RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Coca-Cola Romania a introdus pe piata PET-uri fabricate partial din plante

Coca-Cola Romania a introdus pe piata PET-uri fabricate partial din plante

Noile PET-uri contin pana la 30% biocombustibil, au o amprenta de carbon mai mica decat cele traditionale si sunt 100% reciclabile.

(30 iul 2014)

Coca-Cola Romania a introdus in premiera pe piata locala un ambalaj inovator, realizat in proportie de pana la 30% din plante. Este vorba despre un PET in a carui proces de fabricare se inlocuieste un combustibil fosil (MEG sau monoetilenglicol) cu un biocombustibil (bioetanol din trestie de zahar).

PET-ul astfel obtinut are aceleasi proprietati ca unul clasic si poate fi colectat in continuare alaturi de PET-urile traditionale si reciclat in proportie de 100% in fabricile de reciclare deja existente in Romania. Insa, spre deosebire de PET-urile traditionale, are o amprenta de carbon semnificativ mai mica.

Din luna iulie 2014, Coca-Cola Romania foloseste acest tip de PET pentru imbutelierea apelor plate si carbogazoase de 500 de ml Dorna si Dorna Izvorul Alb.

Tehnologia din spatele PET-ului fabricat partial din plante


Tehnologia de producere a PET-urilor fabricate in proportie de pana la 30% din plante a fost dezvoltata de Coca-Cola si introdusa pe piata internationala in 2010. Aceasta se numeste PlantBottle si i-a adus deja companiei un premiu la editia din 2014 a unei competitii internationale pentru dezvoltatori de solutii sustenabile in domeniul producerii combustibililor si altor substante chimice din surse regenerabile.

Iata cu ce este diferita tehnologia PlantBottle:    
In mod traditional, PET-urile sunt compuse din monoetilenglicolul (MEG), in proportie de 30%, si acidul tereftalic purificat (ATP), in proportie de 70%. Expertii Coca-Cola au gasit o metoda de a reproduce substanta MEG din plante, mai exact din trestie de zahar.

In prezent, pentru PET-urile produse prin tehnologia PlantBottle, compania foloseste biocombustibil obtinut din trestie de zahar cultivata in Brazilia. Culturile sunt amplasate pe terenuri arabile degradate, care nu mai pot fi folosite ca terenuri arabile destinate obtinerii hranei pentru populatie, sunt intretinute aproape in totalitate cu apa de ploaie, nefiind necesara folosirea unor cantitati mari de apa pentru irigare, si sunt fertilizate organic.

Prin urmare, biocombustibilul obtinut este unul cu o amprenta de carbon redusa si care respecta principiile agriculturii sustenabile.
Doar in 2010, cand a fost introdusa in 9 tari, tehnologia PlantBottle a contribuit la eliminarea a 30.000 de tone de dioxid de carbon, economisind 60.000 de barili de petrol, care ar fi fost folositi pentru a produce 2.5 miliarde de PET-uri clasice.

Cum va fi comunicata introducerea tehnologiei PlantBottle in Romania


Pe etichetele sticlelor de Dorna fabricate prin PlantBottle au fost introduse deja un mesaj si un logo specifice, iar in magazinele in care se vor comercializa vor exista materiale de comunicare care le vor semnaliza.

Posterul de promovare al PET-ului fabricat prin tehnologia PlantBottle
Posterul de promovare al PET-ului fabricat prin tehnologia PlantBottle

In plus, Coca-Cola va comunica introducerea noului ambalaj printr-un spot de promovare:
Obiectivul companiei Coca-Cola este acela de a inlocui pana in 2020 si cealalta componenta a PET-urilor, ATP, cu materii prime obtinute din plante si de a aplica tehnologia PlantBottle la toate produsele din portofoliu.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro

4650

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Coca-Cola HBC Romania | Protectia mediului | Produse responsabile | Achizitii responsabile

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro