RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Danone: bilantul unui proiect de dezvoltare a micilor fermieri

Danone: bilantul unui proiect de dezvoltare a micilor fermieri

Aflati cum a ajutat compania familiile din 3 comunitati sa produca lapte la standarde europene si sa isi asigure astfel venituri constante.

(06 mar 2015)

Danone Romania a anuntat recent rezultatele unui proiect de dezvoltare a micilor fermieri din 3 comunitati sarace ale Romaniei. Este vorba despre proiectul ”O sansa pentru familia ta”, prin care compania si Fundatia Heifer au donat peste 200 de juninci gestante unor familii din judetele Teleorman, Prahova si Covasna si au contribuit astfel la dezvoltarea unor mici cooperative pe plan local.

Proiectul a fost initiat de Danone Romania in 2012 si a fost finantat cu 2 milioane de euro din fondul international de investii Danone Ecosysteme. Dupa 3 ani de la inceperea sa, organizatorii estimeaza ca au beneficiat in mod direct de proiect in jur de 500 de persoane, iar alte 7.000 - in mod indirect, prin dezvoltarea comunitatilor din care faceau parte.  

Cateva dintre vacile donate de Heifer si Danone
Cateva dintre vacile donate de Heifer si Danone

Iata care au fost principalele actiuni din cadrul proiectului si rezultatele lor:
 • donarea a 214 juninci de rasa superioara, gestante, catre familii din Zimnicea (jud.Teleorman), Cocorastii Colt (jud. Prahova) si Belin (jud. Covasna)

  Vacile au fost oferite gratuit de catre Fundatia Heifer, in cadrul programului international ”Dar din dar”. Conditiile programului au impus beneficiarilor sa doneze unei alte familii prima vitica nascuta de vaca primita in dar. In total, au fost donate mai departe 170 de viteluse.

  Pe langa vaci, fundatia a donat si 7.000 de doze pentru inseminare artificiala, astfel incat materialul genetic de inalta calitate sa se pastreze.
 • dotarea comunitatilor cu aparatura necesara pentru obtinerea laptelui la standarde europene

  Comunitatile au primit, pentru utilizare in comun, statii de muls mobile, tancuri de racire si stocare pentru lapte si bidoane de inox pentru colectare. Aceste instrumente ii ajuta pe fermieri sa obtina lapte care respecta normele europene, intrate in vigoare incepand cu 2014.
   
  Conform acestora, niciun fermier nu poate vinde lapte care nu are calitatea la standarde europene si niciun procesator nu poate cumpara lapte de alta calitate decat cea europeana.
 • organizarea de cursuri de instruire pentru micii fermieri

  La cursuri, beneficiarii au invatat cum sa hraneasca, sa ingrijeasca si sa mulga corect vacile, astfel incat sa produca lapte de calitate. In plus, au aflat cum pot infiinta asociatii de mici fermieri, care sa aiba puterea sa negocieze preturile materiilor prime, dar si pretul de vanzare al laptelui.
Un exemplu de succes este cel al comunitatii din Zimnicea, care a reusit sa se organizeze, sa se asocieze si sa foloseasca in comun aparatura pusa la dispozitie prin proiect. Astfel, a fost creat un model sustenabil de productie de lapte de calitate europeana.

Marius Mierlea, fermier din Zimnicea
Marius Mierlea, fermier din Zimnicea

Referitor la modul in care proiectul a fost implementat in Zimnicea, Dieter Schulz, Director General Danone pentru Europa de Sud Est, a declarat:
Dieter Schulz, Director General Danone pentru Europa de Sud EstCeea ce am reusit in Zimnicea este trecerea de la vacuta din gospodarie, ca mijloc de subzistenta, la solutii de dezvoltare economica sustenabila, bazate pe buna valorificare a resurselor locale, la nivel de comunitati. Proiectul realizat de Danone, impreuna cu Fundaţia Heifer, si-a dovedit viabilitatea si poate fi aplicat si in alte localitati din zone defavorizate economic. Danone promoveaza un principiu important: sa se ingrijeasca de ecosistemul in care isi desfasoara activitatea si sa contribuie la dezvoltarea lui. Succesul acestui proiect ilustreaza perfect acest principiu, iar Danone a generat si o noua sursa de aprovizionare cu lapte romanesc de cea mai buna calitate.

Urmariti in materialul video de mai jos o prezentare a rezultatelor intermediare din proiect, dupa un an de la implementare.Asigurarea productiei de lapte pe plan local, o prioritate pentru Danone


Proiectul ”O sansa pentru familia ta” face parte dintr-o directie strategica esentiala in filosofia de CSR a Danone Romania, respectiv sustinerea productiei de lapte pe plan local.

Prin intermediul acetuia, compania isi propune pe de o parte sa contribuie la dezvoltarea agriculturii moderne la nivel local, iar pe de cealalta - sa asigure o productie suficienta de lapte autohton de calitate, in vederea procesarii lui in fabrica Danone din Bucuresti.

Conform declaratiei lui Dieter Schulz, 90% din laptele utilizat pentru fabricarea produselor Danone provine din Romania.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro

2663

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Danone Romania | Antreprenoriat social | Investitii sustenabile

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro