RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Conferinta pe tema eco-inovarii, organizata de Centrul National pentru Productie si Consum Durabile

Conferinta pe tema eco-inovarii, organizata de Centrul National pentru Productie si Consum Durabile

Evenimentul va avea loc in 12 iunie, in Bucuresti, si va fi adresat organizatiilor, institutiilor si companiilor interesate de eco-inovare.

(04 iun 2015)

Asociatia “Centrul National pentru Productie si Consum Durabile” (CNPCD) va lansa in curand un proiect prin intermediul caruia isi propune sa promoveze si sa dezvolte initiative ecologice inovatoare in Romania. Proiectul se numeste “ECOPartener: parteneriat pentru eco-inovare” si este co-finantat de guvernul elvetian.

Evenimentul de lansare
va avea loc vineri, 12 iunie 2015, incepand cu ora 9:30, la Hotel Epoque, Bucuresti (Intrarea Aurora 17C). Participarea este gratuita, iar inscrierea se poate face prin trimiterea unui e-mail la adresa: andrei.churican@cnpcd.ro, pana in data de 10 iunie 2015.

La eveniment, pot participa reprezentanti ai universitatilor, institutelor de cercetare, institutiilor publice, ONG-urilor si companiilor care activeaza in domeniul eco-inovarii sau in domenii conexe. Impreuna cu participantii, organizatorii vor incerca sa initieze formarea unei retele de experti, cu ajutorul careia sa poata contribui in viitor la dezvoltarea durabila a intreprinderilor, atat din punct de vedere economic si social, cat si din perspectiva protejarii mediului inconjurator.

Ce este eco-inovarea


Conform specialistilor Comisiei Europene, eco-inovarea presupune “imbunatatirea sau introducerea unui nou produs, serviciu, proces, schimbare organizationala sau strategie de marketing, prin care se reduce consumul de resurse si se diminueaza emisiile de substante toxice de-a lungul intregului ciclu de viata”.

Un exemplu de eco-inovare este inventarea sistemului care permite reducerea cantitatii de apa folosita la vasul de toaleta. Sistemul “dual flush” a fost introdus in 1980 de catre producatorul de instalatii sanitare Caroma si a fost adoptat apoi pe scara larga.

Un alt exemplu de succes il reprezinta dezvoltarea unui proces industrial cu ajutorul caruia reziduurile agricole pot fi transformate in caldura, ingrasamant si biocombustibil. Tehnologia a fost dezvoltata de compania suedeza Ecoeras.

De ce avem nevoie de eco-inovare


Aida Szilagyi, managerul proiectului ECOPartener, a explicat de ce este nevoie de o initiativa pentru promovarea eco-inovarii:Aida Szilagyi, managerul proiectului ECOPartener
In Romania, in acest moment, nivelul de intelegere a conceptului de eco-inovare si a beneficiilor rezultate din aplicarea sa in companii este redus, la fel si capacitatea tehnica a expertilor si organizatiilor din Romania. Acest proiect va contribui la ameliorarea acestor deficiente si va sprijini cooperarea intre actorii cheie, in vederea promovarii acestui concept.

Prin urmare, in cadrul evenimentului, organizatorii vor incerca sa explice:
  • ce inseamna eco-inovarea si de ce avem nevoie de aceasta;
  • care sunt oportunitatile si riscurile eco-inovarii;
  • care sunt premisele si instrumentele eco-inovarii in Romania;
  • care sunt obiectivele proiectului si cum pot stakeholderii beneficia de acesta.

Beneficii pentru participanti


Prin intermediul evenimentului de lansare a proiectului ECOPartener, reprezentantii CNPCD isi propun sa initieze dezbateri si chiar parteneriate intre organizatii si institutii active in domeniul eco-inovarii.

In acest fel, ei considera ca, ulterior, vor putea oferi tuturor stakeholderilor interesati acces la:
  • know-how elvetian si alte resurse necesare pentru a propune companiilor imbunatatirea sau dezvoltarea de noi produse, servicii sau procese mai sustenabile;
  • retele romanesti de stakeholderi care promoveaza eco-inovarea in companii;
  • un ghid cu modele de business internationale de succes, in dezvoltarea carora eco-inovarea a avut un rol important.

Detalii despre proiect


Proiectul “ECOPartener: parteneriat pentru eco-inovare” se va desfasura pe o perioada de 2 ani si va fi gestionat de Asociatia “Centrul National pentru Productie si Consum”, alaturi de Asociatia Clusterelor din Romania si de un partener elvetian, respectiv Asociatia pentru Dezvoltarea Economiei Circulare din Geneva.

Proiectul are o valoare totala de peste 230.000 de euro si a fost co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei, prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Pentru a afla mai multe detalii despre acesta, o puteti contacta pe Aida Szilagyi, Manager de Proiect, la numarul de telefon 0256 434 397 sau la adresa de e-mail aidaszilagyi@cnpcd.ro. De asemenea, puteti gasi informatii suplimentare pe site-ul CNPCD.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


2056

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Evenimente CSR | Protectia mediului

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro