RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Competitie organizata de BRD si JAR pentru reducerea absenteismului scolar, la final

Competitie organizata de BRD si JAR pentru reducerea absenteismului scolar, la final

Aflati cine sunt castigatorii si ce activitati au desfasurat acestia pentru a promova educatia in randurile tinerilor cu probleme.

(04 iun 2015)

BRD Groupe Societe Generale si Junior Achievement Romania au anuntat recent castigatorii unei competitii nationale adresate elevilor de gimnaziu si de liceu. In cadrul acesteia, peste 3.300 de elevi au organizat campanii de informare si educare, pentru reducerea absenteismului si a abandonului scolar.

Competitia face parte dintr-un proiect mai amplu desfasurat de BRD si Junior Achievement. Este vorba despre „Educatia iti da valoare!”, o initiativa de orientare profesionala aflata deja la a treia editie.

Cum s-a desfasurat competitia si cine a castigat


In luna martie, BRD si Junior Achievement i-au invitat pe profesorii si pe elevii inscrisi in proiect sa organizeze activitati de promovare a educatiei in randurile elevilor cu risc de abandon scolar, in timpul „Saptamanii Altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun” (6-10 aprilie).

La competitie, au participat in jur de 3.380 de elevi de gimnaziu si de liceu, din 42 de localitati ale tarii. Acestia au organizat prezentari, dezbateri, filme, expozitii tematice, discutii libere despre  diverse studii de caz, ateliere, scenete, jocuri de rol si alte activitati. Astfel, au incercat sa arate cat de importanta este educatia pentru viitorul lor si ce consecinte negative are abandonul scolar.

A castigat o echipa de elevi de la Liceul Tehnologic Alexandru Ioan Cuza din Panciu, judetul Vrancea. Elevii, impreuna cu profesoara coordonatoare, au organizat dezbateri, au aplicat chestionare colegilor pentru a evalua gradul de implicare in activitati educationale, au organizat o expozitie si un eveniment. La eveniment au participat elevi, parinti, profesori si reprezentanti ai Consiliului Local Panciu, ai ISJ Vrancea, ai ISP Vrancea si ai Directiei Antidrog Galati.

Luminita Iliescu, profesoara coordonatoare, a declarat:
"Evenimentul creat de liceul nostru a avut un impact pozitiv atat asupra elevilor, cat si asupra comunitatii locale, dovada fiind prezenta intr-un numar mare a reprezentantilor institutiilor decidente de la nivelul judetului Vrancea. Ne dorim ca problema absenteismului si a abandonului scolar din Romania sa fie diminuata atat la nivel local, cat si la nivel national."

Castigatorii au fost premiati la “Gala Romanian Business Hall of Fame”, care a avut loc pe 27 mai, la Ateneul Roman din Bucuresti.

Competitia, parte dintr-o initiativa mai ampla


Competitia a fost doar una dintre componentele proiectului „Educatia iti da valoare!”. Acesta a mai cuprins:
  • un curs optional de consiliere vocationala, in cadrul caruia elevii au descoperit ce fel de educatie si ce cariera li se potriveste, in functie de propriile abilitati, interese si valori personale;
  • discutii cu peste 75 de consultanti BRD, care le-au vorbit tinerilor despre ce alegeri trebuie sa faca pentru a ajunge sa-si iubeasca meseria.
Daniela Edu, Analist Formare Profesionala in cadrul BRD, ne-a explicat de ce a participat la proiect ca voluntar, pentru al treilea an consecutiv:
"Cred ca, sprijinind adolescentii sa se pregateasca pentru o profesie, pot contribui la crearea unei vieti de zi cu zi mai bune pentru cat mai multi oameni in viitor. De aceea, am participat cu multa bucurie pentru al treilea an consecutiv la proiectul Educatia iti da valoare!. Pentru elevi, acest proiect  reprezinta o oportunitate excelenta de a afla lucruri interesante, de a vedea o finalitate practica a studiilor si de a fi inspirati. Pentru mine, ca voluntar, a fost o experienta inedita."

Rolul proiectului "Educatia iti da valoare!"


Proiectul „Educatia iti da valoare!” a fost initiat in 2012. Atunci, reprezentantii BRD si cei ai JAR au constatat ca una dintre cauzele absenteismului in randurile elevilor o reprezinta deciziile gresite pe care le iau acestia in alegerea profilului de educatie si a carierei.

Conform unui studiu realizat in 2011, doar un sfert dintre angajatii romani lucreaza in domeniul pentru care s-au pregatit, iar trei sferturi dintre cei cu studii superioare ar fi optat pentru alta profesie daca ar fi avut consilieri scolari cu care sa discute despre alegerea facultatii pe care sa o urmeze.

Din datele oficiale, rata abandonului scolar a ajuns la aproximativ 18% (comparativ cu 14% la nivel european), iar cea a somajului in randurile tinerilor - la 23,3% (fata de 21,9% la nivelul UE).


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro

3097

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


BRD-Groupe Societe Generale | Voluntariat | Educatie

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro