RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Camera de stimulare multisenzoriala la un liceu de nevazatori, dotata cu sprijinul Fundatiei Orange

Camera de stimulare multisenzoriala la un liceu de nevazatori, dotata cu sprijinul Fundatiei Orange

De terapia din aceasta camera vor beneficia 120 de copii cu deficiente de vedere, inscrisi la singurul liceu special din zona de NE a tarii.

(31 oct 2014)

Fundatia Orange Romania a finantat amenajarea unei camere multisenzoriale la Liceul Special “Moldova”, singurul liceu pentru elevi cu deficiente de vedere din Nord-Estul tarii.

Aici, sunt inscrisi 120 de copii cu probleme, din toate cele 6 judete ale Moldovei. Acestia vor beneficia de terapie specializata, prin care cadrele didactice ii vor invata cum sa se foloseasca de simturile neafectate, pentru a se orienta in lumea inconjuratoare.

Elevi ai Liceului Special “Moldova”, in camera multisenzoriala

De ce au nevoie nevazatorii de stimulare multisenzoriala


Copiii cu deficiente de vaz intampina dificultati serioase in cunoasterea lumii inconjuratoare, din cauza ca nu isi pot forma reprezentari vizuale a lucrurilor si fiintelor cu care interactioneaza. Frica de necunoscut ii determina adesea sa se inchida in ei insisi si sa se izoleze de societate.

Situatia este cu atat mai grava cu cat autoritatile romane nu fac mai nimic pentru a le facilita integrarea. Conform unui raport EurActiv, Romania are cea mai mare rata de somaj a persoanelor nevazatoare din UE: aproximativ 90%. In aceste conditii, orice proiect care ii ajuta sa se integreze in societate este benefic.

Cum ii ajuta pe nevazatori stimularea multisenzoriala


Intr-o camera de stimulare multisenzoriala, cei cu deficiente de vedere pot invata cum sa se foloseasca de celelalte simturi de care dispun pentru a se orienta si a se misca in siguranta.

Iata cateva dintre instrumentele din camera amenajata la Liceul Special “Moldova”, alaturi de functionalitatile lor:
  • o perdea alcatuita din fibre optice, prin care trece lumina de diverse culori si intensitati; o coloana cu bule de aer colorate, actionata de o telecomanda prin care se poate comanda combinarea culorilor; un sistem compus dintr-un microfon si o cutie luminoasa care afiseaza culorile curcubeului atunci cand exista un stimul auditiv;

    Aceste instrumente pot fi folosite doar de elevii a caror vedere este numai partial afectata. Cu ajutorul lor, copiii pot invata culorile si proprietatile lor.
  • o saltea cu apa, conectata la o combina audio, care vibreaza in functie de intensitatea muzicii, ajutand copilul sa se relaxeze si sa invete diferenta intre cald si rece.
  • obiecte pentru stimulare tactila, precum discuri cauciucate de diverse forme sau mingi cu tepi, cu ajutorul carora elevii nevazatori invata proprietatile materialelor: asperitatea, forma, duritate etc.
  • infuzoare cu arome, care ii ajuta pe copii sa asocieze mirosurile cu diverse obiecte (citrice, flori etc.)
Dotari ale camerei multisenzoriale amenajate la Liceul Special 'Moldova'
Dotari ale camerei multisenzoriale amenajate la Liceul Special “Moldova”

Investitia Fundatiei Orange, una strategica


Proiectul Liceului Special “Moldova” se va desfasura pe parcursul a 6 luni. Dupa aceasta perioada, echipamentul de stimulare multisenzoriala va ramane insa la liceu si va fi folosit si pentru terapia generatiilor viitoare.

Investitia Fundatiei Orange a fost de 95.000 de lei si a fost obtinuta in urma participarii liceului la competitia de granturi “Lumea prin culoare si sunet”. Valoarea totala a proiectului depaseste 112.000 de lei.

Pentru fundatie, finantarea acordata se inscrie in directia deja consacrata, cea de sprijinire a proiectelor care faciliteaza accesul persoanelor cu dizabilitati de auz sau de vedere la cultura si educatie.

Mai multe detalii puteti afla de pe site-ul Fundatiei Orange.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


3353

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Orange Romania | Proiecte ONG | Educatie

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.