RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Competitia intreprinderilor sociale NESsT 2015

Competitia intreprinderilor sociale NESsT 2015

ONG-urile, persoanele fizice sau juridice se pot inscrie in concurs pana pe 2 martie. Valoarea totala a finantarilor este de 30.000 de euro.

(12 feb 2015)

Fundatia NESsT Romania, cu sprijinul financiar al Guvernului Elvetian, organizeaza o noua editie a Competitiei NESsT pentru Intreprinderi Sociale. In cadrul acesteia, va selecta doua idei de afaceri sociale si ii va ajuta pe cei care le-au propus sa le infiinteze sau sa le dezvolte.

Spijinul va consta in finantarea cu pana la 10.000 de euro a fiecarei afaceri, dar si in consiliere oferita de NESsT si specialisti din alte 2 organizatii cu experienta in economie sociala, respectiv Social Entrepreneurship Initiative and Foundation (seif), Zurich, Elvetia, si Fundatia Alaturi de Voi (ADV), Iasi, Romania.

In plus, la editia de anul acesta, Unicredit Foundation va acorda 3 premii suplimentare a 2.000, 3.000 sau 5.000 de euro, pentru organizatiile sau antreprenorii care au deja un prototip de produs, un model de servicii testat sau o intreprindere sociala functionala.

Cine poate participa


In competitie se pot inscrie organizatii non-gruvernamentale, persoane fizice si juridice din intreaga tara, care isi propun sa dezvolte intreprinderi sociale prin intermediul carora:
 • creeaza locuri de munca pentru persoane aflate in situatii de risc (persoane cu dizabilitati, minoritati si alte grupuri defavorizate);
 • genereaza venituri sustenabile pentru categorii precum: mestesugarii, artizanii sau micii producatori;
 • dezvolta sau comercializeaza tehnologii care contribuie la crearea unor noi locuri de munca sau la cresterea productivitatii micilor producatori si mestesugari.
Cei interesati se pot inscrie in concurs pana pe 2 martie 2015, descarcand un formular de pe site-ul NESsT, completandu-l si trimitandu-l la adresa de e-mail diancu@nesst.org, alaturi de eventuale anexe (imagini, plan de afaceri, situatii financiare, raport anual sau prezentari).

Procesul de selectie


Pana pe 9 martie 2015, aplicatiile vor fi evaluate de catre un juriu de specialitate, care va realiza o preselectie, pe baza urmatoarelor criterii:
 • motivatia participantilor;
 • experienta sau legatura cu grupul dezavantajat sau problema sociala vizata;
 • viziunea antreprenoriala si descrierea intreprinderii sociale;
 • potentialul intreprinderii sociale de a genera impact semnificativ si sustenabil;
 • existenta unui istoric organizational sau personal legal, transparent si curat.
In perioada 10 -18 martie, juriul va vizita aplicantii preselectati, pentru alegerea a 15 finalisti.

Finalistii vor fi anuntati pe 20 martie, iar apoi vor participa la workshopuri si consultari pentru dezvoltarea planului de afaceri, pe parcursul a 4 luni (martie-iunie). In final, isi vor prezenta afacerile in fata unei comisii, care va alege 2 castigatori, in functie de urmatoarele criterii:
 • sustenabilitatea si impactul intreprinderii sociale;
 • viabilitatea afacerii propuse si cunoasterea pietei;
 • implicarea echipei si angajamentul pe termen lung.
Pentru obtinerea premiilor suplimentare, UniCredit Foundation sugereaza aplicantilor:
 • sa propuna un proiect concret de consolidare, extindere sau dezvoltare a intreprinderii sociale;
 • sa stabileasca obiective concrete si cuantificabile;
 • sa urmareasca o minima compatibilitate cu misiunea si valorile UniCredit Foundation.
Castigatorii vor fi anuntati in luna iulie 2015.

Pentru detalii suplimentare referitoare la competitie, puteti consulta site-ul NESsT.

Ce este o afacere sociala


NESsT defineste intreprinderea sociala ca o afacere conceputa pentru a rezolva o problema sociala critica dintr-o comunitate, intr-un mod sustenabil financiar. Asadar, chiar daca managerii intreprinderilor sociale folosesc strategii comerciale pentru a conduce si a dezvolta afacerea, ei nu urmaresc exclusiv obtinerea profitului, ci si contributia la buna-starea societatii sau a mediului.

Legislatia romaneasca nu prevede inca o forma juridica de organizare pentru intreprinderile sociale. Prin urmare, ele pot fi infiintate atat de ONG-uri, cat si de persoane fizice sau diferite tipuri de entitati comerciale (PFA, SRL, II sau intreprindere individuala).

La sfarsitul anului 2013, Guvernul a propus o Lege a Economiei Sociale, care a intrat recent in dezbatere parlamentara.

Castigatorii editiilor anterioare


Pana in prezent, Fundatia NESsT a consiliat peste 200 de echipe si organizatii in dezvoltarea planului de afaceri. 30 dintre acestea au pus in aplicare planul, dezvoltand intreprinderi sociale. Iata cateva exemple:Desert comercializat de intrerpinderea CUIB
 • CUIB, intreprindere sociala a Asociatiei Mai Bine din Iasi, un spatiu de consum responsabil care promoveaza produsele locale, realizate de alte intreprinderi sociale sau provenite din comertul echitabil;
 • Scoala de la Piscu, intreprindere sociala a Asociatiei Gaspar, Baltasar si Melchior, care vinde cursuri de initiere in olarit, oferind astfel o sursa de venit olarilor din satul Piscu, comuna Ciolpani;

  Atelier de portrete in carbune, la Scoala de la Piscu
  Atelier de portrete in carbune, la Scoala de la Piscu
 • Atelierul de Panza, intreprindere sociala a asociatiei ViitorPlus, in care persoane cu dizabilitati produc sacose de panza, ca alternativa la sacosele de plastic, extrem de poluante pentru mediu;

  Angajate din cadrul Atelierului de Panza, la serviciu
  Angajate din cadrul Atelierului de Panza, la serviciu
  Produsele Sanatate Dulce
 • Valea Barcaului SRL, intreprindere sociala a Fundatiei AGAPIS, care produce mix-uri de miere sub brandul ”Sanatate Dulce”, oferind o sursa de venit sustenabila si un pret echitabil apicultorilor din judetul Salaj;
 • Fundatia „Cartea Calatoare”, care produce carti audio in format DAISY (Digital Accessible Information System), tehnologie care faciliteaza lectura pentru persoane cu deficiente de vedere.

  Studio-ul de inregistrare a textelor al Fundatiei ’Cartea Calatoare’
  Studio-ul de inregistrare a textelor al Fundatiei ’Cartea Calatoare’

Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


2781

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Finantari si sponsorizari | Antreprenoriat social

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro