RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Ban Ki-moon: 2015, an decisiv pentru sustenabilitate

Ban Ki-moon: 2015, an decisiv pentru sustenabilitate

Aflati ce le recomanda Secretarul General al ONU statelor membre, pentru asigurarea unei dezvoltari durabile a planetei.

(07 ian 2015)

In luna decembrie a anului trecut, Ban Ki-moon, Secretarul General al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), a prezentat Ansamblului General un raport despre progresul de pana acum in domeniul sustenabilitatii si despre masurile pe care statele membre ar trebui sa le ia in 2015, pentru a asigura o dezvoltare durabila a planetei.   

Raportul se numeste “The Road to Dignity by 2030: Ending Poverty, Transforming All Lives and Protecting the Planet” si poate fi consultat pe site-ul Natiunilor Unite.

Negocieri la nivel inalt, pentru adoptarea unei noi agende a sustenabilitatii


Anul acesta, vor avea loc 3 intalniri internationale la nivel inalt, in cadrul carora se va stabili agenda sustenabilitatii post-2015.  Este vorba despre:
 • Conferinta Internationala pentru Finantarea Dezvoltarii, care va avea loc la Addis Ababa in iulie;
 • un summit special al Natiunilor Unite, in cadrul carora liderii statelor membre vor adopta o noua agenda de dezvoltare, care va curpinde si un set de obiective pentru asigurarea sustenabilitatii; summit-ul va avea loc in luna septembrie, la New York;
 • o conferinta ONU pe tema schimbarilor climatice, in cadrul careia va fi adoptat un nou acord climatic global; conferinta va avea loc la Paris, in luna decembrie.
Ban Ki-moon si-a exprimat in cadrul raportului speranta ca deciziile luate la aceste intalniri vor asigura eradicarea completa a saraciei la nivel global, pana in 2030:Ban Ki-moon, Secretarul General al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU)
Anul 2015 ofera liderilor globali si oamenilor in general sansa unica de pune capat saraciei si de a transforma lumea, cu scopul de a satisface mai bine nevoile populatiei si de a asigura schimbarea economica necesara, protejand totodata mediul, garantand pacea si respectand drepturile omului.

Recomandarile Secretarul General al ONU


In cadrul raportului, Ban Ki-moon recomanda statelor membre sa tina cont in timpul negocierilor viitoare de urmatoarele 6 elemente:

Cele 6 elemente esentiale pentru asigurarea sustenabilitatii
Cele 6 elemente esentiale pentru asigurarea sustenabilitatii

 • demnitatea umana

  Secretarul ONU a precizat faptul ca asigurarea demnitatii este necesara pentru a eradica saracia si pentru a elimina inegalitatile. Acesta a atras atentia statelor asupra necesitatii de include pe agenda obiective referitoare la garantarea oportunitatilor de sanse pentru femei, tineri, minoritati, populatii indigene, persoane cu dizabilitati, persoane in varsta, migranti si persoane defavorizate.
 • oameni

  Conform raportului, pentru a asigura buna-starea oamenilor, statele ar trebui, printre altele: sa asigure servicii medicale accesibile; sa previna mortalitatea infantila si malnutritia; sa asigure imunizarea populatiei; sa contribuie la eradicarea malariei, virusului HIV/SIDA si a tuberculozei; sa asigure accesul la apa si salubritate; sa promoveze un stil de viata sanatos.

  In plus, Ban Ki-moon a recomandat in special adoptarea unor masuri care sa garanteze accesul la cunoastere, sanatate si oportunitati de dezvoltare pentru femei si copii.
 • prosperitate

  Raportul recomanda statelor sa ia masuri care: sa garanteze accesul tuturor categoriilor de oameni la oportunitati de munca decente, la protectie sociala si la servicii financiare; sa stimuleze inovatia si investitiile sustenabile in infrastructura, asezari umane, industrializare, IMM-uri, energie si tehnologie; sa transforme modelele actuale de business si sa asigure economii sustenabile si incluzive.
 • planeta

  Printre masurile care se impun pentru protejarea planetei, raportul mentioneaza: diminuarea schimbarilor climatice prin reducerea emisiilor; stoparea pierderii biodiversitatii; oprirea desertificarii si a folosirii nesustenabile a pamantului; protejarea faunei, a padurilor, a muntilor, a marilor, raurilor si atmosferei; promovarea agriculturii si pescuitului sustenabile; stimularea folosirii surselor regenerabile de energie; asigurarea productiei si consumului sustenabile etc.
 • justitie

  Conform raportului, statele trebuie sa aduca in discutie si urmatoarele aspecte legate de justie: asigurarea legislatiei care garanteaza protejarea drepturilor omului; accesul la sisteme de justitie corecte, responsabile si democratice; combaterea coruptiei; asigurarea libertatii presei si a accesului liber la informatie; evitarea conflictelor si asigurarea pacii.
 • parteneriate

  Raportul incurajeaza consultarea stakeholderilor si incheierea de parteneriate public-private la nivel global, regional, national si local, pentru asigurarea indeplinirii obiectivelor de dezvoltare durabila care vor fi adoptate dupa negocieri.

Implementarea recomandarilor, pasul cel mai dificil


Ban Ki-moon a declarat spre finalul raportului ca partea cea mai dificila a intregului proces va fi cea de implementare a recomandarilor:
Implementarea agendei va necesita angajamente ferme de finantare […] si va trebui sustinuta prin asigurarea unor mecanisme publice puternice si responsabile, care sa permita raportarea, monitorizarea progresului si diseminarea lectiilor invatate.

Puteti afla mai multe detalii despre cum ar trebui sa decurga negocierile pe tema sustenabilitatii in 2015, din raportul publicat pe site-ul ONU.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


2389

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Cercetari CSR | Tendinte CSR

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro