RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Cele mai performante orase in reciclarea deseurilor, premiate de Eco-Rom Ambalaje

Cele mai performante orase in reciclarea deseurilor, premiate de Eco-Rom Ambalaje

Aflati ce municipalitati au colectat cea mai mare cantitate de deseuri si care au avut cele mai bune campanii de educare a populatiei.

(18 sep 2014)

Municipiul Sfantu Gheorghe a fost desemnat municipiul cu cele mai bune performante in colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje, in cadrul unei competitii organizate de Eco-Rom Ambalaje. Este vorba despre “Orasul Reciclarii”, concurs aflat la cea de-a doua editie si sustinut de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.

Pana in luna ianuarie 2014, Eco-Rom Ambalaje a invitat primariile tuturor municipiilor de judet din Romania sa se inscrie in competitie. Anul acesta, au participat 32 de municipalitati, cu 60% mai mult decat la prima editie.

In perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2014, acestea au incurajat colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje, prin actiuni administrative, de informare si de educare a populatiei. Ca rezultate, doar pe parcursul competitiei, au fost colectate separat peste 6.700 de tone de deseuri de ambalaje, iar peste 4 milioane de romani au aflat despre importanta reciclarii.

Cele mai performante orase in reciclarea deseurilor

Inmanarea marelui premiu
Sfantul Gheroghe a obtinut cel mai mare punctaj la evaluarea finala, demonstrand ca detine cel mai performant sistem de colectare separata a deseurilor de ambalaje dintre cele 32 de municipalitati participante. Ca premiu, organizatorii vor amenaja in oras o zona de relaxare realizata din materiale reciclate si cu acces gratuit la internet, in valoare de 12.000 euro.

Nu doar Sfarntul Gheorghe s-a facut remarcat. Au mai fost acordate premii, pentru:
  • cantitatea de deseuri colectate separat per locuitor: Targu Secuiesc, Vaslui, Roman, Satu Mare, Slobozia si Drobeta Turnu-Severin;
  • calitatea sistemului de colectare: Odorheiu Secuiesc, Ploiesti, Tulcea, Craiova, Suceava si Braila;
  • cea mai mare cantitate de deseuri colectate separat: Constanta, Arad, Bacau, Cluj-Napoca si Sectorul 3 Bucuresti;
  • promovarea reciclarii: Iasi, Slatina, Calarasi, Barlad si Sectorul 6 Bucuresti;
  • cele mai recent introduse sisteme de colectare separata a deseurilor;
  • prima inscriere in competitie: Focsani.

In plus, au primit premii speciale municipiile: Zalau - pentru cele mai multe deseuri colectate separat per locuitor; Medias si Deva - pentru evolutia calitatii serviciului de colectare separata; Targu Jiu si Brasov - pentru campaniile de informare si educare a populatiei;

Participantii la competitia 'Orasul Reciclarii' 2014
Participantii la competitia ’Orasul Reciclarii’ 2014

Gala de premiere din acest an s-a remarcat printr-o tematica inedita. Competitia a fost prezentata ca o ”batalie” a oraselor, care au devenit ”cetati”, care si-au mobilizat ”armamentul” sistemului de colectare selectiva a deseurilor si care ”au trambitat” despre reciclare populatiei.

Competitia, parte din strategia de promovare a reciclarii a Eco-Rom Ambalaje


Competitia ”Orasul Reciclarii” face parte din initiativele Eco-Rom de incurajare a colectarii selective si reciclarii deseurilor de ambalaje in Romania. Sorin Cristian Popescu, Directorul General al Eco-Rom Ambalaje, ne-a prezentat motivele pentru care este organizata:
Sorin Cristian Popescu, Directorul General al Eco-Rom AmbalajeRolul acestei competitii este acela de a dinamiza activitatea autoritatilor locale in ceea ce priveste colectarea selectiva a deseurilor de la populatie. Trebuie reamintit faptul ca exista 2 mari entitati responsabile cu gestiunea deseurilor de ambalaje in Romania, conform legislatiei nationale, respectiv: autoritatile locale si industria. Industria este cea care plateste pentru ca activitatea de colectare sa produca rezultate, iar autoritatile locale au obligatia sa asigure mecanismul de infrastructura, logistica si informare a populatiei.
Sorin Cristian Popescu a mai precizat ca este nevoie de sprijin legislativ si de aplicarea de amenzi pentru ca sistemul de colectare selectiva si reciclare a deseurilor de ambalaje sa functioneze si la noi precum in tarile cele mai performante in aceasta privinta.

Se pare ca de un real ajutor va fi Legea 99/2014 privind serviciul public de salubrizare, lege promulgata recent, care mentioneaza pentru prima data ca autoritatile locale sunt detinatoarele de drept ale deseurilor populatiei si interzice, tot pentru prima data, furtul din containere a deseurilor reciclabile.

Trebuie mentionat ca Romania si-a indeplinit obiectivele asumate fata de Uniunea Europeana in ceea ce priveste reciclarea deseurilor, conform unui raport al Eco-Rom Ambalaje. La nivel national, s-a reciclat anul trecut 55% din cantitatea totala de deseuri pusa pe piata, 72% din aceasta cantitate fiind reciclata prin contributia Eco-Rom Ambalaje.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro

2947

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Eco-Rom Ambalaje | Evenimente CSR | Protectia mediului | Reciclare

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro