RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

GDF SUEZ

Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro

Va recomandam:


Advertisement


Ateliere Fara Frontiere: topul companiilor care au reciclat DEEE-uri in 2014

Ateliere Fara Frontiere: topul companiilor care au reciclat DEEE-uri in 2014

Aflati ce companii au predat cele mai mari cantitati de deseuri de echipamente electrice si electronice si cum le-a folosit asociatia.

(16 dec 2014)

Asociatia “Ateliere Fara Frontiere” a premiat recent companiile care i-au predat pe parcursul anului 2014 cele mai mari cantitati de deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE).

Pe primele locuri s-au clasat BRD, Auchan si ING (la categoria “companii mari”), respectiv Teledirect, Fun Labs si Paralela 45 (la categoria “IMM si ONG”).

In total, “Ateliere Fara Frontiere” a colectat aproximativ 100 de tone de DEEE-uri. Majoritatea au fost reconditionate in atelierul social pe care il detine asociatia, iar apoi au fost donate unor scoli si asociatii din comunitati dezavantajate.

Reciclarea DEEE, impusa prin lege


Producatorii, importatorii, distribuitorii si consumatorii sunt obligati prin lege sa colecteze separat si sa asigure reciclarea unei parti din cantitatea echipamentelor electrice si electronice puse pe piata. In acest sens, exista numeroase norme legislative:
  • o lege privind regimul deseurilor;
  • o hotarare de guvern referitoare la reciclarea DEEE-urilor;
  • un ordin privind modul de raportare a DEEE-urilor;
  • o directiva europeana care impune o tinta de reciclare a DEEE-urilor de minimum 45%, incepand cu 2016 etc..

Conform Eurostat, Romania are printre cele mai mici rate de reciclare a DEEE-urilor din Uniunea Europeana. In 2010, a reciclat doar 12%, situandu-se astfel pe penultimul loc, inaintea Ciprului (care a avut o rata de 11,5%).

Solutia de reciclare a DEEE-urilor propusa de "Ateliere Fara Frontiere"


Incepand cu 2009, asociatia “Ateliere Fara Frontiere” colecteaza gratuit echipamente electrice si electronice vechi sau deteriorate de la companii sau organizatii. Apoi, le reconditioneaza cu ajutorul unor persoane defavorizate, intr-un atelier de reinsertie profesionala. In final, le doneaza unor institutii de invatamant sau unor organizatii care nu au posibilitatea sa achizitioneze unele noi.

Pana acum, au donat mai mult de 6.500 de calculatoare catre peste 1.000 de scoli si ONG-uri. In tot acest proces, au angajat 130 de persoane marginalizate, iar 40 dintre acestea si-au gasit apoi, datorita competentelor dobandite, un serviciu stabil pe piata conventionala a muncii.

Incepand cu 2014, asociatia le ofera tuturor companiilor care aleg sa colaboreze cu aceasta pentru reciclarea DEEE-urilor un certificat de achizitii responsabile (Clickul Verde). In plus, organizeaza anual un top al companiilor cu cele mai mari cantitati de DEEE-uri predate spre reciclare (Give IT).

Cat au reciclat companiile premiate la Give IT 2014


In 2014, companiile cu cele mai mari cantitati de deseuri de echipamente electrice si electronice predate catre “Ateliere Fara Frontiere” au fost:
  • BRD Groupe Societe Generale, cu 9,5 tone predate;
  • Auchan Romania, cu 8,8 tone predate;
  • ING Bank Romania, cu 8,6 tone predate.
Reprezentantii companiilor cu cele mai mari cantitati de DEEE-uri predate asociatiei

Urmatoarele clasate au fost: Automobile Dacia, Fundatia Vodafone si GDF SUEZ Energy Romania.

La categoria “IMM-uri si ONG-uri”, pe primul loc s-a situat Teledirect, cu 1,5 tone predate, urmata de Fun Labs (cu aproximativ 950 kg) si Paralela 45 (cu aproximativ 860 kg).

Clasamentul complet poate fi consultat pe site-ul asociatiei.

Companiile care doresc sa se alature initiativei de reciclare a DEEE-urilor propusa de “Ateliere Fara Frontiere” o pot face completand un formular de solicitare a colectarii, disponibil pe site-ul proiectului.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro

1004

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Protectia mediului | Reciclare

Iti recomandam si articolul:

Aplicatii Google de comunicare si promovare, oferite gratuit ONG-urilor

Aflati ce instrumente vor avea la dispozitie organizatiile non-guvernamentale si cum le vor putea folosi pentru a-si creste impactul.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.