RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Documentar BBC despre conditiile de munca din fabricile furnizorilor Apple

Documentar BBC despre conditiile de munca din fabricile furnizorilor Apple

Aflati ce au descoperit jurnalistii BBC intr-o fabrica din China si in minele ilegale din Indonezia, dar si cum a reactionat compania.

(12 ian 2015)

La sfarsitul anului trecut, BBC a difuzat un documentar despre conditiile de munca din una dintre fabricile si minele din lantul de aprovizionare al companiei Apple. Documentarul prezinta muncitori epuizati, fortati sa lucreze si sa locuiasca in conditii inumane, dar si copii nevoiti sa isi ajute parintii in mine ilegale din Indonezia.

Un articol publicat ulterior de BBC arata ca reprezentantii Apple s-au declarat “profund ofensati” de afirmatia din documentar cum ca “si-au incalcat promisiunea fata de muncitorii din lantul de productie sau ca incearca sa isi pacaleasca clientii”.
Jeff Williams, Vice-Presedintele operatiunilor Apple din UK
Intr-o scrisoare trimisa angajatilor, Vice-Presedintele operatiunilor Apple din UK, Jeff Williams, a afirmat ca nu cunoaste “nicio alta companie care sa faca mai multe decat ceea ce face Apple pentru a asigura conditii de munca decente si sigure, pentru a descoperi, investiga si rezolva problemele si pentru a asigura transparenta de-a lungul lantului de aprovizionare”.

Afirmatiile din documentarul BBC


Investigatia jurnalistica a fost realizata de reporterul Richard Bilton si echipa sa pentru Panorama, cel mai longeviv program de televiziune de acest tip. O puteti urmari mai jos:Pentru a realiza investigatia, Richard Bilton a calatorit in China, unde Apple isi desfasoara majoritatea operatiunilor de productie, si in Indonezia, tara din care compania achizitioneaza un metal necesar pentru sudarea componentelor din interiorul produselor (cositorul).

In China, echipa BBC a folosit 3 reporteri sub acoperire. Acestia au reusit sa se angajeze ca muncitori intr-una dintre fabricile Pegatron, cel mai mare furnizor al Apple, si sa filmeze ce se intampla in interior. Iata ce au descoperit:
 • recrutarea angajatilor

  In timpul recrutarilor, candidatii au fost nevoiti sa predea cartile de identitate, care le-au fost returnate abia dupa ce au fost transportati catre fabrica Pegatron. Practica este interzisa de Codul de Conduita pe care furnizorii Apple trebuie sa il respecte.
 • programul de lucru

  Reporterii au fost nevoiti sa lucreze 12 ore pe zi (peste 70 de ore pe saptamana). Un reporter a declarat ca a fost fortat sa lucreze 18 zile consecutiv, desi a solicitat in repetate randuri o zi libera. Conform declaratiilor lor, muncitorii sunt obligati sa lucreze peste program sau in timpul noptii, chiar daca sunt minori.

  Toate aceste practici contravin regulilor Apple, care impun o limita maxima de 60 de ore lucratoare pe saptamana si interdictia efectuarii orelor suplimentare de catre minori.

  Ca urmare a acestui regim, cativa muncitori au fost filmati dormind in timpul pauzelor, iar altii - adormind chiar in timpul programului, din cauza epuizarii.

    Muncitori din fabrica Pegatron, dormind in timpul pauzelor, din cauza epuizarii
 • conditiile de trai

  Se pare angajatii Pegatron veniti din afara localitatilor in care se afla fabrica sunt cazati cate 12 in camere foarte mici. Codul de conduita al Apple impune o limita de 8 persoane.
In timpul calatoriei in Indonezia, echipa BBC a investigat cum sunt afectate mediul inconjurator si vietile locuitorilor de operatiunile ilegale de extractie a cositorului, necesar pentru fabricarea produselor Apple. Documentarul arata cum, in insula indoneziana Bangka:
 • operatiunile de extractie pe mare polueaza apa si distrug recifele de corali;
 • operatiunile de extractie de pe uscat presupun defrisarea padurilor si expunerea muncitorilor la pericole precum alunecarile de teren, in care multi isi pierd viata. In aceste mine ilegale lucreaza si copii, in conditii extrem de dure.

  Muncitori din minele ilegale ale Indoneziei
  Muncitori din minele ilegale ale Indoneziei
 • procesatorii nu isi cunosc sursele. Cositorul extras in minele ilegale ajunge intai la colectori, care il predau procesatorilor, care, la randul lor, il vand catre furnizorii Apple.

Reactia Apple la afirmatiile din documentarul BBC


Reporterul Richard Bilton sustine ca, la 6 saptamani dupa ce a comunicat companiei Apple descoperirile sale, a fost invitat la sediul Apple din California. Aici insa, dupa 3 ore de discutii cu oameni din conducere, nu a putut obtine un interviu, ci doar o declaratie din partea comapaniei.

Apple a promis echipei BBC ca va investiga concluziile documentarului si a declarat ca a facut mai mult decat orice alta companie din lume pentru a stopa practica raspandita a exploatarii muncitorilor emigranti si ca lucreaza cu furnizorii pentru a preveni efectuarea de ore suplimentare in mod excesiv. In ceea ce priveste programul de munca din fabricile Pegatron, reprezentantii Apple sustin ca acesta este, in medie, de 55 de ore lucratoare pe saptamana.

Reproducem mai jos scrisoarea trimisa angajatilor de catre Vice-Presedintele operatiunilor Apple din UK, Jeff Williams, dupa difuzarea documentarului de catre BBC:Documentarul poate fi urmarit doar pe site-uri neoficiale, nefiind disponibil pentru vizionare pe site-ul BBC decat pentru Marea Britanie.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro

4018

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Drepturile omului | Stakeholder engagement

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro