RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Directiva UE despre raportarea de CSR a intrat in vigoare

Directiva UE despre raportarea de CSR a intrat in vigoare

Aflati ce companii intra sub incidenta directivei si despre ce informatii de sustenabilitate trebuie sa raporteze acestea in fiecare an.

(19 nov 2014)

La inceputul saptamanii trecute a intrat in vigoare Directiva 2014/95/EU privind obligatia marilor companii de a raporta anual o serie de aspecte nefinanciare si informatii privind diversitatea (raportare de CSR/Sustenabilitate).

Aceasta a fost adoptata in forma finala de catre Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene pe 29 septembrie 2014, a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pe 22 octombrie si a intrat in vigoare dupa 20 de zile de la publicare.

Directiva vine sa completeze si sa modifice o alta directiva a Uniunii Europene, respectiv Directiva 2013/34/EU, privind raportarea financiara a companiilor.

Ce prevede Directiva 2014/95/UE si caror companii se aplica


Directiva obliga “intreprinderile de interes public” cu peste 500 de angajati sa publice o declaratie nefinanciara care contine “informatii privind cel putin aspectele de mediu, sociale si de personal, respectarea drepturilor omului si combaterea coruptiei si a darii de mita”.

Intreprinderile de interes public sunt definite in Directiva 2013/34/EU (articolul 2) ca fiind:
 • companiile listate la bursa;
 • institutiile de credit;
 • companiile de asigurari;
 • orice alta companie care, prin natura, marimea sau statutul sau, prezinta un interes public semnificativ.
La nivelul Uniunii Europene, in categoria de mai sus se incadreaza aproximativ 6.000 de companii.

Ce trebuie sa raporteze companiile


Intreprinderile care intra sub incidenta directivei trebuie sa publice anual, incepand cu anul financiar 2017, o declaratie care sa contina:
 • o descriere succinta a modelului de afaceri;
 • o descriere a politicilor adoptate in legatura cu aspectele nefinanciare mentionate;
 • rezultatele politicilor respective;
 • principalele riscuri legate de aspectele mentionate, care decurg din operatiunile intreprinderii, si modul in care intreprinderea gestioneaza riscurile respective;
 • indicatori de performanta relevanti pentru domeniul de activitate al companiei.
In plus, declaratia nefinanciara trebuie sa includa si “o descriere a politicii de diversitate aplicate pentru organele administrative, de conducere si de supraveghere ale intreprinderii”. Cu alte cuvinte, trebuie prezentate aspecte precum:
 • varsta, genul sau educatia si experienta profesionala;
 • obiectivele politicii de diversitate;
 • modul in care a fost pusa in aplicare politica de diversitate si rezultatele ei.
Companiile nu sunt insa obligate sa raporteze despre toate aspectele mentionate anterior, daca divulgarea acestor informatii aduce prejudicii grave pozitiei comerciale a intreprinderii. Totusi, refuzul de a divulga informatiile trebuie sa fie justificat si “sa nu impiedice o intelegere corecta si echilibrata a dezvoltarii, performantei si pozitiei intreprinderii si a impactului activitatii sale”.

Recomandari referitoare la procesul de raportare


Parlamentul si Consiliul nu impun intreprinderilor care intra sub incidenta Directivei 2014/95/UE o modalitate standard de raportare a informatiilor non-financiare.

Acestea le pot publica fie in cadrul rapoartelor financiare anuale, fie in cadrul unor rapoarte de CSR individuale. Totodata, e lasata la latitudinea filialelor unui grup posibilitatea de a trimite informatiile catre centru, pentru a fi incluse intr-un raport consolidat.

In ceea ce priveste procesul de raportare, directiva nu impune o metodologie standard. Companiilor li se recomanda sa foloseasca: diversele standarde nationale sau ale Uniunii, cum ar fi sistemul de management de mediu si audit (EMAS), sau standarde internationale, precum Principiile UN Global Compact, recomandarile OECD pentru companii multinationale, standardul ISO 26000, “Tripartite declaration of principles concerning multinational enterprises and social policy” a Organizatiei Internationale a Muncii, standardul GRI sau alte standarde internationale recunoscute.

In plus, Comisia se obliga sa publice pana pe 6 decembrie 2016 un ghid de raportare a informatiilor nefinanciare, fara ca acesta sa aiba character obligatoriu. Ghidul va contine indicatori de performanta nefinanciara generali si sectoriali, care vor “facilita prezentarea relevanta, utila si comparabila de informatii nefinanciare de catre intreprinderi”.

Transpunerea directivei la nivel national


Statele membre UE sunt obligate sa asigure transpunerea directivei in legislatia nationala pana pe 6 decembrie 2016, impunand companiilor care fac obiectul directivei sa se conformeze dispozitiilor acesteia pentru exercitiul financiar care incepe in cursul anului calendaristic 2017.

Directiva lasa insa o flexibilitate in ceea ce priveste modalitatea de transpunere. Singurele obligatii ale statelor sunt acelea de a face trimitere la directiva in textele de lege adoptate si de a le transmite Comisiei imediat dupa adoptare.

Istoricul Directivei 2014/95/UE


Comisia Europeana si-a anuntat pentru prima data intentia de a propune o directiva privind raportarea de CSR in "Comunicarea referitoare la Actul privind piata unica" (aprilie 2011). Apoi, a facut referire la aceasta intentie in Comunicarea Comisiei referitoare la CSR din octombrie 2011, care a inlcus totodata strategia UE pentru responsabilitatea sociala a intreprinderilor pe perioada 2011-2014.

Abia in aprilie 2013 insa, Comisia a publicat propunerea de text de lege. Au urmat negocieri intense intre Consiliul UE si Parlamentul European, iar in februarie 2014 cele doua institutii au ajuns la un acord.

In aprilie 2014, Parlamentul a adoptat formula de directiva rezultata in urma acordului, iar pe 29 septembrie Consiliul a adoptat-o la randul sau. Forma finala a directivei a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pe 22 octombrie si a intrat in vigoare dupa 20 de zile de la publicare.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro

4266

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Tendinte CSR

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.