RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Bune-practici in lupta impotriva schimbarilor climatice

Bune-practici in lupta impotriva schimbarilor climatice

Aflati dintr-un raport CDP ce fac marile orase pentru a limita impactul schimbarilor climatice asupra activitatii economice ale companiilor.

(28 aug 2014)

Carbon Disclosure Project, celebra organizatie care pune la dispozitia companiilor si autoritatilor un sistem global de masurare a impactului asupra mediului, a publicat un recent un raport despre masurile pe care le iau autoritatile marilor orase si companiile care au operatiuni in acestea, pentru a limita impactul negativ pe care il au schimbarile climatice asupra activitatii lor.

Raportul, "Protecting our capital ", are la baza date obtinute de la municipalitatile din 207 orase. Aproape jumatate dintre acestea au raportat ca au propriile planuri de adaptare la evolutiile climei, iar peste 75% recunosc riscurile pe care schimbarile climatice le pot avea asupra mediului de afaceri.

Conform raportului, pana in 2030, s-ar putea ca aceste schimbari sa puna in pericol active estimate la 4 trilioane de dolari. Atat autoritatile, cat si companiile iau masuri pentru a diminua riscurile cauzate de fenomene precum temperaturi ridicate, averse, inundatii sau secete.

Riscuri de mediu cu cel mai mare impact negativ asupra activitatii economice
Riscuri de mediu cu cel mai mare impact negativ asupra activitatii economice

Iata cateva exemple de buna-practica inventariate in raport, cu scopul de a oferi inspiratie si pentru alte comunitati:
 • exemple de masuri pentru limitarea impactului inundatiilor

  Autoritatile din Toronto au sesizat pericolul pe care l-ar putea avea precipitatiile abundente asupra activitatii unor agenti economici. De exemplu, daca ploile ar avaria tevile prin care cea mai mare companie de gaze din oras isi livreaza produsul catre consumatori, furnizarea gazelor ar fi oprita, cauzand daune de milioane de dolari. Prin urmare, pe langa masurile luate de compania de gaze, municipalitatea a alocat peste 90 de milioane de dolari din 2003 pana in 2008, pentru consolidarea fundatiilor cladirilor avariate de inundatii si imbunatatirea controlului asupra surselor de apa.

  O situatie similara se intalneste si in Caieiras, Sao Paulo, Brazilia. Aici, raul care strabate orasul il inunda adesea, afectand activitatea economica. Autoritatile au alocat 5,3 milioane de dolari ca sa largeasca albia, marind astfel capacitatea debitului.

  O alta cauza a inundatiilor o reprezinta cresterea nivelului marilor si oceanelor. In orasele situate in imediata apropiere a coastelor, precum Hong Kong, cladirile sunt adesea avariate de revarsari. Administratia locala din Hong Kong a investit 2,7 miliarde de dolari in largirea albiilor si in construirea unor rezervoare subterane de stocare a apei si a unor tuneluri pentru scurgerea ei.
 • exemple de masuri pentru limitarea impactului temperaturilor ridicate

  San Diego se confrunta adesea cu incendii cauzate de seceta si temperaturi ridicate. Avarierea infrastructurii electrice este doar una dintre consecinte. In aceasta situatie, autoritatile orasului au elaborat si au implementat un plan de management al resurselor de apa, pentru a le identifica si a le conserva, dar si pentru gasirea celor mai bune solutii de eficientizare a consumului de apa pentru operatorii economici.

  Un alt oras care are de suferit in urma cresterii temperaturilor este Londra. Aici, schimbarea de clima a condus la o cerere mai mare pentru aparate de aer conditionat. Functionarea lor nu face altceva decat sa sporeasca problema, prin emisiile pe care le emit in atmosfera. Este practic un proces iterativ, pe care autoritatile incearca sa-l stopeze. Investesc aproape 200.000 de dolari pe an intr-un program de consiliere pentru companii si dezvoltatori, pe care ii ajuta sa identifice solutii de eficientizare a cladirilor (prin folosirea unor sisteme de incalzire pasiva, a luminii naturale si prin construirea de pereti si acoperisuri verzi etc.).

  Acoperis verde in Londra
  Acoperis verde in Londra

  Si in Lisabona temperaturile ridicate creeaza probleme agentilor economici, care sunt nevoiti sa plateasca facturi mult mai mari pentru consumul de energie. Autoritatile au elaborat un plan pentru construirea unei infrastructuri care sa permita captarea apei si sa reduca efectele negative ale caldurii.
Prin toate aceste exemple de buna-practica, autorii raportului incearca sa incurajeze colaborarea dintre autoritati si companii, in vederea initierii unor actiuni care sa limiteze efectele incalzirii climatice asupra activitatii economice din orase.

Pentru mai multe astfel de exemple si alte concluzii ale raportului, puteti accesa site-ul CDP.


2464

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Cercetari CSR | Protectia mediului | Tendinte CSR | Investitii sustenabile | Stakeholder engagement

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro