RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Competitie pentru desemnarea celor mai responsabili oameni de afaceri din lume

Competitie pentru desemnarea celor mai responsabili oameni de afaceri din lume

Camera Internationala de Comert invita organizatiile sau persoanele fizice sa faca nominalizarile, pana pe 15 ianuarie 2015.

(08 ian 2015)

“International Chamber of Commerce” si “Business for Peace Foundation” ii vor premia in luna mai a acestui an pe unii dintre cei mai responsabili si etici oameni de afaceri din lume, in cadrul unei noi editii a competitiei “Business for Peace Award”. Competitia a fost organizata pentru prima data in 2009, iar de atunci au fost recunoscute meritele a peste 30 de antreprenori.

Nominalizarile se pot face pana pe 15 ianuarie 2015, prin completarea unui formular pe site-ul www.applywizard.com.

Juriul competitiei


Juriul care va analiza inscrierile va fi format din castigatori ai premiului Nobel din domeniile pace si economie, respectiv:
 • Michael Spence, castigator al “Sveriges Riksbanks Prize in Economic Sciences”, in 2001;
 • Shirin Ebadi, promotoare a drepturilor omului si castigatoare a Premiului Nobel pentru Pace, in 2003;
 • Leymah Gbowee, activista pentru pace si castigatoare a Premiului Nobel pentru Pace, in 2011;
 • Finn Kydland, castigator al “Sveriges Riksbanks Prize in Economic Sciences”, in 2004;
 • Muhammad Yunus, Fondatorul Bancii Grameen si castigator al Premiului Nobel pentru Pace, in 2006;
 • Wangari Maathai, Fondatoarea Miscarii Green Belt si castigatoare a Premiului Nobel pentru Pace, in 2004.

Criteriile de evaluare


Membrii juriului vor tine cont de 3 criterii principale de evaluare, alegand nominalizatii care:
 • dau un exemplu pozitiv societatii si sunt modele de inspiratie pentru comunitatea de afaceri, prin comportamentul lor responsabil si etic in cadrul afacerilor pe care le desfasoara;
 • sunt promotori ai unui comportament etic si responsabil in afaceri si ai unei guvernante corporative responsabile din punct de vedere social;
 • sunt apreciati de comunitatile in care isi desfasoara activitatea sau a caror dezvoltare este influentata pozitiv de afacerile lor.

Castigatorii editiei 2014


La editia de anul trecut, au fost desemnati 6 castigatori, oameni de afaceri din Bangladesh, Tunisia, Marea Britanie, Nepal, Lebanon si Statele Unite ale Americii. Iata realizarile lor:
 • Selima Ahmad, femeie de afaceri din Bangladesh, si-a dedicat cariera dezvoltarii unor micro-afaceri detinute de femei.

  Selima AhmadPentru a le ajuta, a infiintat in 2001 Camera de Comert si Industrie din Bangladesh, una dintre cele 2 camere din lume in care lucreaza doar femei. Din pozitia de Presedinte al acestei institutii, ofera micilor antreprenoare consiliere in afaceri si in marketing, dar si diverse oportunitati de finantare.

  Inainte de 2001, Selima Ahmad a lucrat in cadrul organizatiei “Womens’ National Business Agenda”, unde a promovat democratia, egalitatea de gen, anticoruptia si antreprenoriatul in randurile femeilor.
 • Ouided Bouchamaoui conduce Hedi Bouchamaoui Group, o afacere de familie, cunoscuta in Tunisia pentru longevitate si impactul social pe care il are.

  Ouided Bouchamaoui In 2013, Ouided Bouchamaoui a fost aleasa la conducerea Confederatiei uunisiene pentru Industrie, Comert si Servicii, devenind prima femeie aflata in aceasta pozitie.

  La doar cateva saptamani dupa alegerea sa, a incheiat parteneriate cu diverse institutii, prin care s-a angajat sa asigure conditii de munca decente, mai multe oportunitati de munca, politici salariale structurate si un plan de actiune pentru depasirea crizei.

  Ca urmare a initiativelor sale, a fost propusa in rolul de Prim Ministru, pe care l-a refuzat, din dorinta de a-si pastra independenta.
 • Richard Branson, detinatorul conglomeratului de afaceri Virgin Group, este unul dintre cei mai cunoscuti oamenii de afaceri din lume.  Richard Branson

  Branson a sustinut numeroase initiative prin care a incercat sa gaseasca alternative la economia bazata pe combustibili fosili. A alocat fonduri pentru cercetarea si identificarea unor combustibili verzi, a unor surse mai eficientiente de energie si a unor solutii de eficientizare energetica in domeniul transportului.
 • Kesha Kumari Damini este o femeie de afaceri din Nepal si o promotoare a antreprenoriatului in randurile grupurilor defavorizate.
  Kesha Kumari Damini
  Desi parte din casta Dalit, cea mai joasa casta pe scara sociala in Nepal, Kesha Damini a reusit sa devina un antreprenor de succes si sa-i inspire si pe altii cu povestea sa.

  In 2005, a infiintat Federatia Nationala a Micilor Antreprenori, prin intermediul careia ii invata pe cei care fac parte din categorii defavorizate cum sa isi faca propriile afaceri si sa nu mai depinda de imprumuturi de la persoane din castele superioare.
 • Adnan Kassar, om de afaceri din Lebanon, a devenit un promotor al colaborarii public-private pentru dezvoltarea economiei.
  Adnan Kassar
  Pana in 2005, a condus Camerele libaneze de Comert, Industrie si Agricultura. A fost numit apoi in functia de Presedinte al Uniunii Generale al Camerelor Arabe, o federatie formata din camerele tuturor celor 22 de state arabe. Datorita eforturilor sale, au fost create zona araba de liber schimb si piata araba comuna. In prezent, Adnan Kassar conduce Camera Internationala de Comert.

  Pe langa atributiile sale institutionale, Kassar administreaza si 2 afaceri de succes, Adnan & Adel Kassar Enterprises si Fransabank.
 • Marilyn Carlson Nelson este Presedinta grupului Carlson, cea mai mare retea privata de companii din lume, cu peste 170.000 de angajati in 150 de tari.
  Marilyn Carlson Nelson
  In momentul in care a preluat conducerea conglomeratului de afaceri de la tatal sau, Marilyn Nelson avea deja ani de experienta in sectorul non-profit. S-a folosit de cunostintele dobandite astfel pentru a schimba modelul de business practicat de tatal sau, implicandu-si stakeholderii in procesele decizionale si transformand compania intr-una dintre cele mai responsabile fata de angajati si comunitate.

  Carlson a fost declarata cea mai potrivita pentru mame si una dintre cele mai bune 100 de companii pentru care merita sa lucrezi. De asemenea, a fost prima companie de turism din America de Nord care a semnat un cod etic de protectie a copiilor impotriva exploatarii sexuale din domeniu.

Puteti afla mai multe detalii despre editia de anul acesta a competitiei, de pe site-ul Fundatiei Business for Peace.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro

2364

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Competitii CSR | Dezvoltare comunitara

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro