RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


CSR influenteaza pozitiv performanta financiara

CSR influenteaza pozitiv performanta financiara

The Economist: companiile profitabile sunt cele mai proactive in ceea ce priveste dezvoltarea durabila.

(07 apr 2008)

The Economist Intelligence Unit (EIU), parte a grupului The Economist, a efectuat un studiu pentru a determina legatura dintre politicile CSR ale companiilor si performantele financiare ale acestora. Cercetarea s-a derulat in perioada septembrie-octombrie 2007. La studiu au luat parte 1.254 de manageri de top din intreaga lume.

Companiile a caror cotatie la bursa a crescut cu cel putin 50% in ultimii trei ani sunt mai preocupate de dezvoltarea durabila fata de cele a caror cotatie a scazut sau a stagnat.

Specialistii EIU atrag atentia ca acest aspect nu inseamna ca adoptarea unor politici de dezvoltare durabila garanteaza automat cresterea profitului. O explicatie ar fi ca o companie performanta poate aloca mai multe resurse programelor de dezvoltare durabila. Ceea ce subliniaza totusi autorii studiului este ca o abordare proactiva fata de problemele sociale si de mediu nu exclude o crestere economica sustinuta.

Diferentele dintre companiile performante si cele care au inregistrat insuccese sunt corelate cu modul diferit in care managerii abordeaza problema dezvoltarii durabile. Astfel, pentru 40% dintre managerii companiilor performante obiectivele sociale si de mediu sunt prioritare. Doar 18% dintre managerii companiilor care nu au evoluat au raspuns similar. Diferentele se mentin si in ceea ce priveste importanta acordata reducerii efectului de sera (38% fata de 24%) si dezvoltarii unor produse care raspund unor probleme sociale sau de mediu( 49% fata de 35%).

Beneficiile urmarite prin implementarea programelor CSR

Pe langa respectarea normelor existente, cei mai multi manageri urmaresc prin programele de dezvoltare durabila sa atraga noi clienti si sa-i fidelizeze Grafic beneficii pe cei deja existenti. Alte beneficii urmarite sunt imbunatatirea portofoliului sharehoderilor si maximizarea profitului.

Cei mai multi manageri (57%) considera ca investitiile in dezvoltarea durabila sunt mai mici decat beneficiile materiale care vin odata cu ele. Adoptarea unor politici CSR permite cresterea profitului prin:
  • reducerea costurilor de productie
  • descoperirea unor noi piete
  • imbunatatirea reputatiei

Comunicarea si mediul sunt principalele obiective

Pentru urmatorii cinci ani, cei mai multi manageri (61%) cred ca prioritara este informarea stakeholderilor si a shareholderilor cu privire la performantele de CSR ale companiei.

Printre obiectivele prioritare se numara si reducerea impactului asupra mediului, eficientizarea consumului de energie si dezvoltarea unor produse care corespund conceptului de dezvoltare durabila.

Grafic obiective


Strategia de dezvoltare durabila difera in functie de zona geografica

Atunci cand isi stabilesc o strategie de dezvoltare durabila, cele mai multe companii din America de Nord iau in calcul mai ales competitia. Pentru cele din Asia, un factor important il reprezinta reglementarile in domeniu. Managerii din Europa de Vest considera clientii ca cea mai importanta categorie de stakeholderi atunci cand isi stabilesc strategia de dezvoltare durabila

Grafic_chain_supplyRaportarea despre CSR si lantul de furnizori sunt inca aspecte deficitare

Desi comunicarea este cel mai important obiectiv al companiilor, doar 22% dintre manageri spun ca isi intocmesc rapoartele conform unor standarde internationale, cum ar fi Tripple Bottom Line. Cu toate acestea, 40% intentioneaza sa adopte aceste standarde in urmatorii cinci ani.

O alta problema este armonizarea politicilor de dezvoltare durabila cu managementul lantului de furnizori. Astfel, doar 29% dintre respondenti spun ca strategia companiei lor acopera si gestionarea lantului de furnizori, conform obiectivelor de dezvoltare durabila. 24% afirma ca au o strategie, dar ca acesta nu vizeaza lantul de furnizori si 23% spun ca vor adopta o astfel de strategie in viitorul apropiat.

Managerii au o atitudine pozitiva fata de normele internationale de dezvoltare durabila

Conform studiului EIU, liderii companiilor, indiferent de performanta lor financiara, sunt deschisi in privinta reglementarilor legate de chestiunile sociale si de mediu:
  • 40% cred ca astfel de reglementari sunt necesare
  • 50% considera ca initiativele voluntare sunt mai eficiente, dar sunt de acord cu necesitatea unor reglementari in anumite domenii
  • 10% cred ca astfel de reglementari ar avea un efect negativ asupra profitului companiei.
In prezent, domeniile in care se aplica cel mai mult stadarde internationale sunt etica in afaceri, regulile cu privire la coruptie si siguranta la locul de munca. La celalalt pol se afla politicile de mediu si limitele emisiilor de carbon.

4328

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Cercetari CSR

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro