RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Avon, Sensiblu si Cornel Ilie vorbesc liceenilor despre violenta in cuplurile de adolescenti

Avon, Sensiblu si Cornel Ilie vorbesc liceenilor despre violenta in cuplurile de adolescenti

Actiunea se desfasoara pe fondul unei situatii dramatice, in care victimele fie nu constientizeaza, fie tolereaza abuzurile.

(21 feb 2014)

In Europa, una din patru femei este victima violentei domestice la un moment dat in viata. O spune un Eurobarometru publicat in 2010.

In perioada 2004-2011, in Romania au fost raportate doar 82.000 de cazuri de violenta domestica. Specialistii estimeaza insa ca numarul lor real este cu mult mai mare. Un sondaj CURS realizat in 2008 si citat pe site-ul Ministerului Muncii arata ca peste 1,2 milioane de romance devin anual victime ale violentei in familie. Dintre acestea, nici macar 1% nu semnaleaza abuzurile si nu iau masuri impotriva agresorilor.

Unul dintre motivele tolerantei lor il constituie mentalitatea inca incetatenita la noi conform careia violenta in familie este un fapt obisnuit si uneori justificat. Este declaratia a 60% dintre respondentii unei cercetari realizate in 2008 de Institutul National de Medicina Legala “Mina Minovici” si de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (citata pe site-ul Ministerului Muncii).

Un alt impediment in calea raportarii violentei este refuzul victimelor de a recunoaste ca se afla intr-o asemenea situatie sau chiar ignoranta. In fond, cine s-ar putea gandi ca tachinarea sau poreclirea sunt tot forme ale violentei in cuplu?

Aceasta violenta poate fi emotionala (insulte, certuri, restrictii, amenintari), fizica (imbranceli, lovituri), sexuala (presiuni pentru intretinerea relatiilor sexuale) si, mai nou, digitala (verificarea convorbirilor telefonice, solicitarea parolelor sau controlul conturilor sociale si al e-mailului).

Constientizarea este primul pas pentru stoparea violentei. In cadrul acestui proces, educarea tinerilor inca din momentul in care incep sa aiba relatii amoroase ar putea avea un rol esential in formarea unei perceptii corecte despre ce inseamna sa ai o relatie.

Acest lucru l-au inteles Avon si Fundatia Sensiblu. De aceea, au initiat un proiect de educare a liceenilor pe tema violentei in cuplurile de adolescenti, denumit „Licee Albastre”.

Afisul proiectului 'Licee Albastre'
Afisul proiectului „Licee Albastre”

In cadrul lui, Cornel Ilie, solistul trupei Vunk, si Simona Burduja, psihoterapeut al Fundatiei Sensiblu, vor vorbi cu peste 1000 de elevi din 10 orase ale tarii despre:
  • ce inseamna violenta in cuplu, cum se manifesta si cum se poate recunoaste;
  • ce simte o victima a violentei si ce o impiedica sa faca schimbarea;
  • cum pot iesi dintr-o relatie cu un partener violent sau cum ii pot ajuta pe altii sa o faca;
  • cui ar trebui sa se adreseze in diversele cazuri de violenta;
  • cum ii poate afecta pe termen lung o relatie de acest fel.
Actiunea nu se va limita insa la cele 10 orase incluse in tur. Sesiuni similare de informare vor fi organizate si in alte licee, de catre directorii de vanzari de la nivel local.

Pe langa discutii, liceenii vor primi si o brosura care ii va ajuta sa identifice mai usor cazurile de violenta din relatiile lor sau ale celor din jur si sa lupte impotriva acestora:De asemenea, organizatorii au lansat si un concurs de eseuri pe tema violentei. Liceenii trebuie sa concentreze in 300 de cuvinte viziunea lor despre ce inseamna violenta in cuplurile de adolescenti, cum ii schimba pe oameni sau cum se poate lupta impotriva ei.

Afisul concursului din cadrul proiectului 'Licee Albastre'
Afisul concursului din cadrul proiectului „Licee Albastre”

Propunerile pot fi trimise pana in data de 30 martie 2014, la adresa contact@avoncampaniisociale.ro. Autorii celor mai bune 3 eseuri vor primi un iPad mini, iar cel mai bun eseu va fi publicat in Dilema Veche.

Proiectul „Licee Albastre” face parte dintr-un program mai amplu de educare a tinerilor, inceput de Avon in 2012, printr-o serie de discutii pe tema abuzului emotional asupra adolescentilor.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


4312

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Avon Cosmetics Romania | Campanii sociale | Educatie | Drepturile omului

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro