RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


CNPCD cauta parteneri pentru dezvoltarea eco-inovarii in Romania

CNPCD cauta parteneri pentru dezvoltarea eco-inovarii in Romania

Organizatia ii invita pe reprezentantii interesati din mediul academic, public, privat si ONG sa se alature retelei.

(16 iun 2015)

Asociatia “Centrul National pentru Productie si Consum Durabile” (CNPCD) a lansat recent un proiect prin intermediul caruia isi propune sa promoveze si sa sustina dezvoltarea unor initiative ecologice inovatoare in Romania.

Proiectul se numeste “ECOPartener: parteneriat pentru eco-inovare” si este co-finantat de guvernul elvetian. Lansarea proiectului a avut loc vinerea trecuta, in Bucuresti.

Cine a participat la lansare


La evenimentul de lansare, au participat reprezentanti ai unor institutii, organizatii sau companii care activeaza in domeniul eco-inovarii sau al dezvoltarii durabile.

Participanti la eveniment
Participantii la evenimentul de lansare

Au vorbit despre eco-inovare:
 • Mariana Voicu, Conducatoarea Directiei de Politici Industriale in Ministerul Economiei;
 • Luminita Ghita, Director Dezvoltare Durabila in Ministerul Mediului, Padurilor si Apelor;
 • Domnica Cotet, reprezentant Cidaf - Centrul de Inovare si Dezvoltare de Afaceri;
 • Daniel Cosnita, Presedinte CLUSTERO, Asociatiei Clusterelor din Romania;
 • Aida Szilagyi si Andrei Churican, reprezentati ai CNPCD.

Lor li s-au alaturat numerosi stakeholderi interesati sa dezvolte eco-inovarea in Romania. Dintre acestia, ii amintim pe:
 • Eugen-Anton Cincu, consilier Eco Solution, companie care a dezvoltat o instalatie de gazeificare unica in Romania, prin care deseurile pot fi transformate in energie electrica;
 • Raluca Ouriaghli, Manager Ateliere Fara Frontiere, organizatie care sprijina infiintarea de intreprinderi sociale; pana acum, au infiintat un atelier de reconditionare a echipamentelor IT si unul de reciclare a bannerelor publicitare;
 • George Bala, initiatorul Centrului de Transfer Tehnologic si Inovare;
 • Maria Bersc, reprezentant al Asociatiei Teritoriale pentru Energie si Eficienta Energetica.

Ce s-a discutat la lansarea proiectului


Participantii la eveniment au aflat ce este eco-inovarea, de ce este nevoie de aceasta, ce beneficii aduce ea companiilor, cum se pot finanta initiativele eco-inovatoare, dar si care este legislatia care incurajeaza astfel de initiative.
Conform specialistilor Comisiei Europene, eco-inovarea presupune “imbunatatirea sau introducerea unui nou produs, serviciu, proces, schimbare organizationala sau strategie de marketing, prin care se reduce consumul de resurse si se diminueaza emisiile de substante toxice de-a lungul intregului ciclu de viata”.

Un exemplu de eco-inovare este inventarea sistemului care permite reducerea cantitatii de apa folosita la vasul de toaleta. Sistemul “dual flush” a fost introdus in 1980 de catre producatorul de instalatii sanitare Caroma si a fost adoptat apoi pe scara larga.

Acesta este un exemplu de eco-design, insa eco-inovarea poate fi aplicata in oricare dintre stadiile de dezvoltare ale unui produs/serviciu: in faza de proiectare, de realizare, de utilizare, de reutilizare sau de reciclare.
Organizatorii conferintei au explicat si de ce este nevoie de promovarea si sustinerea eco-inovarii in Romania. Conform statisticilor europene, suntem pe locul 21 din 28 la eco-inovare, in conditiile in care ne confruntam cu probleme sociale grave, precum faptul ca:
 • doar 50% din populatie are acces la apa potabila;
 • doar 57% din populatia din mediul urban si 4% din cea din mediul rural au acces la canalizare;
 • reciclam sub 3% din deseurile pe care le producem;
 • irosim 40% din ceea ce consumam;

Reprezentantii CNPCD sustin ca aceste probleme pot fi rezolvate cu ajutorul eco-inovarii. Printre beneficiile domeniului, ei au mentionat:
 • beneficii economice: reducerea costurilor cu materia prima si cu energia, crearea de noi produse sau servicii si patrunderea pe noi piete, conceperea unor noi modele de afaceri;
 • beneficii pentru mediu: managementul sustenabil al resurselor naturale, conservarea biodiversitatii si a ecosistemelor, combaterea schimbarilor climatice;
 • beneficii pentru societate: crearea de noi locuri de munca, sustenabile;
 • beneficii pentru mediul politic: securizarea materialelor, justete in alocarea resurselor.
Si reprezentantii Ministerului Mediului vad eco-inovarea ca pe o oportunitate. Luminita Ghita, Director Dezvoltare Durabila in Ministerul Mediului, Padurilor si Apelor, a declarat:
Romania are niste oportunitati foarte mari de dezvoltare economica verde: agicultura ecologica este o oportunitate de dezvoltare; eco-turismul poate fi dezvoltat datorita peisajelor pe care noi le avem si alte state nu le au; traditiile si cultura pot fi valorificate. Toate acestea trebuie puse intr-un plan national de dezvoltare durabila, care trebuie implementat, nu pus intr-un sertar.
Luminita Ghita, Director Dezvoltare Durabila in Ministerul Mediului, Padurilor si Apelor
Luminita Ghita, Director Dezvoltare Durabila in Ministerul Mediului, Padurilor si Apelor

Ce si-au propus organizatorii in urma intalnirii


Prin evenimentul de lansare al proiectului, reprezentantii CNPCD si-au propus sa atraga colaborarea unor companii sau organizatii interesate de eco-inovare si sa formeze astfel:
 • o retea nationala de organizatii si grupuri interesate de cercetare in domeniul eco-inovarii, cu ajutorul carora sa identifice solutii care sa poata fi propuse ulterior companiilor;
 • un club al companiilor verzi, carora sa le ofere acces la workshop-uri in domeniul eco-inovarii;
 • o retea de experti in eco-inovare, dupa instruirea lor in domeniul economiei circulare.

Detalii despre proiect


Proiectul “ECOPartener: parteneriat pentru eco-inovare” se va desfasura pe o perioada de 2 ani si va fi gestionat de Asociatia “Centrul National pentru Productie si Consum”, alaturi de Asociatia Clusterelor din Romania si de un partener elvetian, respectiv Asociatia pentru Dezvoltarea Economiei Circulare din Geneva.
logo_finantator.jpg
Proiectul are o valoare totala de peste 230.000 de euro si a fost co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei, prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa. Puteti afla mai multe informatii despre proiect si despre cum puteti adera la retea de pe site-ul CNPCD.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro

1471

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Evenimente CSR | Tendinte CSR | Protectia mediului | Dezvoltare comunitara

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.