RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Banca Mondiala: 3 pasi pentru o economie fara emisii de carbon

Banca Mondiala: 3 pasi pentru o economie fara emisii de carbon

Aflati ce pot face guvernele pentru a reduce complet emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2100 si ce rol au companiile in acest proces.

(18 mai 2015)

Banca Mondiala a publicat recent un raport pe care guvernele il pot folosi pentru a incetini schimbarile climatice si pentru a reduce la 0 emisiile de gaze cu efect de sera, pana in 2100.

Raportul propune 3 etape pentru atingerea acestor obiective si avertizeaza asupra consecintelor economice pe care le-ar putea avea amanarea adoptarii lor. Conform specialistilor Bancii Mondiale, in 2030, va fi cu 50% mai scump sa limitam cresterea temperaturilor la 2°C.

Costurile amanarii actiunilor

Costurile amanarii actiunilor

Rachel Kyte, Vicepresedinta Bancii Mondiale si Responsabila cu Schimbarile Climatice, a declarat:Rachel Kyte, Vicepresedinta Bancii Mondiale si Responsabila cu Schimbarile Climatice
Alegerile pe care le facem astazi influenteaza evolutia emisiilor de gaze cu efect de sera pe timp indelungat si lasa comunitatile vulnerabile in fata impactului schimbarilor climatice. Pentru a atinge performanta de a avea emisii 0 inainte de finalul acestui secol, trebuie sa revizuim modul de functionare al economiei la nivel global. De aceea, Banca Mondiala se concentreaza pe identificarea celor mai potrivite politici care sa permita aceasta schimbare.
Iata pasii propusi de Banca Mondiala:

Planificarea pe termen lung


Autorii raportului sustin ca guvernele ar trebui sa stabileasca strategii pe termen lung, pentru limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera si a schimbarilor climatice. Astfel, ar putea sa asigure un viitor sustenabil si sa descurajeze investitiile in ceea ce specialistii numesc “stranded assets” (active care se vor devaloriza intr-un mediu afectat semnificativ de emisii de dioxid de carbon).

Iata ce recomanda autorii ghidului guvernelor:
  • sa incurajeze trecerea de la folosirea combustibililor fosili pentru producerea energiei la utilizarea unor surse regenerabile de energie;
  • sa incurajeze dezvoltarea si adoptarea de echipamente electrice, in locul celor care functioneaza cu ajutorul combustibililor fosili;
  • sa sprijine eficientizarea energetica;
  • sa contribuie la neutralizarea amprentei de carbon, prin asigurarea unui management eficient al folosirii padurilor si solului.

Solutiile propuse de specialistii Bancii Mondiale
Solutiile propuse de specialistii Bancii Mondiale

Taxarea emisiilor de dioxid de carbon


Raportul recomanda guvernelor sa introduca taxe prin care sa oblige industriile cu emisii mari de carbon sa plateasca pentru daunele provocate asupra mediului inconjurator. Autorii sustin ca, astfel, se vor strange fonduri pentru a repara raul creat de industriile poluatoare si vor fi incurajate initiativele economice cu emisii reduse.

Simultan, raportul recomanda introducerea unor masuri care sa incurajeze investitiile in tehnologii verzi. Printre acestea, se numara:
  • elaborarea unor standarde de performanta in domeniul eficientei energetice;
  • introducerea unor facilitati fiscale pentru constructia de vehicule eficiente energetic sau pentru industriile cu emisii de carbon scazute;
  • adoptarea unor reglementari care sa oblige producatorii de energie sa obtina un anumit procent din energia generata din surse regenerabile.

Facilitarea tranzitiei spre o economie nepoluanta


Conform raportului, trecerea de la o economie producatoare de mari emisii de carbon la una cu emisii reduse nu e posibila fara oferirea de compensatii procatorilor carora li se cere sa renunte la activitatea pe care o au. Autorii sustin ca, altfel, schimbarea nu va fi posibila, intrucat acesti actori au capacitatea de a bloca adoptarea reformelor.

Raportul mai sugereaza guvernelor sa incerce sa explice marilor poluatori avantajul competitiv pe care l-ar avea odata cu trecerea la un model de business cu emisii reduse de carbon. Totodata, pentru ca trecerea sa se poata realiza, guvernele trebuie sa faciliteze conversia profesionala a muncitorilor din industriile poluante.

In orice caz, autorii sugereaza ca riscurile tranzitiei nu sunt imposibil de administrat. Mai mult, detaliaza maniera in care acest lucru se poate realiza.

Puteti afla mai multe despre masurile concrete propuse de Banca Mondiala pentru asigurarea unei economii cu emisii reduse, descarcand raportul de pe site-ul institutiei sau consultandu-l mai jos:
Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro

2216

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Cercetari CSR | Protectia mediului | Tendinte CSR

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro