RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Biblioteca Nationala a devenit accesibila pentru nevazatori, cu sprijinul Fundatiei Orange

Biblioteca Nationala a devenit accesibila pentru nevazatori, cu sprijinul Fundatiei Orange

Cu ajutorul unor tehnologii performante, persoanele cu deficiente de vedere pot consulta toate documentele si informatiile din biblioteca.

(01 dec 2013)

Biblioteca Nationala a Romaniei a devenit a doua institutie culturala din Romania complet accesibila persoanelor cu deficiente de vedere, printr-un proiect finantat de Fundatia Orange Romania.

Proiectul se numeste “DReam (Digital Resourcess - easy to access and manage)” si a constat in achizitionarea si instalarea unor tehnologii inovatoare, care ii ajuta pe nevazatori sa consulte toate documentele si informatiile disponibile in cadrul Bibliotecii.

Printre aceste tehnologii, se numara:
  • Persoanele cu deficiente de vedere au la dispozitie tehnologii performante, care le permit consultarea tuturor informatiilor din cadrul Bibliotecii Nationale.cititoare de ecran, adica soft-uri care redau vocal, in mai multe limbi, informatia afisata pe monitorul computerului;
  • magnificatoare de ecran, adica soft-uri care afiseaza informatia marita sau evidentiata prin contrast, astfel incat persoanele cu vedere slaba sa o poata parcurge mai usor;
  • un televizor cu circuit inchis: acest dispozitiv este format dintr-o camera foto care scaneaza orice tip de document tiparit si un ecran pe care se proiecteaza imaginea documentului, marita sau evidentiata prin diverse culori si contraste;
  • dispozitive si soft-uri performante care scaneaza documentele si afiseaza informatia pe ecrane sau o redau vocal in maximum 2 secunde, oferind si posibilitatea salvarii lor in diverse formate;
  • un dispozitiv care permite redarea vocala a unui document aproape instant, dupa ce acesta a fost fotografiat;
  • o imprimanta Braille, care tipareste informatia in relief;
  • dispozitive de lectura a cartilor in format DAISY (digital talking book). Acesta este un format audio care, spre deosebire de o carte audio traditionala, ofera utilizatorului si alte functii in afara de cea de citire. Utilizatorul poate cauta informatia, poate pune semne de carte sau poate consulta in acelasi timp referinte sau informatii suplimentare;
  • o colectie de carti electronice si carti audio.
Aceste dispozitive au fost instalate deja in majoritatea spatiilor destinate publicului, desi initial se dorea crearea unei sali speciale pentru persoanele cu deficiente de vedere. Insa, pentru a evita izolarea lor, s-a decis integrarea aparaturilor in spatiile comune.

Tot in cadrul proiectului, vor fi realizate planuri in relief ale cladirii bibliotecii, cu indicatii in alfabetul Braille. In plus, coordonatorii proiectului sunt dispusi sa ofere consultanta institutiilor culturale care doresc sa isi accesibilizeze cladirile, produsele sau serviciile.

O parte dintre tehnologiile puse la dispozitia nevazatorilor de Biblioteca Nationala a Romaniei, cu sprijinul Fundatiri Orange.

Acces la cunoastere pentru 110.000 de persoane cu deficiente de vedere


Proiectul "DReam" are rolul de a oferi persoanelor cu deficiente de vedere sanse egale in ceea ce priveste accesul la informatie. Conform datelor "Agentiei Nationale pentru Persoanele cu Handicap”, in Romania existau in luna iunie 2013 peste 110.000 de persoane cu deficiente de vaz. Accesul lor la resurse culturale este insa limitat.

Detalii despre proiect pot fi gasite pe site-ul Bibliotecii NationaleDin acest motiv, Fundatia Orange Romania a decis sa acopere mare parte din costurile proiectului, contribuind cu peste 86.000 RON, din investitia totala de aproximativ 100.000 RON. Conform reprezentantilor Fundatiei, proiecte precum “DReam” contribuie la integrarea persoanelor cu deficiente de vedere in campul muncii si reprezinta o prioritate pentru strategia de CSR a companiei Orange.

Mai multe detalii despre proiectul "DReam" puteti gasi pe site-ul Bibliotecii Nationale sau pe Pagina de Facebook a proiectului.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro

3245

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Orange Romania | Produse responsabile | Incluziune si diversitate | Cultura

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro