RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

GDF SUEZ

Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro

Va recomandam:


Advertisement


Cercetare despre influenta abuzului de alcool asupra educatiei copiilor, finantata de Ursus

Cercetare despre influenta abuzului de alcool asupra educatiei copiilor, finantata de Ursus

Aflati rezultatele cercetarii, recomandarile autorilor si motivul pentru care compania a decis sa o finanteze.

(02 dec 2014)

Ursus Breweries a publicat recent rezultatele unei  cercetari despre influenta comportamentului si educatiei oferite de un parinte consumator de alcool asupra tendintei copilului de a consuma la randul lui alcool in exces.

Cercetarea a fost realizata de catre Demos, una dintre cele mai importante organizatii de tip think-tank in domeniul educatiei din Marea Britanie, impreuna cu Institutul de Politici Publice Bucuresti, prin divizia Data Research. Specialistii au aplicat 1062 de chestionare si au realizat 26 de interviuri, cu parinti care provin din familii in care cel putin un parinte a fost considerat alcoolic.

Va prezentam in continuare cele mai importante concluzii ale cercetarii, precum si recomandarile autorilor cu privire la politicile publice pe care institutiile din Romania ar trebui sa le adopte pentru prevenirea consumului de alcool in exces in randurile tinerelor generatii.

Concluziile cercetarii


 • Familiile in care parintii sunt consumatori de alcool se confrunta si cu alte probleme.

  Printre acestea, se numara: somajul, bolile cronice, decese in familie sau probleme de sanatate mintala.
 • Consumul de alcool influenteaza procesul de educatie al copiilor.

  Cercetarea arata ca, cel mai adesea, consumul de alcool a condus la neglijenta, violenta sau la educarea necorespunzatoare a copiilor.
 • Consumul de alcool influenteaza comportamentul parintelui.

  Conform cercetarii, un parinte alcoolic e predispus sa adopte o atitudine mai severa, mai abuziva sau de neimplicare, in comparatie cu un parinte non-alcoolic.
 • Tendinta de a consuma alcool in exces se transmite din generatie in generatie.

  Mare parte dintre respondentii cercetarii care au declarat ca ei insisi consuma alcool in cantitati ridicate au raportat ca si parintii lor o faceau.

  De asemenea, parintii care au declarat ca sunt consumatori de alcool au identificat si la copiii minori o tendinta de a consuma alcool in exces.
 • Exista o corelatie intre stilul parental autoritar si consumul de alcool.

  Conform cercetarii, parintii clasificati ca “autoritari” au declarat un consum mai mare sau mai frecvent de alcool, atat in ceea ce ii priveste pe ei insisi, cat si pe copiii lor.

  De asemenea, copiii acestora au raportat la randul lor ca sunt mai mari consumatori de alcool decat aceia care nu au avut parinti autoritari.

Recomandarile autorilor


Autorii cercetarii recomanda autoritatilor publice centrale si locale, ONG-urilor si industriei alcoolului:
 • sa elaboreze o strategie nationala cu privire la consumul de alcool, in care sa prezinte prioritatile si responsabilitatile partilor implicate referitor la cresterea si educarea copiilor;
 • sa desfasoare campanii de informare, prin care sa prezinte legatura dintre educatia copiilor si consumul de alcool al parintilor;
 • sa convinga medicii generalisti sa intervina atunci cand constata ca un parinte consuma alcool, oferindu-i acestuia din urma consiliere;
 • sa suplimenteze investitiile in programele de interventie precoce in familiile cu probleme.

Motivatia URSUS pentru finantarea studiului


Incurajarea consumului responsabil de alcool este una dintre directiile strategiei de CSR ale companiei Ursus Breweries.

Robert Uzuna, Corporate Affairs Director Ursus Breweries, a motivat decizia de a finanta cercetarea:

  Robert Uzuna, Corporate Affairs Director Ursus BreweriesSustinerea Ursus Breweries pentru studiul Demos, ca initiativa de pionierat absolut in Romania, reprezinta o continuare a eforturilor constante pe care le intreprindem prin platforma noastra www.desprealcool.ro, cat si prin programe si initiative specifice menite sa previna un consum abuziv de alcool si consumul de alcool de catre minori. Speram ca rezultatul muncii de peste un an a co-autorilor si consultantilor, intr-un format care a beneficiat inclusiv de aportul nemijlocit al altor actori institutionali reuniti in Comitetul Consultativ, sa produca prin recomandarile facute ecourile necesare si sa genereze implementarea de masuri concrete de catre autoritati si alti actori interesati”.

Cercetarea Demos este prima astfel de cercetare realizata in Romania, in conditiile in care tara noastra s-a situat in 2010 pe locul al cincilea in ceea ce priveste consumul de alcool per cap de locuitor, la nivel mondial.

Puteti afla mai multe detalii despre rezultatele cercetarii din raportul publicat pe site-ul Demos.

Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro

1275

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Cercetari CSR | Educatie

Iti recomandam si articolul:

GRI: cum raportezi despre initiativele de integrare a persoanelor cu dizabilitati

Companiile si organizatiile au la dispozitie un ghid cu recomandari GRI, dar si exemple de buna-practica ale unor companii active in domeniu


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.