine reprezentate.

Trebuie precizat ca legea reglementeaza si programele de voluntariat din companii, care sunt obligate sa incheie contracte de voluntariat prin intermediul unor organizatii fara scop lucrativ. Cu alte cuvinte, legea incurajeaza colaborarea dintre companii si ONG-uri.

Mai multe detalii despre Legea Voluntariatului si documentele necesare pentru respectarea ei gasiti pe site-ul Federatiei VOLUM.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


2680

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Voluntariat

Iti recomandam si articolul:

KMG International: Raport de sustenabilitate GRI G4

Aflati performantele de sustenabilitate ale fostului The Rompetrol Group, pe 4 dimensiuni: angajati, mediu, comunitate si piata (2013-2014)


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.